Pohanka je 2 500 let starý zázrak a chutná s medem i se slaninou

bigstockphoto.com
|
13. 12. 2020
|
Pokud nejsi zarytý vyznavač zdravé stravy, pohanka ti nejspíš moc neříká. Tak to pojďme napravit, protože mít ji v běžném jídelníčku se opravdu vyplatí. A potěší i celiaky – neobsahuje totiž žádný lepek.

Za pohanku označujeme celý rod rostlin z čeledi rdesnovitých. Tyhle rostliny jsou jednoleté a dají se poznat podle bílých a růžových květů v hroznech a lichoklasech. Původ pohanky se datuje do doby před 2 500 let do oblasti Himálaje, ovšem k nám se dostala na přelomu 12. a 13. století z Ruska. Hojně se používala od 15. století, především pak na Moravě.

Potravina s velkým P

Pohanka, která se dá dneska koupit na internetu nebo v každém obchůdku se zdravou výživou, je z 11 % tvořena kvalitní bílkovinou, načerpáš z ní i tolik potřebnou rozpustnou i nerozpustnou vlákninu i vitamíny (B1, B2, B3, E a C) a minerály (hlavně mangan, zinek, měď a selen).

Důležitý je i obsah rutinu, což je označení pro komplex látek, které společně zvyšují pružnost cév a chrání jejich stěny před popraskáním. Proto se hodí třeba tomu, kdo má potíže s křečovými žilami, popraskanými žilkami v obličeji, s hemoroidy a zvlášť pak pomáhá ženám, které mívají silnou menstruaci. V kombinaci s vitamínem C působí tyto látky jako antioxidanty, zabraňují tedy předčasnému stárnutí buněk a chrání před vznikem rakovinného bujení.

Nechutná? Možná sis jen špatně vybrala

Pohanka nevypadá moc vábně a přitažlivě a spousta z nás s ní má zkušenost, a to ne úplně valnou. Potíž ale nemusela být v pohance samotné, jako ve zpracování. Když totiž dojde na zpracování, může se to dít mechanicky nebo vysokým teplem. Zpracování, respektive loupání vysokým teplem nakonec může způsobit divnou pachuť, protože chuť a vůni pohanky mění a navíc jí ještě bohužel bere značný podíl prospěšných látek. Vždycky je tedy lepší si vybrat pohanku zpracovávanou mechanicky.

bigstock-buckwheat-grain-dry-buckwheat-391412165.jpg

Pozor na pohanku zpracovanou vysokým teplem. Ta mívá divnou pachuť.
bigstockphoto.com
S pohankou si můžeš dělat, co chceš. Jen si ji správně vyber, aby ti chutnala.

Jak pohanku využít v kuchyni? Jde to na sladko i na slano

Pohanka je v kuchyni hodně vděčná a můžeš s ní nakládat třeba jako s rýží. Připravit si ji tak můžeš bez obav na slano i na sladko. Může báječně chutnat zapečená, v polévce nebo ve formě kaše. Máme pro tebe tři konkrétní tipy, jak si ji vychutnat.

Pohanková pomazánka

Co potřebuješ: hrnek pohanky, 200 g bílého jogurtu, 2 hrnky vody, 200 ml zakysané smetany, lžíci hořčice, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, pažitku, nadrobno nakrájenou cibuli

Jak na to?

  • Pohanku propláchni a nech ji dvě minutky vařit.
  • Pak ji sceď a nech vychladnout.
  • Smíchej s ní všechny ostatní suroviny.

Náš tip: Namaž s touhle pomazánkou jednohubky pro návštěvu. Určitě ji překvapíš, když ji pak prozradíš, jak zdravá dobrota to je.

Pohanka zapečená se slaninou a sýrem

Co potřebuješ: 200 g pohanky, 150 g slaniny nebo kvalitní klobásky, 4 stroužky česneku, 200 g oblíbeného tvrdého sýra, sůl, pepř a majoránku

Jak na to?

  • Pohanku uvař podle návodu.
  • Osmahni si nadrobno nakrájenou slaninu a smíchej ji s prolisovaným česnekem, osol, opepři, přidej trošku majoránky.
  • Tuhle směs pak přidej společně s pohankou do zapékací mísy.
  • Nakonec pohanku posyp sýrem a dej ji zapéct. Že je hotovo, poznáš podle zlátnoucího sýra.

Medová pohanka s broskvemi

Co potřebuješ: 200 g pohanky, 350 ml vody, 3 lžíce medu a 500 g kompotovaných broskví

Jak na to?

  • Do vroucí vody nasyp pohanku, pořádně ji do vody vmíchej a vypni plamen.
  • Pohanku je přikryj pokličkou a nech ji tak 20 minut.
  • Nakrájej si broskve na drobné kostičky.
  • Jakmile pohanka změkne, přidej k ní broskve, nálev z kompotu a med a pořádně všechno zamíchej.
  • Servíruj teplé nebo studené, chutná tak jako tak!

Máš ráda pohanku? Poděl se s námi v diskuzi pod článkem o svůj oblíbený recept!

Tagy: 
Související články