Nemusíš se obávat složitých úprav. Červenou řepu sice může koupit syrovou a teprve doma si ji zpracovat od začátku do konce, běžně ale pořídíš i uvařenou řepu zabalenou ve vakuovém obalu. Pokud si chceš dát do nosu, běžné balení o 500 g ti vyjde na dvě pořádné porce.
Pro praktičnost a jednoduchost počítej v našich receptech právě s touhle předpřipravenou podobou řepy.
Proč jíst červenou řepu?
Proč? Protože je zdravá a skvěle chutná! O tom druhém se musíš přesvědčit na vlastní chuťové buňky. O tom prvním se hned dočteš.
Červená řepa je bezva už v tom, že ji asi z 90 % tvoří voda. Proto má nízkou kalorickou hodnotu (na 100 g řepy je to 41 kcal, tedy 172 kJ). Můžeš si ji tedy dopřávat často a nemusíš se jí bát ani při hubnutí.
Najdeš v ní spoustu draslíku, vápníku, hořčíku a ještě trochu železa, dál pak kyselinu listovou i s dalšími vitamíny skupiny B, vitamín C a vitamín A.
shutterstock_2368440451.jpg
Červená řepa v zahraniční kuchyni
Nejsme sami, kdo miluje červenou řepu. Staví na nich dokonce i některá jídla tradiční pro stát nebo oblast. Třeba v Estonsku si pochutnávají na salátu zvaném rosolje, v Německu holdují salátu z řepy s jablky, cibulí, cukrem a octem, k východní Evropě neodmyslitelně patří boršč (polévka z červené řepy) a na Blízkém východě připravují salát z řepy, česneku a tahini.
Salát z červené řepy 3x jinak
Červenou řepu můžeš v kuchyni kombinovat s celou řadou surovin. Je to jen na tobě, neboj se experimentovat, ubírat nebo přidávat.
Salát z červené řepy podle Koček
Nejdřív nám dovol, abychom tě „pozvaly“ na salát, který frčí mezi námi Kočkami. Je jednoduchý, z pár surovin, zachutná, zasytí. Ale vzhledem k tomu, že je v něm česnek a cibulka, doporučujeme nechat si ho na večer, aby tě kolegyně a kolegové v práci neprokleli.
Co potřebuješ (na porci): 250 g červené řepy, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, kousek jarní cibulky podle chuti, lžičku tatarky, lžičku zakysané smetany, vajíčko a 50 g balkánského sýru
Jak na to?
- Nastrouhej si řepu, vajíčko, česnek a nakrájej si balkánský sýr nadrobno.
- Všechno smíchej dohromady, nasekej cibulku, dodej tatarku a zakysanou smetanou (nebo jen tu smetanu).
- Salát osol a opepři podle chuti, promíchej a nech 30 minut uležet.
Salát z červené řepy s jablkem
Tenhle salát si zamiluješ, pokud máš ráda netradiční kombinace chutí. Tedy netradiční u nás. Jak už padlo dřív, v Německu na tomhle přímo ujíždějí.
Co potřebuješ (na porci): 250 g řepy, sůl, pepř, cukr lžičku olivového oleje, citrón a jablko (ideálně červené)
Jak na to?
- Nastrouhej si řepu, nasekej k ní jarní cibulku, olivový olej a šťávu z citrónu.
- Jablko oloupej a nakrájej na drobné kousky. Přimíchej ho k řepě.
- Nakonec salát osol, opepři a oslaď cukrem podle chuti.
Salát z červené řepy s kozím sýrem
Už jsi zaznamenala, jak moc to řepě sluší (a hlavně tedy chuťově ladí s kozím sýrem)? My o tom víme, tak se musíme podělit!
Co potřebuješ: 250 g řepy, 25 g piniových oříšků, 100 g čerstvého kozího sýru, sůl a pepř, pár kapek olivového oleje; na dresink pak ještě 1,5 lžíce olivového oleje, lžíci balzamikového octa, půl lžičky medu, sůl a pepř
Jak na to?
- V tomhle případě řepu nakrájej na kostičky 1x1 cm.
- Smíchej si v misce vedle med, sůl, pepř a ocet. Metličkou pak vmíchej olej.
- Hotový dresink nalij na řepu, promíchej ji a nech ji odležet.
- Na pánvičce si lehce opeč piniové oříšky.
- Na talíř dej nejdřív řepu s dresinkem, pak kozí sýr nakrájený na kousky a navrch oříšky.
- Nakonec salát zakápni olivovým olejem a trošku opepři podle chuti.
Váháš, který si připravit, nebo už teď víš, že zkusíš všechny tři recepty? Dobrou chuť!
Autor článku: redakce
Použité zdroje: