Efektivní, zábavný a uspokojující. Úklid podle Marie Kondo

Bigstockphoto
|
27. 05. 2021
|
Že už jsi o téhle dámě slyšela? Je to možné, se svou metodou úklidu totiž pobláznila celý svět. Chceš mít doma konečně uklizeno? Přidej se!

Skříň narvaná k prasknutí, poličky plné, že z nich věci na okrajích skoro přepadávají… Poznáváš svoje hnízdečko? Pokud miluješ vzdušnost a uklizeno, nejspíš jednou za pár měsíců zatneš zuby, spoustu propriet vyházíš. A pak se to zase opakuje. Když se pustíš do úklidu podle Marie Kondo, tomuhle kolotoči se vyhneš!

Japonská koučka ti změní život

Marie Kondo je japonská koučka narozená v roce 1985. Už odmalička prý neustále uklízela, byla úklidem a pořádkem posedlá. Ve škole prý často uklízelo i svou vlastní třídu a byla překvapená, když zjistila, že se spoustě lidí nedaří udržet doma pořádek. Tak začala psát knihy o tom, jak uklízí ona. A teď ji zná celý svět. Jaká jsou pravidla jejího postupu?

Sbohem, blbůstky!

Nejdůležitějším krokem úklidu, který tak trošku udělá pořádek i ve tvé hlavě, je zbavit se zbytečností, které jen zabírají místo. Suvenýry z cest, které máš doma vystavené jen proto, abys dárce neurazila, výbavu na potápění, i když už jsi s ním dávno sekla, nebo oblečení koupené v akci s myšlenkou „do toho za měsíc zhubnu“ (ale nezadařilo se). Všech takových věcí se nemilosrdně zbav!

bigstock-messy-colorful-clothing-on-whi-62496854.jpg

Úklid podle Marie Kondo dneska zná už celý svět.
Bigstockphoto
Co jsi v posledních měsících neměla na sobě nebo ti to nedělá radost, to vyhoď.

Úklid ve správném pořadí

Nejdřív je potřeba zbavit se toho absolutně nepotřebného. Hned se vyčistí dost prostoru, takže nebude problém do něj rozmístit to, co si opravdu chceš nechat. S oblečením to může být fakt potíž, znáš to. Do toho zhubnu, to mi ještě bude, tohle si vezmu na sebe, když zase přiberu… S těmihle myšlenkami skoncuj.

Vyhoď všechno, co ti nedělá radost, bez čeho se obejdeš a co jsi na sobě dlouho neměla (mluví se obvykle o 6 měsících). Co nenosíš s radostí, to vyhoď. A nemusíš mít výčitky, prostě oblečení odnes na charitu. Bude tak sloužit dál a ty někomu pomůžeš!

Neopakuj chyby z minula

Marie Kondo ve své knize Zázračný úklid – pořádek jednou pro vždy píše o častých nešvarech, kterých se při úklidu dopouštíme. Jde třeba o tyhle:

  • Snažíme se uklidit všechno najednou. Všechny místnosti, celý byt nebo dům. Často tak nepohneme skoro s ničím.
  • Uklízíme na etapy. Úklid si dokonale znechutíš, když se do něj budeš pouštět každý den chvilku. Radši ho celý sfoukni o víkendu a bude to hned lepší!
  • Přistupuješ k úklidu negativisticky. Úklid chápeš jako nutné zlo, je to tak? Naše bydlení a systém v něm je spjat s naší duševní i tělesnou pohodu. Přestaň utírat prach a brzy se o tom přesvědčíš sama. Ber úklid jako očistu bydlení, přistupuj k němu častěji a ani toho prachu se nakonec nenahromadí tolik. Úklid tě nakonec může i uklidnit – kolikrát jsi s ním začala, když jsi byla smutná nebo naštvaná?
  • Uklízíme podle místa. A přitom bychom měli uklízet podle kategorie. To, co jsi včera uklízela v předsíni, uklízíš dneska v ložnici? Příště ukliď nejdřív úplně všechno oblečení. Pak všechny knížky a časopisy. A takhle postupuj i s ostatními věcmi.

Zkus se pro jednou podívat na úklid jako na možnost zklidnění mysli a na zábavu. Hned se ti to bude dělat líp. Pusť si k tomu oblíbenou hudbu a uvidíš, že to půjde!

Uklízíš podle Marie Kondo a změnilo to celé tvé bydlení? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Tagy: 
Související články