Šneci z listového těsta: vděčná dobrota, nekonečno variací. A zvládnou je i začátečníci

Shutterstock
|
13. 10. 2023
|
Jsou vhodné jako občerstvení pro návštěvy, na večírek, ale i jen tak, jako teplá nebo studená večeře. Slané šneky vyrobíš snadno, rychle, a navíc ta úžasná chuť. Mňam!

Šneci z listového těsta se hodí pro každou příležitost. Malá sousta jsou praktická a hlavně je vykouzlíš během chvíle. Stačí jen pár ingrediencí a pár minut pečení.

Šneci jsou úžasně variabilní, takže s náplní si můžeš pohrát podle vlastní fantazie nebo podle stavu domácích zásob. Asi nejpopulárnější varianta je pizza šnek, s rajčatovým protlakem, šunkou, sýrem a kořením na pizzu. Možností, čím slané šneky naplnit, ale existuje nespočet. Neboj se zkoušet nové varianty a experimentovat.  

shutterstock_625932530.jpg

Jde to i na sladko. Zaexperimentuj!
Shutterstock
Co takhle zkusit šneky s medem, oříšky a rozinkami?

Křenové pomazánkové máslo, syrečky i sušená rajčata

Do šneků se báječně hodí špenát, slanina, gouda a pro milovníky ostřejší chuti i chilli. Vyzkoušet můžeš i oblíbené druhy salámu, párek, klobásu, nivu, hermelín, balkánský sýr nebo syrečky. Šťavnatost zase dodá kukuřice, paprika, žampióny nebo čerstvá rajčata.

Netradiční kombinace je například křenové pomazánkové máslo, kuřecí šunka a eidam. A fanoušci Itálie jistě ocení černé olivy, sušená rajčata, prosciutto a tvrdý sýr.

Mimochodem – šneky můžeš připravit i jako dezert! I tady jsou možnosti takřka neomezené. Mezi oblíbence patří domácí nugeta, marmeláda, skořicový cukr, tvaroh nebo pudink. Neumíme si představit, že by tahle dobrota nezabodovala.

Chuťové pohárky už se nemůžou dočkat? Inspiruj se naším receptem. Je to osvědčená verze, na které si pochutná každý.

shutterstock_1885494229.jpg

Která variace chutí je tvou nejoblíbenější?
Shutterstock
Šneky můžeš naplnit třeba i lososem!

Luxusní šneci se šunkou, sýrem a salámem

Co potřebuješ: listové těsto, 100 g kvalitní šunky, 100 g tvrdého salámu, 150 g plátkového sýra, červenou papriku, menší cibuli, 3 lžíce kečupu, lžíci plnotučné hořčice, vejce, oregano, bazalku, kmín, lněné semínko a hladkou mouku na vál

Jak na to?

  • Smíchej kečup s hořčicí, špetkou oregana a bazalky.
  • Listové těsto rozválej na pomoučněném válu na tenký plát a potři směsí (asi 5 cm od okraje nech těsto čisté, aby se náplň při rolování nevytlačila).
  • Na těsto navrš plátky šunky, salámu, sýra a papriku s cibulí nakrájenou na proužky.
  • Vytvoř roládu (během rolování se snaž i mírně utahovat, šneci se ti pak budou líp krájet).
  • Roládu nakrájej na centimetr silná kolečka a naskládej na plech vyložený pečicím papírem.
  • Potři rozšlehaným vejcem, posypej kmínem a lněným semínkem.
  • Peč na 170 °C dozlatova (trvá to zhruba 20 minut).

Budeš se držet klasiky, nebo si vytvoříš vlastní originální kombinaci? Nech si chutnat, ať už se pustíš do jakékoli kombinace!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články