Připrav si poctivý domácí svařák bez éček a chemie

Bigstockphoto
|
11. 12. 2022
|
Taky si nedokážeš představit Vánoce bez poctivého svařáku a místo chemických limonád si chceš letos doopravdy dopřát?

Pokud jsi alespoň na jednu z výše uvedených otázek odpověděla „jasně“, máme pro tebe recepty na poctivé svařené víno bez chemie a éček. A to navíc v několika lákavých obměnách!

Něco málo z historie svařeného vína

Věděla jsi, že historie svařeného vína se začala psát už ve starověkém Římě? Vážně! Už tehdy totiž nedali na jeho účinky a lahodnou chuť dopustit. Díky válečnému tažení Římanů se nápoj dostával do povědomí Evropy a nakonec se o něm dozvěděl i zbytek světa.

První zmínky o svařeném vínu najdeš v nejstarších dochovaných kuchařkách i kronikách. Zajímavé je, že jeho hlavní ingredience zůstávají i v průběhu tisíciletí prakticky totožné. V poctivém svařáku už od nepaměti nesmí chybět hřebíček, skořice, badyán nebo anýz. A samozřejmě dobré víno!

Svařák pro lepší náladu i vitalitu

Svařené víno si dopřáváme zejména během zimy a (před)vánočního období. Tenhle teplý nápoj totiž příjemně zahřeje zkřehlé tělo i duši, navíc dokáže zlepšit náladu a vyplavit do těla tolik potřebné endorfiny. Tím ale výčet jeho pozitivních vlastností nekončí.

Mezi další žádané účinky patří i rozšíření cév, což pomáhá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Zmínit musíme i antiseptické účinky a skutečnost, že poctivý svařák z červeného vína pomáhá bojovat s chudokrevností, trávením a má pozitivní vliv na náš imunitní systém.

Základem je dobré víno. S luxusním ale opatrně

Poctivý svařák připravuj z dobrého vína. Tomu luxusnímu, přívlastkovému nebo kabinetnímu, se ale raději vyhni, protože by se vlivem přidaných surovin ztratily vlastnosti, které činí tahle vína unikátními. Vždycky sáhni po kvalitním stolním nebo jakostním vínu, které ti jednoduše chutná.

Volit můžeš jak z červených, růžových, tak bílých odrůd. Raději ale nezkoušej experimentovat s nedobrým vínem, které se snažíš svařákem „zachránit“. Nejenže výsledek nebude nijak chutný, taky si ale zaděláváš na pěkný bolehlav. A trávit svátky s mokrým šátkem na hlavě se asi nikomu zrovna dvakrát nechce.

Návod na poctivý svařák

Připrav si nejrůznější vánoční koření (badyán, hřebíček, anýz, celou skořici), citron a pomeranč nakrájený na tenká kolečka a zbavený kůry a jakostní nebo stolní víno oblíbené odrůdy.

Všechny ingredience nalij a nasypej do většího hrnce. Přiveď k varu a vař maximálně tři minuty. Pak plamen vypni a nech zhruba další tři minutky odstát. Naběračkou nalij do vyšších sklenic s ouškem a zdob plátkem citronu nebo pomeranče.

Náš tip: Pokud ti v hrnci zbylo ještě trochu svařáku na později, vylov z něj citrusy a koření. To proto, aby nápoj nezhořkl a nechytil typickou dřevitou pachuť.

bigstock-hot-mulled-red-wine-drink-with-429920678.jpg

Svařák k adventu a Vánocům jednoznačně patří.
Bigstockphoto
Svařák můžeš vyladit i kapkou kvalitního rumu. Nápoj tak dostane luxusní aroma a šmrnc.

 

Svařené červené víno po skandinávsku

Jsi už klasického svařáku mírně řečeno přepitá? Co takhle vyzkoušet jeho b? Potřebovat budeš litr červeného vína, 6 hřebíčků, 150 g cukru, celou skořici, pomerančovou a citronovou kůru, 60 g rozinek a 100 g mandlí.

Znovu si připrav větší hrnec, do kterého naliješ víno, přisypeš hřebíček, skořici, cukr, kousek pomerančové i citronové kůry a obsah hrnce svaříš. Ve druhém hrnci si smíchej naloupané mandle a rozinky a přeceď do něj hotový svařák. Nech ho chvíli prohřát a podávej.

Tradiční švédský Glögg

Tahle varianta svařáku zahřeje a zachutná. Jak už navíc její název napovídá, k nám si našla cestu až z dalekého Švédska. Potřebovat na ni budeš 750 ml červeného vína, 1/2 hrnku třtinového cukru, 2 lžíce pomerančové kůry, 2 lžíce rozinek, 1 lžíci loupaných mandlí, 1 lžíci tobolek kardamomu, pár plátků čerstvého zázvoru, celou skořici, 8 hřebíčků a hrnek bourbonu.

V hrnci smíchej víno, bourbon, cukr, pomerančovou kůru nakrájenou na menší kousky, kardamom, zázvor, skořici a jednu lžíci rozinek. Zahřej celou směs a nech prohřívat při nižší teplotě cca 10 minut. Pak odstav z plotny a nech hodinu louhovat. Směs přeceď, přisypej hrst rozinek, lžíci mandlí a ještě na chviličku prohřej.

Máš nějaký svůj oblíbený recept na svařák?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články