Bobkový list v domácnosti jako pomocník za pár korun

Pixabay
|
20. 03. 2022
|
Vavřín vznešený, který je známý spíše pod označením bobkový list, je od starověku znám jako symbol vítězství. Tenhle vzrostlý strom, který ve svém přirozeném stanovišti dorůstá až 12 metrové výšky, pochází z Přední Asie.

Právě odtud se rozšířil do Středomoří, kde byl dříve součástí přirozených středomořských lesů. Bobkový list je velmi bohatý na přírodní silice. Jeho široké použití můžeme uplatnit v kuchyni, lidovém léčitelství i kosmetice. Látky, které bobkový list obsahuje, jsou účinné jako prostředek proti křečím, proti bolestem a zánětům a mají antioxidační účinky. Jaké je další využití bobkového listu?

Sirup proti kašli

Trápí tě suchý a dráždivý kašel? Ještě před tím, než zamíříš do lékárny pro volně dostupné sirupy a kapky, vyzkoušej přírodní alternativu z citronu, „bobkáče“ a cukru. Do většího hrnce nalij 250 ml citrónové šťávy, ve které rozpustíš 500 g cukru a na závěr přidáš 15 lístků bobkového listu. Směs vař asi hodinu. Z ingrediencí by měl vzniknout lepivý sirup podobný medu. Bobkový list vyndej a sirup přelij do uzavíratelných sklenic. Denně bys měla konzumovat jednu čajovou lžičku.

Pro lepší paměť i diabetiky

Bobkový list působí lehce sedativně, usnadňuje usínání a bystří paměť. Zároveň taky podporuje trávení a má protizánětlivý účinek. Efektivně snižuje krevní cukr a je vhodný jako doplněk léčby diabetiků. Abys naplno využila jeho léčivých účinků, jednoduše ve vodě povař několik lístků tohoto zázračného koření a po malých doušcích denně popíjej.

bay-leaf-sprig-272883_1280.jpg

K čemu používáš bobkový list ty?
Pixabay
Bobkový list tě může překvapit širokým využitím.

Na uklidnění

Díky vysokému obsahu silic, které jsou plné éterických olejů, přispívá bobkový list k uvolnění dýchacích cest a snížení napětí. Jak ale z „bobkáče“ tajemné silice vydolovat? Stačí několik lístků jednoduše zapálit a přibližně za deset minut můžeš pozorovat jeho blahodárné účinky.

Sbohem akné a lupy

Trápí tě akné? Není nic lehčího, než s ním zatočit přírodní cestou. Stačí vybrat 10 lístků, zalít 3 decilitry vroucí vody, povařit a nechat louhovat. Do odvaru následně namáčej kus látky nebo gázu a přikládej na postižená místa. Velmi obdobná je situace také u osob trpících vznikem lupů. V tomhle případě stačí povařit 5 gramů lístků a nechat vylouhovat. Odvarem můžeš vlasy jednoduše umývat dvakrát týdně.

Odpuzuje moly

Ať už do tvé domácnosti zavítali šatní, nebo potravinoví moli, zbavit se jich je vždy velký problém. Pokud si tedy na pomoc nepřizveš bobkový list. Nezvané návštěvníky spolehlivě odpudí, když na ramínko umístíš plátěný pytlíček s několika bobkovými listy. Aby byla účinnost celoroční, je třeba lístky po třech měsících vyměnit.

Kuchyně bez bobkového listu? Ani omylem!

Když už zmiňujeme výhody bobkového listu a možnosti jeho využití doma, nemůžeme si odpustit jeho využití přímo v kuchyni při vaření. Bez něj by totiž nikdy nebyly dokonalé omáčky a hodí se taky do brambor, luštěnin nebo k rybám a ke zvěřině. Skvělou úlohu plní v okurkovém láku. Při jakékoli tepelné úpravě je ale potřeba ho přidávat až ke konci, protože právě touto úpravou "bobkáč" hořkne a to by nemuselo být vždycky příjemné. Mleté listy se dokonce přidávají až do hotové dobroty.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články