
Kozí sýr je voňavý, krémový a zamiluješ si ho s ovocem a zeleninou i bramborami nebo těstovinami. Stačí pár surovin a během chvilky můžeš mít na stole takovou laskominu, jakou pochválí nejeden strávník. I ten nejnáročnější!
Proč jíst kozí sýr? Podpoří imunitu, posílí zuby a kosti
Kozí sýr je jednoduše skvělou zásobárnou bílkovin (ve 100 g najdeš 21 g), ale pozor, taky obsahuje tuky (19 g). Nejlepší na něm je, jakou službu nám prokáže z hlediska vitamínů a minerálů. Potěší vitamínem A, vitamínem B, bohatý je na vápník, draslík, měď a fosfor.
Výsledkem je potravina, která krásně zasytí a k tomu podpoří tvoje zuby, kosti a svaly, příliš nezatíží tvoje trávení (má nižší obsah laktózy a obsahuje jiný druh bílkovin než kravské mléko), podpoří imunitu a nervovou soustavu… A nakonec je dost dobře možné, že jeho specifické chuti propadneš a už bez něj nedáš ani ránu.
5 receptů s kozím sýrem, které si ráda zopakuješ
Teď už se ale pojďme podívat na konkrétní recepty, se kterými ohromíš sama sebe i svou rodinu nebo přátele.
Salát z pečené řepy s kozím sýrem a medem
Tenhle salát je absolutní klasika. Je lehký, ale báječně zasytí, navíc kozí sýr v kombinaci s červenou řepou tvoří naprostou bombu, co se obsahu vitamínů a minerálů týče.
Co potřebuješ: 2 střední červené řepy, 120 g kozího sýra, 2 hrsti rukoly, hrst vlašských ořechů, 2 lžíce medu, 2 lžíce olivového oleje, lžíci balzamikového octa, sůl a pepř
Jak na to?
- Nejdřív si rozpal troubu na 200 °C.
- Obě řepy zabal do alobalu, propíchni vidličkou a peč minimálně 60 minut, dokud nebudou opravdu měkké. Tomuhle kroku se můžeš vyhnout, když si koupíš už uvařenou řepu.
- Nech je chvilku vychladnout, oloupej je a nakrájej na měsíčky.
- Oříšky si nasucho opraž na pánvi. Nech je, ať se rozvoní.
- V míse smíchej nasekanou rukolu, řepu a ořechy. Přidej olej, ocet, špetku soli a pepře. Znovu pořádně promíchej, ať se chutě dostatečně spojí.
- Každou porci ozdob rozdrobeným kozím sýrem a zakápni medem.
- Pokud jsi řepu vařila, nech salát vychladnout a podávej ho vlažný. Salát s vařenou řepou chutná, když má pokojovou teplotu, i když je studenější.
shutterstock_1121299001.jpg

Citrónové těstoviny s kozím sýrem a se špenátem
Miluješ dokonale krémové těstoviny, jejichž příprava ti ale nezabere hromadu času? Tahle pecka se ti zalíbí a taky ti bude krásně vonět. Vsadíme se!
Co potřebuješ: 180 g těstovin, 120 g čerstvého listového špenátu, 100 g kozího sýra, citrón, 2 lžíce olivového oleje, stroužek česneku, 30 ml vody z těstovin, sůl a pepř
Jak na to?
- Uvař těstoviny podle návodu. Jakmile budou uvařené, trochu vody si odlij a teprve pak je sceď.
- Na pánvi zahřej olej, nech chvilku restovat nastrouhanou citrónovou kůru a prolisovaný česnek.
- Přidej špenát a pořádně všechno promíchej. Hotovo bude, až se špenát typicky smrskne a zvadne.
- Do téhle směsi přimíchej kozí sýr nadrobený na kousky a postupně přilévej vodu z těstovin. Tak ti vznikne jemná omáčka.
- Do omáčky přidej těstoviny, zakápni je citrónovou šťávou, dochuť solí a pepřem a hned podávej.
Bylinková pomazánka s kozím sýrem a pečeným česnekem
Jestli máš ráda pomazánky, ale dochází ti inspirace, tady jedna je. Oblíbíš si ji pro její jemnou texturu, využiješ ji do sendviče, na topinky i k samotné zelenině jako dip.
Co potřebuješ: 100 g čerstvého kozího sýra, 100 g tvarohu ve vaničce, palici česneku, 2 lžíce bílého jogurtu, hrst nasekané pažitky, pár lístků tymiánu, lžíci olivového oleje, sůl a pepř
Jak na to?
- Seřízni vršek palice česneku, pokapej ji olejem, pečlivě zabal do alobalu a peč 35 minut při 190 °C, aby česnek pěkně změknul.
- Měkké stroužky pak vymačkej do mísy, přidej k nim kozí sýr, tvaroh a jogurt.
- Přimíchej bylinky, osol a opepři. Tuhle směs vymíchej do hladkého krému. Mimochodem – s bylinkami můžeš zaexperimentovat!
- Pomazánku nech aspoň 30 minut odpočinout v lednici. Propojí se tak chutě a bude svěží.
- Nakonec si ji namaž na oblíbené pečivo a přidej si k tomu zeleninu, kterou máš po ruce. Výborné jsou ředkvičky!
shutterstock_1538888810.jpg

