Když si naložíš špekáčky do správné směsi doma, budeš si stopro jistá, co konzumuješ. A když si k tomu vybereš opravdu kvalitní suroviny, bude to naprosto luxusní záležitost! Takže žádné „to zvládne každý“. Tohle je potřeba dělat s láskou.
Kvalitními surovinami myslíme hlavně špekáčky. Ty „opravdové“ by měly mít aspoň 40 % masa a maximálně 45 % tuku. Když budeš číst údaje na etiketě, všimni si, jestli na ní není zmíněné strojově oddělené maso (tzv. separát). Takovou „lahůdku“ nebrat!
bigstock-czech-pickled-sausages-with-on-304413328.jpg
Recept na utopence: Překvap podceňovanou mňamkou!
Co potřebuješ: 12 špekáčků, 10 cibulí, 4 stroužky česneku, pepř a feferonky podle chuti, 3 lžíce plnotučné hořčice; na nálev 250 ml octa, 400 ml vody, lžičku soli, lžíci cukru krupice, 10 kuliček nového koření a 10 kusů bobkového listu
Jak na to?
- Nejdřív si připrav nálev. Svař 400 ml vody, 250 ml octa, cukr, sůl a koření. Hotový nálev nech trochu vychladnout.
- Oloupej špekáčky a podélně je rozkroj (částečně).
- Jednu cibuli nakrájej na půlobloučky.
- Smíchej hořčici s trochou pepře a soli. Pak s ní potři vnitřní řezy špekáčků.
- Do špekáčků vlož plátky cibule a klidně i feferonky (není to nutné).
- Aby se špekáčky nerozpadaly, propíchni je na dvou místech párátky.
- Ve třílitrové sklenici vytvoř vrstvy špekáčků, cibule, koření a feferonek.
- Zalij špekáčky ve sklenici nálevem, zavři ji a nech ji týden v chladu a temnu.
- Podávej se svým oblíbeným pečivem. Dobrou chuť!
Máš ráda utopence a chceš se s námi podělit o nějaký svůj trik, jak je udělat ještě lepší? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!