Káva bez kofeinu: kdo ji pije, proč a jak chutná?

Bigstockphoto
|
29. 05. 2021
|
Když si někdo v kavárně objedná kávu bez kofeinu, ještě pořád se na něj díváme s alespoň mírným opovržením. Namítáme, že je to jako nedat si na špagety sýr nebo omáčku a ke smažáku tatarku. Pití kávy bez kofeinu ale má svoje důvody.

Proč se rozšířilo pití bezkofeinové kávy?

V kávě bez kofeinu je oproti běžné kávě o 97 % méně kofeinu a na světě ji pije asi 10 % lidí, což není moc, ale jsou tací. Proč se tak rozhodli a jak taková káva chutná? Probereme to v dalších řádcích.

…protože kofein je droga

Pravděpodobně tu nejmenší skupinu zastánců kávy bez kofeinu tvoří osoby s naprosto vyhraněným názorem na kofein. Kofein je podpůrná droga, na které si snadno vytvoříme závislost fyzickou i psychickou. Funguje tak stejně jako ostatní drogy s povzbuzujícím účinkem.

Z principu je to pravda, protože kolem sebe máme hodně lidí, kteří jsou bez kafe nervní nebo je bolí hlava, což přejde, jakmile si svou hladinu kofeinu doplní. Ale my se na druhou stranu ptáme, proč si tuhle drogu nedopřát? Pořád se domníváme, že je pár šálků kávy denně lepší závislost než ta na alkoholu, cigaretách nebo měkkých a tvrdých drogách. Takže pohov.

bigstock-156364838.jpg

Káva bez kofeinu je stejně dobrým společníkem jako ta normální. Její chuť je obvykle stejná.
Bigstockphoto
Kávu bez kofeinu seženeš jako klasickou zrnkovou i jako instantní. Ať tak, či onak, i s ní si můžeš užít hezké chvilky.

…protože jsme těhotné a kojíme

U této skupiny osob se to v moderní společnosti tak nějak vyžaduje, přitom je dokázáno, že u těhotných žen kofein nezpůsobuje nižší porodní váhu dítěte, jak se veřejnost dlouho domnívala, ani mu jinak neubližuje. Rozhodně ne při konzumaci jednoho šálku normální kávy denně. Podle některých lékařů může šálek kávy denně u těhotných žen zamezit ranním nevolnostem a ulevit i těm, které dlouhodobě trápí nízký tlak.

U kojících žen je situace jiná, protože kofein se dostává do mateřského mléka a na dítě má pak stejně povzbuzující účinky jako na matku. Dítko je pak aktivnější a neklidnější, ale jeho zdraví jako takové to neohrozí. Stále však platí ono zlaté „všeho s mírou“.

bigstock-143453909.jpg

Káva s kofeinem v těhotenství neškodí, pokud žena vypije 1-2 šálky denně, a ne víc.
Bigstockphoto
Na kofein by si měly dávat spíš kojící než těhotné ženy. Kofein se totiž dostává do mateřského mléka a dítě může být neklidné.

…protože máme vysoký tlak a nemocná srdce

U téhle skupiny se to dá snadno pochopit. Co bys dělala ty, kdyby ti zničehonic dali vybrat mezi žádnou kávou kvůli tvému zdravotnímu stavu a kávou bez kofeinu? I když už nebudeš tenhle úžasný nápoj brát jako nakopávač, můžeš ho pořád chápat jako něco, co ti chutná a nad čím si ráda popovídáš s kamarádkou. Zdraví máme prostě jenom jedno.

Kde se vzala káva bez kofeinu a jak se vyrábí?

Bezkofeinová káva není žádným výdobytkem moderní doby, výrobu patentoval Ludwig Roselius už v roce 1905. Na počátku vždy stojí klasická káva, z níž je kofein odstraňován chemickými reakcemi, například promýváním zrn v methylenchloridu, který kofein spolehlivě absorbuje. Dalším způsobem je filtrace aktivním uhlíkem. První způsob je však používanější, protože lépe zachovává aroma i chuť kávy.

Když už jsme u té chuti, při zpracování prvním způsobem ani zdatný „kafař“ nejspíš nepozná, že je káva skutečně bez kofeinu – tak krásně voní a dobře chutná. U druhého způsobu už to může být znatelné.

Související články