Simpsonovi a jejich životní pravdy. Co jsme se od nich naučili?

360b / Shutterstock
|
07. 01. 2023
|
Americký animovaný seriál, který už od dubna 1987 úspěšně paroduje (nejen) americkou společnost, se po zhlédnutí několika starších dílů vryje pod kůži většině diváků. A když zjistíš, že ho sleduješ prakticky celý život…

…uvědomíš si, že to není jen humor, ale že je v tomhle seriálu ukryto tolik životní pravdy, že je to až neuvěřitelné. Vybraly jsme pro tebe pár věcí, které jsou absolutně nesmrtelné.

1. Závislost na televizi existuje

Nás, kteří jsme dennodenně a už od mládí v kontaktu s internetem a nejrůznějšími interaktivními vymoženostmi, se to netýká tolik jako starší generace, ale z téhle skupiny taky nejsme úplně vyloučení. Mluvíme o skupině osob, které jsou chtě nechtě závislé na televizi a které považují za svaté všechno, co z ní uslyší, ať už je to pravda, nebo naprostý žvást.

2. Gaučing existuje

Zatímco někdo je neustále v jednom kole, jiný ne že by si rád chvíli odpoledne nebo večer odpočinul na gauči, nýbrž na něm rád stráví veškerý svůj volný čas. Mrhání času, neschopnost nadchnout se pro jinou aktivitu? Nevíme. Ale dost možná se shodneme na tom, že je to na facku. Doufáme, že takových povalečů, jako je Homer Simpson, máme u nás co nejméně.

3. I když se muž chová jako pitomec, může tě milovat

Když už jsme u toho Homera – jen si na něj vzpomeň. Je líný, tlustý, neustále se něčím láduje, je zatěžko mu udělat krok navíc a nejradši se válí na gauči. Je nešikovný, kapající kohoutek by nejradši spravil izolepou a cokoli, za co nechce utrácet, zabaví sousedovi (rozuměj – půjčí si a nevrátí). Je nebezpečný sám sobě, natož pak své choti a svým dětem. Při některých scénách se ale jen horko těžko bráníme slzám, protože on svou manželku nade všechno miluje… Na druhou stranu, mít ho doma, asi bychom ho všechny zabily.

4. I když se muž chová jako pitomec, můžeš ho milovat

Proč Marge, šikovná a schopná žena v domácnosti miluje takového pitomce? Zřejmě kvůli tomu, že je v jádru dobrý (a že tak nějak, i když horko těžko, uživí rodinu). Jinak si to vysvětlit neumíme.

5. Náboženství a víra se dají fakt neskutečně prožívat

Nějak nám vyvstala v mysli scéna, kdy si Ned Flanders pouští záznamy televizních pořadů na videokazetách a zapisuje si, jaké nevhodné slovo v kterém pořadu zaznělo, aby si později mohl stěžovat. Mdloby na něj jdou kdykoli, když se mluví o předmanželském sexu a když se děje něco, co je trochu na hraně. Odpusť nám, pane…

6. I když se něco nepovede, dá se z toho hodně vytřískat

Řeč může být třeba o Homerově „outsider artu“, tedy outsiderském umění. Když se ti nepovede sestavit gril a do betonu necháš zatvrdnout jeho součásti v nepochopitelném rozložení, může přijít kurátorka a dostat tě na výsluní v téhle oblasti. Pak můžeš své nepovedené i záměrně zkažené výtvory vystavovat a nějakou tu korunku za svou nešikovnost inkasovat.

7. Že bychom od městské policie očekávali trochu víc

V celém městě jsou tři strážníci, přičemž jejich velitel je naprostý budižkničemu. A i když bychom očekávali trochu víc nadšení do téhle specifické práce, město může (stejně jako Springfield) přežít další desetiletí, i když se případy vyřeší spíš náhodou.

8. Že tchyně a skorotchyně mohou být fakt příšerné

V řadách seriálu, kdy učitelka Edna miluje ředitele základky Seymora Skinnera, hraje důležitou roli i jeho matka, která nikdy nebyla schopná přestřihnout pomyslnou pupeční šňůru a svého synka si nárokuje, i když už je mu jasně přes čtyřicet. Věříme, že spousta žen v téhle babě matku svého miláčka hravě pozná…

Už nejsou to, co bývali

Pokud znáš Simpsonovi od první série, dost možná patříš k těm, kteří říkají, že zhruba prvních pět sérií za moc nestojí, od šesté do osmnácté nebo devatenácté jsou boží, ale od dvacáté už to s nimi jde od desíti k pěti. Humor se s každou další řadou vytrácí a další díl zapínáme s nadějí, že tam přece jen nějaká ta vtipná hláška padne. Bohužel už jich moc nepadá. 

Autorský článek

Související články