Pět ideálních dárků pro muže-turistu

dreamstime.com
Komerční článek
|
26. 05. 2021
|
Má váš partner (otec, bratr...) vyhraněné zájmy? Výborně, o to snáze se mu vybírají dárky. Horská turistika je velmi pěkná a zdraví prospěšná záliba. No a každému zanícenému turistovi se dřív či později bude hodit něco z našeho seznamu tipů na dárky. Rádi se s vámi o něj podělíme.

Turistické hole

Při výběru turistických holí je jedním z rozhodujících faktorů jejich délka v poměru k výšce (ale i k délce paží) uživatele. Při uchopení by se měly dotýkat země tak, aby úhel v lokti byl 90 stupňů. Nebo si můžete pomoci výpočtem: výška postavy * 0,68. Statické hole nemají spoje, které se mohou časem opotřebit - mají pevně danou délku. Výhodou teleskopických holí naopak je, že turista může přizpůsobit jejich délku svým potřebám i strmosti terénu. Hmotnost, odolnost a cena holí se odvíjí od použitého materiálu a také od počtu všelijakých vychytávek: například od způsobu upínání na ruku, od tvaru rukojeti, od toho, zda hole mají chrániče hrotů, případně zda se hroty (bodce, rukojeti) dají vyměňovat apod.

Turistický batoh

Batoh na túry by měl být především praktický a pohodlný. K pohodlnému nošení určitě přispěje ventilace na té straně batohu, která je obrácená k zádům, dále polstrované, případně i nastavitelné popruhy (ramenní, pásové, hrudní) a nízká hmotnost batohu. Z praktického hlediska je dobré mít po ruce vodu - vrcholem všech vychytávek je speciální vak na vodu zabudovaný do batohu. Dále se hodí možnost na batoh připevnit turistické hole a dostatek oddělených i vnějších kapes. Velkou výhodou také je, když je batoh odolný proti oděru, nepromokavý a snadno se udržuje.

Turistické kalhoty

Myslíte, že turistické kalhoty jsou méně podstatnou součástí turistického oděvu? Ve skutečnosti hrají stejně důležitou úlohu jako bunda, a možná i důležitější. Chrání vás před chladem, sluncem, deštěm... ale i před klíšťaty a komáry, kterým se občas prostě nevyhnete. Na chladnější dny jsou vhodné zateplené, větruvzdorné, případně i nepromokavé kalhoty, na jaro a léto naopak kalhoty vzdušnější, třeba i s aktivní ventilací. Elastické kalhoty (případně i se speciálně tvarovanými koleny a sedem) pak umožňují větší volnost pohybu. K dalším plusům patří nastavitelný pás, boční kapsy a zip ve spodní části nohavic.

Turistická obuv

U obuvi zohledněte nejen délku, ale i šířku partnerova chodidla. Na rozdíl od jiných typů obuvi se trekové boty pánské designem příliš neliší od dámských. Většina turistických bot je unisex a základní rozdělení spočívá ve výšce svršku. Vyšší obuv je určená do sněhu, deště či náročnějšího terénu - lépe zpevňuje kotník a chrání před povětrnostními podmínkami. Obvykle je i těžší a tvrdší. Turistické boty by měly být z prodyšné kůže (případně v kombinaci s textilem) a mít nepromokavou membránu. U nízkých bot tato membrána není nutná, protože se předpokládá, že je budete nosit jen v teplejších ročních obdobích a při pěkném počasí. U bot si také všímejte podrážky a typu šněrování.

Ponožky, případně vložky do bot

Stejně vhodným dárkem jsou i kvalitní sportovní ponožky Nike (nebo Puma, Under Armour...). Stejně jako u předchozího vybavení, i u ponožek je důležitá správná velikost. Výšku můžete zvolit podle preferencí dotyčného (ke kotníku, klasické ponožky či podkolenky). Na vlastnostech materiálu a vazby ponožek závisí míra jejich elasticity a také to, nakolik budou schopné odpařovat pot a udržovat chodidlo suché. Můžete si dokonce vybrat ponožky se speciálními vlastnostmi, například s antibakteriální úpravou, zpevněnou klenbou, tlumícími zónami, zesílenou patou či prstovou částí, s větší mírou komprese, bezešvé ponožky... Existuje i několik druhů vložek do bot.

Tagy: 
Související články