Látkové vložky jako ekologické řešení menstruace?

www.bigstockphoto.com
|
23. 01. 2019
|
Nechutné, nehygienické, nebo naopak ekologické a trvale udržitelné? Jaký je tvůj názor na látkové vložky, kterými některé ženy nahrazují klasické tampony a další hygienické pomůcky? Podívali jsme se těmhle vychytávkám na zoubek.

130 kilogramů odpadu

Ženy, které látkové vložky používají, poukazují především na jejich ekologickou stránku. Díky jednoduchým propočtům totiž zjistily, že každá žena během svého plodného období spotřebuje v průměru šestnáct tisíc vložek a tampónů o hmotnosti 130 kilogramů.

Většina hygienických pomůcek je navíc napuštěna řadou chemických látek, které se v přírodě rozkládají i několik stovek let a pro naši planetu tak představují značnou ekologickou zátěž.

Malé měkké balíčky

Mnoho lidí na první pohled nepozná, že drží v rukou dámskou hygienickou pomůcku. Jde totiž o nenápadné malé měkké balíčky, které vypadají spíše jako polštářky do domečku pro panenky. Jaké zděšení, když nic netušící člověk zjistí, že jde o látkovou vložku.

Prvotní zděšení vystřídá úšklebek se slovy „blé“, který je následován urychleným odchodem od stánku, kde se tyto ekologické prostředky prodávají.

bigstock-woman-hand-putting-sanitary-na-262726840.jpg

Látkové vložky jsou in hlavně u zarytých ochránkyň přírody.
Že musíme šetřit přírodu, na tom se asi shodneme. Myslíme si ale, že tohle není ten nejvhodnější způsob.

Bambus místo igelitu

Látkové vložky bývají vyrobeny z celé řady materiálů. Některé jsou z bambusu, jiné z bavlny, další z konopí. Nehrozí tak, že by vaše pokožka přišla do styku s nepříjemným „igelitem“. Úplně bez „igelitu“ ale látkové vložky nejsou. Obvykle je jimi vystlána prostřední vrstva vložky, která má zabránit prosáknutí.

Vložky jsou prý nesmírně pohodlné, prodyšné, bezpečné a dokonce prý ani nezapáchají. Jejich jedinou nevýhodou je nutnost pravidelné údržby, stejně jako problém s hygienickým uskladněním ve chvíli, kdy je měněna jedna vložka za druhou.

Zpátky do minulosti

Odpůrkyně látkových vložek ale argumentují tím, že jde o nesmírně nehygienickou variantu a jejím používáním se vracíme do minulosti, kdy jako vložky sloužily kusy bavlněných látek nebo vaty. Zkušenosti ale hovoří jasně – ty, které látkové vložky vyzkoušely, se již obvykle k těm obyčejným nevrací.

Na první dny cyklu používají ekologický menstruační kalíšek, který následně mění za látkové vložky. Jen by s těmi použitými nemusely na různých „bazárcích“ obchodovat. To nám připadá poměrně nechutné a zvrácené. 

Jaký je tvůj názor na látkové vložky? Zvrácenost, nebo ekologické řešení menstruace? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Tagy: 
Související články