„Pomoc! Moje dítě je závislé na drogách,“ píše Jana (38)

Pixabay
|
23. 04. 2018
|
Dítě závislé na drogách je jedna z nejhorších věcí, které mohou rodiče potkat. Své o tom ví čtenářka Jana, která se rozhodla svěřit se svým příběhem. Její jediná dcera Bára propadla drogové závislosti a Jana si s ní neví rady.

Jak pomoct mladému člověku, který o pomoc očividně nestojí? Jak mu ukázat všechna rizika, která jsou s drogovou závislostí spojená? Vyhodit jediné dítě z domu na ulici, dovléct ho proti jeho vůli do léčebny? Asi se shodneme na tom, že ani jedna z variant není úplně ideální. Jak ale žít s myšlenkou, že jsi jako matka selhala?

Telecí léta jak se patří

„Bára rebelovala jako každý průměrný puberťák. Bylo období, kdy odmítala všechny a všechno. Nechtěla se učit, chodila za školu, našla si partu, začala mi tajně krást z kabelky cigarety a o nějaké nástavbě nebo snad vysoké nechtěla ani slyšet. Studovala učiliště, obor aranžérka, a měla to lidově řečeno „na háku“. Jako rozvedená matka jsem na ni neměla páku. Pořád jsem si ale říkala, že ji tahle „telecí léta“ jednoho krásného dne přejdou a doma se zničehonic zase objeví moje milovaná Baruška s úsměvem od ucha k uchu.

Zatím to ale vypadalo, že jsem „mamahotel“ se vším všudy. Barbora se většinou přišla ze školy pouze najíst a vzít si kapesné. Do noci po ní nebylo slechu ani dechu. Také se začala jinak oblékat – ze sportovní kočky byla najednou černá vdova v kanadách. Mávla jsem nad tím rukou a říkala si, že ji jednoduše strhla parta. Už to mě mělo varovat, že není něco v pořádku a já měla zakročit.

addict-2713620_1280.jpg

Drogy člověk velmi rychle "dostanou".
Pixabay
Přístup k drogám je od 90. let stále jednodušší. Jak dokázat, aby k nim dítě nesklouzlo?

Nečekané překvapení

Na to, že bere drogy, jsem přišla vlastně úplně náhodou a svým způsobem omylem. Když opět vypadla ven, volala mi matka jedné z jejích spolužaček. Karolína prý ztratila index, ve kterém byly termíny rodičovských schůzek. Jestli bych se prý mohla podívat do Bářina indexu a říct jí přesné datum. Prohledala jsem celý batoh a index našla. Z další přihrádky na mě ale vypadla tajemná krabička. Stála jsem před pokušením – otevřít ji, nebo ne?

Tušíte správně, zvolila jsem první možnost a nestačila se divit. V krabičce se schovávala nejen stříkačka, ale taky zapalovač, odličovací tampónky, náhradní jehly a filtry. Bylo mi jasné, že nejde jen o „neškodné“ kouření trávy, ale že problém narostl do obřích rozměrů.

Na Barboru jsem uhodila hned, jakmile dorazila domů. Udělala scénu, že jsem jí prohledala tašku, pak se ale zhroutila s pláčem. Nedokázala ze sebe vypravit kloudné vysvětlení, jen řekla, že začala brát asi před půl rokem kvůli partě, které se chytla. Chtěla se jim vyrovnat a být jiná, ne jen jedna z ovcí v nevýrazném davu. Bohužel to vzala za špatný konec. Když jsem jí navrhla léčení, dostala hysterický záchvat. Prý pomoc nepotřebuje a má nad tím absolutní kontrolu. Ještě ten večer si sbalila věci a týden jsem ji neviděla.

human-1031060_1280.jpg

Z drogového pekla je těžké se dostat. Závislý musí sám chtít.
Pixabay
Z drogové závislosti se nedá pomáhat proti vůli závislého.

Bojím se dne, kdy se opět setkáme

Po týdnu přišla špinavá, uslzená, smradlavá a hladová. Už tři dny byla v celostátním pátraní policie. Nikdo o ní ale nic nevěděl. Přišla se jen najíst, umýt, a jak jsem později zjistila, vybílit mi peněženku a prodat zásnubní prsten, včetně šperků po mé mamince.

Jako matka jsem naprosto selhala a nevím, jak s Bárou dál komunikovat. Obvykle se doma objevuje, když jsem v práci, na jídlo, sprchu a zkontrolovat, jestli doma není něco, co by mohla prodat nebo zastavit. Kolegyně mi radí vyměnit zámky a nechat Báru na ulici. Já ale to srdce nemám.

Zároveň nemůžu žít s pocitem, že jsem s její závislostí nic neudělala. Bojím se také dne, kdy se s Bárou tváří v tvář potkáme. Poznám ji ještě vůbec? Jaká bude? Agresivní, sprostá, zlá? Nebo mi s pláčem a prosbou o odpuštění padne kolem krku? A neměla by náhodou ona odpustit mně?“

Co bys dělala, kdyby tvé dítě bralo drogy a co bys v téhle ošemetné situaci poradila Janě? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články