Alternativní sladidla: maltitol máš ve žvýkačkách možná i ty

pixabay.com
|
18. 12. 2020
|
V současnosti už se díky bohu dá sladit tak nějak zdravěji. Umělá sladidla vychvalovat nebudeme, ale ta přírodní rozhodně stojí za vyzkoušení. Pojďme se spolu tentokrát podívat na maltitol!

Maltitol je cukerný alkohol, stejně jako xylitol nebo erythritol, jimž jsme už samostatné články věnovaly. Tyhle cukerné alkoholy se běžně vyskytují například v ovoci a zelenině. Maltitol má vlastnosti skoro stejné jako cukr, nejdůležitější rozdíl tkví ve sladivosti – tu má oproti klasickému cukru na úrovni 75-90 %. Jeho kalorická nálož je ovšem poloviční.

Maltitol má ještě jednu nespornou výhodu, a to tu, že má o něco menší vliv na hladinu krevního cukru než cukr. Používá se proto jako nízkokalorické sladidlo potravinách, nejčastěji sladkostech bez cukru. Nezřídka se objevuje i ve žvýkačkách, ústních vodách a zubních pastách, protože chrání před vznikem zubního kazu. A využití nachází i v kosmetice, kde plní úlohu stabilizátoru a emulgátoru. Stejnou funkci má i v potravinách, v nichž bys ho možná ani nečekala.

pexels-ella-olsson-3026810.jpg

Maltitol sladí oproti cukru na 75-90 %.
pixabay.com
Cukerné alkoholy, jako je maltitol, xylitol nebo erythritol, můžeš využít i v běžných receptech!

Maltitol může klidně nahradit cukr například při pečení. Stačí to vyzkoušet. Obecně se na to ale víc hodí xylitol nebo erythritol. Budeš-li si chtít ušetřit nějakou tu kalorii a cukr v krvi, ale přitom budeš mít chuť na čokoládu, vyber si tu s maltitolem. Chuť je trošku jiná, ale po dvou kostičkách si zvykneš a pak už na rozdíly zapomeneš, věř nám!

Co bys o maltitolu určitě měla vědět

Maltitol je obecně bezpečný. Je ale třeba hlídat jeho denní příjem, protože může mít nadýmavé a projímavé účinky. To první obecně při konzumaci 40 g, to druhé při konzumaci 90 g. Je to ale hodně individuální.

Pozor, pro diabetiky je sice vhodnější než běžný cukr, ale pamatuj si, že má glykemický index a hladinu cukru ovlivňuje, i když ne tolik.

Používáš alternativní sladidla, konkrétně maltitol? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem, jaké s ním máš zkušenosti!

Související články