Cuketový koláč s kozím sýrem a bylinkami
Jestli si ujíždíš na slaných koláčích jako my v redakci, z tohohle půjdeš do kolen. Je výborný ještě teplý, ale klidně si ho dej i druhý den studený.
Co potřebuješ: plát listového těsta, menší cuketu, 150 g kozího sýra, 2 vejce, 150 ml smetany ke šlehání, lžičku sušeného oregana, pár lístků bazalky, lžíci olivového oleje, pepř a sůl
Jak na to?
- Těsto napasuj do kulaté formy, propíchej dno vidličkou a lehce potři olejem.
- Cuketu nakrájej na tenké plátky a trošku je osol, ať pustí vodu. Jakmile se tak stane, osuš je všechny papírovou utěrkou.
- Rozšlehej si vejce se smetanou, přidej oregano, sůl a pepř. Spíš míň než víc, později můžeš přidávat.
- Na těsto naskládej plátky cukety, zalij je připravenou je vaječnou směsí a navrch nadrob kozí sýr.
- Koláč peč 30–35 minut na 190 °C dozlatova.
- Nakonec ho jen dozdob lístky bazalky, rozkrájej a podávej.
shutterstock_1866392977.jpg

Zapečené brambory s kozím sýrem a tymiánem
Zapečené brambory jsou sázka na jistotu, když se chceš dobře a poctivě najíst, ale nehodláš trávit hodiny u plotny.
Co potřebuješ: 600 g brambor typu A, 150 g kozího sýra, menší červenou cibuli, 200 ml smetany na vaření, lžičku lístků tymiánu, lžíci másla, sůl, pepř
Jak na to?
- Brambory si oloupej a nakrájej na tenké plátky. Cibuli si nakrájej na proužky.
- Vymaž máslem pekáček a do něj dej vrstvu brambor, pak vrstvu cibule, přidej pepř, sůl a tymián, případně si vyber svoje oblíbené bylinky a koření.
- Připravený základ zalij smetanou a přikryj alobalem.
- Brambory peč 35 minut na 190 °C, potom sundej alobal, vršek posypej rozdrobeným kozím sýrem a vrať ještě na 10 minut do trouby, aby se vytvořila zlatavá kůrka.
- Jakmile bude hotovo, nech dobrotu pár minut odpočinout a pak podávej a sleduj obdivné reakce.
Kozí sýr je skvělá potravina, která si naše srdce a chuťové pohárky bohužel získává dost pomalu. Je přitom vděčný a chutná s ledasčím. Který recept vyzkoušíš jako první?
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- kaloricketabulky.cz/potraviny/cerstvy-kozi-syr-prirodni
- zdravopedie.cz/mlecne-vyrobky/kozi-syr
- idnes.cz/recepty/kozi-mleko-syr-jogurt-alergie-na-mleko.A210623_142239_recepty_job
- apetitonline.cz/recept/cuketovy-kolac-s-tymianem-kozim-syrem
- holandske-syry.cz/recepty/zapecene-brambory-s-kozim-syrem
- zkušenosti autorky