Sluneční polibky pro všechny: jak na opalování s citlivou pokožkou?

Shutterstock
|
16. 06. 2023
|
Citlivá pokožka nemusí být překážkou při opalování. S dodržováním těchhle jednoduchých tipů se můžeš bezpečně těšit na sluneční paprsky a zároveň udržet svou pleť zdravou a krásnou.

Jestli máš problémy s opalováním a kůže ti zrudne, jen co si představíš sluníčko, bude nejspíš na vině nízký fototyp pokožky. Ten je daný geneticky a nezměníš ho. Když ale zjistíš, jaký fototyp jsi, zjistíš taky, jak dlouho můžeš strávit na slunci, aniž by sis ublížila. Z toho vycházej, přečti si naše další tipy, jak na opalování s citlivou pokožkou, a třeba pro tebe slunné léto přestane být strašákem!

Ochranný štít na prvním místě

Péče o citlivou pleť začíná výběrem správného slunečního ochranného faktoru (SPF) aneb krému na opalování. Možná pro tebe bude nutností krém se SPF 50+, možná bude stačit SPF 30–40. Voděodolná varianta je v tomhle případě spíš nutností. Nanášej ochranný krém aspoň 30 minut před vystavením se slunci a pravidelně ho po dobu slunění obnovuj.

Hydratuj svou pleť

Citlivá pleť má tendenci se vysoušet snadněji, a proto je důležité ji udržovat hydratovanou. Před opalováním použij hydratační krém a po něm si dopřej osvěžující hydratační sprej nebo pleťovou vodu. To pomůže obnovit ztracenou vlhkost a zklidnit případné podráždění.

Uteč před poledním sluncem

Slunce je nejsilnější mezi 11. a 15. hodinou, a proto je lepší zůstat v téhle době převážně ve stínu. Jestli plánuješ venkovní koupání nebo aktivní odpoledne mimo domov, nezapomeň na opalovací krém a vezmi si široký klobouk, který ochrání tvou tvář a tvůj krk.

shutterstock_235474936.jpg

Slunce má mezi 11. a 15. hodinou největší sílu.
Shutterstock
Mezi 11. a 15. hodinou se drž spíš ve stínu.

Postupně se vystavuj slunci

Pokud tvoje pleť není zvyklá na sluneční paprsky, je vhodné ji postupně přivykat. Začni s krátkými intervaly na slunci a postupně je prodlužuj. Tím umožníš pokožce přizpůsobit se a vytvořit si přirozenou ochranu proti slunci. Nezapomeň ale i při kratším pobytu na slunci používat opalovací krém.

Prospěšné potraviny pro ochranu pleti

Výživa hraje důležitou roli při ochraně pokožky před poškozením od slunce. Zahrň do své stravy potraviny bohaté na antioxidanty, jako jsou bobule, zelenina a ovoce. Tišící účinky mohou mít i potraviny bohaté na vitamín C, vitamín E a omega-3 mastné kyseliny. Tyhle látky podporují zdravou pleť a snižují riziko slunečních popálenin.

Nezapomeň, že prevence je nejlepší lék, a proto si pečlivě vybírej sluneční ochranné produkty a buď ohleduplná ke své pokožce!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články