Důvody, proč stále milujeme chlapeckou skupinu Lunetic

FB: Lunetic Comeback
|
24. 11. 2017
|
Letos jsme svědky nečekaného comebacku devadesátkové chlapecké skupiny Lunetic. Chlapi se čtyřmi křížky na krku to rozjíždí na Moravě, v Čechách i ve Slezsku. Ačkoli se to zdá nepravděpodobné, stále je někdo, kdo se na tenhle „boyband“ vypraví.

Co nás na skupině, která vznikla v roce 1995, pořád láká? Z ulíznutých mladíků jsou neméně ulíznutí staříci a jejich repertoár se už několik desítek let nemění. Hitovka „Máma“ jde ruku v ruce s hitovkou „Ať je hudba tvůj lék“ nebo infantilními a sexuální frustrací zavánějícími „Dotyky“.

Z teenagerek, které ronily krokodýlí slzy na dřívějších beznadějně vyprodaných koncertech, jsou dnes už mámy od rodin nebo úspěšné třicátnice, které by na své divoké mládí a hudební vkus nejraději dočista zapomněly.

Přesto (nebo právě proto) je však o koncerty Luneticů zájem. V redakci nám to nedalo, a proto jsme se rozhodly najít důvody, proč Lunetic i po několika skandálech, rozpadu a opětovném návratu, pořád táhne.

Důvod č. 1: Ach, ta nostalgie

Zavzpomínat si u hitovek „Chtěl bych tě líbat“ nebo „Only you“ na bezstarostné mládí, kdy jsme řešili jenom to, jestli nás rodiče pustí na diskotéku v pátek nebo v sobotu a my ukočírujeme svoji věčně prázdnou peněženku a alkoholem podrážděný žaludek, je po těch letech tak nějak povinností. Nezbytná vlna nostalgie a příliv vzpomínek, které jsme už dávno vytěsnili, se nejlépe projeví ve vydýchaných halách, kde pódiu i hledišti kralují zpocená čela, podpaží a rozkroky.

bigstock-188148952.jpg

Skupina Lunetic si naplánovala comeback.
Pot, vydýchaný vzduch a vzdychající maminy nebo neukojené třicátnice. To nechceš.

Důvod č. 2: I po letech se na ně dá koukat

Tedy alespoň na některé z nich. Holky – ruku na srdce – která z vás doma neměla plakát s Vaškem Jelínkem nebo Martinem Kociánem? Ačkoli jsou naše bývalé dětské lásky už dávno pod čepcem, pořád se na ně dá alespoň koutkem oka koukat. Za jejich vizáží ale rozhodně nestojí tvrdá dřina, ale práce šikovných maskérek a módních guru. Na ulici nebo v baru bychom si jich pravděpodobně vůbec nevšimly.

Důvod č. 3: Lístky jsou za pár kaček

Na takové Linkiny nebo mnohem starší Nickelbacky se vypravíš pouze s naditou peněženkou. Lístky na ně totiž začínají někde u hranice patnácti stovek. Jasně, hvězdy světového formátu se samozřejmě nedají s tímhle srovnávat. Když ale porovnáme třeba ceny lístků na koncert našich slovenských bratrů z kapely Horkýže Slíže nebo teplických Kabátů, je 190 korun (v předprodeji dokonce 80), které si účtují Lunetici opravdu pár šupů. A tak se nabízí otázka: Nevíš, co s dětmi během volného dne? Kup jim medvídka mývala nebo lístek na Lunetic, což tě ale vyjde mnohem levněji.

Důvod č. 4: V hledišti omládneme

Anebo zjistíme, že na tom ještě nejsme tak špatně. Kromě puberťaček, jimž už odrostl Justin Bieber, se tady najdou i zastydlé fanynky, které jejich vášeň a hudební vkus neopustil ani v dospělosti. Koncert Luneticů je proto skvělá příležitost k tomu, zvednout si sebevědomí vedle hystericky vřískajících a infantilně hopsajících mamin bez špetky soudnosti, s pupkem, který se dere ven z trička, jemuž kraluje Photoshopem vylepšený Vašek, Aleš, David a drogami zkoušený (a zkroušený) Martin, který se osobně přiznal, že za fet utratil víc než pět míčů. 

Související články