Jak vybrat televizi? Poradíme ti, které parametry sledovat

Bigstockphoto
|
15. 07. 2021
|
Moderní doba nabízí velké množství zařízení určených k zábavě. Televize je skvělý kamarád do nepohody pro děti i dospělé. Pokud se právě chystáš do domácnosti pořídit novou „kouzelnou krabičku“, poradíme ti, podle čeho vybírat.

Velikost úhlopříčky

Co tě bude při výběru televize zajímat nejdříve, je velikost. Udává se velikostí úhlopříčky viditelné obrazovky v palcích, která se přepočítává na centimetry dle přepočtu 1" = 2,54 cm. Takže například televize s úhlopříčkou 50 palců bude mít obrazovku velkou 127 centimetrů. Menší velikosti televizorů jsou vhodné do menších pokojů, větší zase do velkých místností, jako je obývací pokoj. Rozměr prostoru ti může napovědět vhodnou velikost úhlopříčky televize. Aby sis nekazila oči, tak by se na TV měla dívat ze vzdálenosti, která je přibližně 2,3 až 3násobek úhlopříčky.

Rozlišení televize

S velikostí úhlopříčky souvisí rozlišení, tedy kolik obrazových bodů televize zobrazuje. Rozlišení se udává v pixelech ve tvaru Č1 × Č2, kde Č1 znamená počet zobrazených bodů na šířku a Č2 je logicky počet bodů na výšku. Když vynásobíme obě hodnoty mezi sebou, dostaneme celkový počet pixelů televize. Čím je rozlišení větší, tím více bodů televize zobrazuje a má tedy větší ostrost.

Frekvence

Jednoduše řečeno, s rostoucí frekvencí zpracování obrazu má televize plynulejší a ostřejší obraz. Optimální hodnota obnovovací frekvence je 100 Hz. Jestli budeš chtít na televizi často hrát počítačové nebo konzolové hry, zkus se podívat ještě po vyšších hodnotách.

Technologie

Existuje několik různých druhů televizí, které se liší způsobem, jakým obraz vzniká. V dnešní době se můžeš setkat nejčastěji s TV, které mají označení LED, OLED, QLED, LCD, NanoCell. Každá technologie nabízí kromě rozdílné technologie zpracování obrazu jiná pozitiva a negativa.

LED TV

+ disponují skvělými pozorovacími úhly
+ díky energetické úspornosti nabízí vysokou životnost
+ vysoký jas a dynamický kontrast (rozdíl mezi nejsvětlejším a nejtmavším možným odstínem)
- menší pozorovací úhly
- přesvětlení některých míst v obrazu

OLED TV

+ mají lepší podání barev a kontrastů než LED
+ tyto televize jsou velmi tenké
+ mají skvělé pozorovací úhly
- vysoká pořizovací cena
- malý výběr velikostí televize

LCD TV

+ mají nižší hmotnost
+ dobrý jas
+ jsou levnější než LED panely
+ v obchodech se dá vybrat z velkého množství úhlopříček
- menší pozorovací úhly
- ne příliš věrné vykreslení barev

NanoCell TV

+ zobrazuje přesnější a živější barvy
+ široké pozorovací úhly
+ ostrý obraz až v 8K rozlišení
+ moderní design s tenkým rámečkem
- vysoká pořizovací cena
- malý výběr úhlopříček

Poměr stran

Starší CRT televizory se vyráběly s poměrem stran 4:3, zatímco moderní TV už mají širokoúhlý poměr stran 16:9. Všechny nové filmy, seriály i pořady se již natáčejí v širokoúhlém formátu 16:9, stejně tak televizní vysílání pomalu přechází na tento nový formát.

bigstock-two-women-in-living-room-watch-4137361.jpg

Televize může být skvělý společník, vyber ho správně!
Bigstockphoto
Moderní televize jsou oproti těm dávným úplně "někde jinde".

Funkce

Dnešní televize toho umí opravdu hodně. Asi nejoblíbenější funkce se skrývá pod označením Smart TV, která nabízí mnoho předinstalovaných aplikací a her. Tzv. chytré televize se umí připojit k internetu, takže si na nich můžeš prohlížet webové stránky nebo se dívat na videa přes streamingové služby (například YouTube, Voyo, Netflix, HBO GO, Amazon Prime, Apple TV a další).

Další vychytávkou je funkce Ambilight, pod níž se skrývá barevné podsvícení televize podle tvého výběru pro doladění atmosféry.

Pod zkratkou PIP (Picture in Picture) se ukrývá obraz v obraze. Na jedné obrazovce tak můžeš sledovat dva obrazy najednou - jeden velký hlavní a druhý vedlejší ve zmenšeném okně.

Digitální tuner

Tuner je zařízení umožňující zobrazit televizní signál na obrazovce. Máme tři základní typy televizního vysílání – pozemní (DVB-T), kabelové (DVB-C) a satelitní (DVB-S). V budoucnosti se bude pro příjem pozemního vysílání používat pouze DVB-T2 s kodekem HEVC (H.265).

Konektory

Velmi důležité součástky, díky nimž můžeš k televizi připojit další přídavná zařízení. Herní konzole, Blu-ray přehrávač, notebook, set-top box či domácí kino zpravidla vyžadují HDMI port. Sluchátka připojíš přes výstup audio 3,5mm jack. Když chceš přehrát obsah z externího disku nebo USB flash disku, musí mít televize USB konektor. Každý přístroj je nutné připojit do samostatného portu, takže čím více konektorů televize má, tím lépe.

Spotřeba

Jestli je pro tebe důležitá spotřeba energie, tak si určitě před nákupem prostuduj energetický štítek. Spotřeba se pohybuje zhruba od 40 KWh/rok u nejmenších televizí. Nejpoužívanější 55" TV odebírají přibližně 100 kWh/rok a největší chytré televize mají spotřebu i 200 kWh/rok. Vždy záleží na konkrétním modelu televize a způsobu zobrazení. U některých obrazovek můžeš šetřit energii, když si v nastavení aktivuješ úsporný režim nebo ECO režim.

Zajímavosti z historie:

  • 1884 - Paul Nipkow si patentoval kotouč s otvory uspořádanými ve spirále, který rozkládal obraz na řádky složené z jednotlivých bodů obrazu. Stal se jedním ze základních prvků mechanické televize.
  • 1900 - Pojem televize se začal poprvé používat na pařížské výstavě Expo 1900.
  • 1926 - V Londýně se uskutečnil se první přenos obrazu.
  • 1928 - První dálkový přenos obrazu mezi Londýnem a New Yorkem.
  • 1934 - Zahájen prodej prvních mechanických televizí.
  • 1935 - Jaroslav Šafránek sestavil první televizi v Československu.
  • 1944 - Představena první elektronická barevná televize, kterou vynalezl John Logie Baird.
  • 1953 - Dne 1. května bylo v Československu zahájeno veřejné zkušební televizní vysílání.
  • 1957 - Dne 1. prosince vznikla Československá televize (ČST).
  • 1961 - Zahájilo vysílání Televizní studio Brno.
  • 1970 - Dne 9. února zahájila Československá televize zkušební vysílání druhé stanice.
  • 1992 - Dne 1. ledna vznikla veřejnoprávní Česká televize (ČT).
  • 1992 - Dne 4. února zahájila vysílání Televize Nova.
  • 1993 - Dne 20. června zahájila vysílání Premiéra TV (dnešní Prima).

Autorka článku: Olga Kolková

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Tagy: 
Související články