
Co ale můžeme, jsou kuřecí placičky z trouby, jejichž recept jsem sama vymyslela a jsem na něj patřičně hrdá. A ty na sebe budeš taky, až si tuhle pochoutku uděláš a vyladíš podle sebe!
Kuřecí maso se dá připravit na milión způsobů. Jenže koho by bavilo neustále vymýšlet novoty a neotřelosti, které naše chuťové buňky ještě nezažily? Je to tak pořád dokola. Kuřecí přírodní plátek s bylinkami, kuřecí čína, kuřecí ragú, kuřecí rizoto a kuře vcelku. Víc toho většina z nás z časových důvodů a lenosti není schopna vymyslet.
Jíst to samé stále dokola ale zároveň taky mnohé z nás nebaví. Dala jsem proto tužku, hlavu a papír dohromady a závity mozkové jsem dobrovolně potrápila víc než na hodinách matiky. A vyšlo to! Dílo se podařilo, několikrát jsem ho za tebe odzkoušela a s klidným svědomím ti můžu říct, že do tohohle jídla se absolutně zamiluješ. Pokud si hlídáš váhu a nebaví tě dlouhé vyvařování, platí to násobně.
Proč jíst kuřecí maso?
Začneme tím, co většina tuší. Kuřecí maso je skvělý zdroj bílkovin s nízkým obsahem tuku. To z něj dělá perfektní variantu pro každého, kdo odmítá hladovět a s oblibou se stravuje lehce. Kuřecí prsa mají až 25 g bílkovin na 100 g, což je ideální pro svalovou hmotu, regeneraci a celkovou energii. Pokud si tedy hlídáš jídelníček, kuřecí je sázkou na jistotu.
Tím to samozřejmě nekončí, protože kuřecí maso je stejně tak bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Nabízí hlavně vitamíny skupiny B, které podporují nervový systém a pomáhají tělu správně fungovat i pod tlakem a při zvýšené míře stresu. Konkrétně v tomhle mase najdeme vitamíny B3, B5, B6, které jsou důležité pro soustředění, kondičku, imunitu i zdravý organismus celkově.
Krasojízda pokračuje selenem a fosforem, které podporují zdraví kostí. A pokud snad máš doma strávníka, který řeší krevní tlak nebo cholesterol, kuřecí maso je i v tomhle ohledu jasná volba.
Zajímavosti o kuřecím
Mezi zajímavostmi pochopitelně najdeš plusy, které kuřecí maso má, ale objevíš v nich i něco, co jsi o kuřecím rozhodně netušila.
- Kuřecí maso je jedním z nejčastěji konzumovaných druhů masa na světě vůbec.
- Obsahuje víc bílkovin než většina ryb.
- Redukuješ váhu? Dej si kuřecí prsa. Ty mají tuku nejmíň.
- Díky svalovým vláknům je kuřecí hodně dobře a snadno stravitelné.
- Hodí se skvěle pro děti, seniory i lidi s citlivým zažíváním.
- Kuřecí játra obsahují extra vysoké množství vitamínu A.
- Troška historie. První domestikovaná kuřata byla chována v Asii už před 8 000 let.
- Když ležíš v nemocnici, kuřecí maso ti personál naservíruje nejčastěji. Prospěje i při každé rekonvalescenci.
- V některých kulturách je kuře považováno za symbol prosperity.
- Víš, kdo zkonzumuje přes 8 miliard kuřat ročně? Ano, jsou to Američani.
- Za dobrou náladou hledej kuře. To totiž obsahuje tryptofan, který dobrou náladu podporuje.
- Různé části kuřete mají různý obsah železa. Stehna ho třeba mají víc než prsa.
- Kuřecí je vhodné i pro low-carb stravování a ketogenní diety.
- Skladování? Když je správné, kuře ti v lednici vydrží až 3 dny.
- Kuřecí maso obsahuje i zinek, který pomáhá při hojení ran a napomáhá i kvalitě pleti.
- Astronauti a kuře? No jasně. Kuře je běžnou surovinou v kosmické stravě.
- V Japonsku se při vánoční večeři jí právě kuře. A to většinou smažené. Což je asi trochu zátěž pro peněženku, protože právě v Japonsku je kuřecí dražší než hovězí.
- Největší exportéři kuřecího masa jsou USA, Brazílie a EU.
- Chceš prospět kloubům? Nevyhýbej se kuřecí kůži.
- Vařené kuřecí maso má trvanlivost delší než syrové.
- Trápí tě dna a purinová dieta je součástí tvého každodenního života? Dej si kuře. To purinů obsahuje jen velmi málo.
Kdo by to byl řekl, že na jedno obyčejné kuře připadá snad víc zajímavostí než třeba na takovou jednu (ne)značkovou kabelku?
a9832787-e61b-4063-8fe1-ea4323f45914.jpeg

Recept na kuřecí placičky z trouby
Recept jsem vymyslela ve chvíli, kdy jsem s nápady i s časem byla hodně na štíru. Potřebovala jsem si pro sebe uvařit nejlíp na celý týden a omáčky jsem už nemohla ani vidět. A protože jsem zvyklá vařit z toho, co mám zrovna v lednici, vzala jsem na milost kuřecí.
Vtip je v tom, že jsem s ním zamýšlela úplně jiné jídlo. Stavebním kamenem nového receptu se ale stal mixér, aniž bych to takhle předem zamýšlela. Chvíli před vařením jsem připravovala pomazánku a mixér pak jen tak líně ležel na odkapávači.
Hned jsem ho znovu zapojila do práce a výsledkem byly famózní kuřecí placičky z trouby, u kterých se nemůže stát, že by se nepovedly. Za to ti ručím svým pyžamem s Minnie.
Co budeš potřebovat: 500 g kuřecího masa, 2 červené cibule, jarní cibulku, 3 vajíčka, libovolné množství strouhaného eidamu, mozzarellu, majoránku, tymián, mletou sladkou papriku, sůl, pepř a sušený česnek
Jak na to?
- Nejdřív si k vaření pustíš film nebo podcast, na který se chystáš už dlouho, ale pořád na něj nebyl čas.
- Potom si nachystáš plech, který vysteleš pečicím papírem.
- Kuřecí maso si pokrájíš na větší kusy a pak ho rozmixuješ úplně do hladka.
- Maso přendáš do mísy a přidáš k němu nadrobno nakrájenou cibuli, nasekanou cibulku, nastrouhaný eidam a nastrouhanou mozarellu, přidáš vajíčka, koření, sůl a pepř a rukama směs důkladně prohněteš.
- Když máš hotovo a lepkavá směs se nerozpadá, vytvaruješ si placičky.
- Každou placičku pak přendáš na plech a pokračuješ stejně, než ti směs dojde.
- Nakonec placičky posypeš sezamovými semínky (nebo jinými) a dáš péct.
- Pečeš podle zkušeností s troubou.
Mně výsledek tohohle receptu vyšel na 5 dnů a jako přílohu jsem zvolila opečené brambory. Co k placičkám ale přiložíš ty, je už čistě na tvých preferencích. Dobrou chuť!
Vyzkoušíš náš recept i u vás doma?
Autorka článku: Bára Klímová
Použité zdroje:
- health.com/chicken-benefits-7556373
- sevensons.net/blog/chicken-cuts
- webmd.com/diet/health-benefits-chicken
- bbqhost.com/is-chicken-meat
- receptia.cz/kr/kureci-maso