Kofein je nejrozšířenější drogou na světě

pixabay.com
|
22. 06. 2020
|
Drtivá většina z nás alespoň jednou za život vyzkoušela psychoaktivní stimulační drogu. Že dáš ruku do ohně za to, že tebe se výše uvedené tvrzení netýká? Tak zpomal a ve svých soudech nebuď unáhlená.

Piješ kávu, čaje, zbožňuješ čokoládu nebo si na večírku čas od času dopřeješ energetický nápoj? Pak bys měla vědět, co všechny výše zmíněné pokrmy a nápoje obsahují. Jejich společným jmenovatelem je látka zvaná kofein, která je po právu řazena mezi nejrozšířenější a nejdostupnější drogy na světě!

Jak vypadá „čistý kofein“

Čistý kofein je velmi hořký bílý prášek, který bys pozřela asi jen stěží. Tato psychoaktivní stimulační droga posiluje centrální nervovou soustavu a dočasně potlačuje únavu, zbystřuje myšlení, zlepšuje koncentraci i bdělost. Někteří citlivější jedinci dokonce mohou po jejím užití pociťovat mírnou euforii. Profesionálové z oblasti medicíny se shodují na tom, že za drogu může být považovaná jakákoliv chemická substance schopná ovlivnit náladu, vnímání či myšlení, což kofein bezpochyby je.

3_1.jpg

Čistý kofein bys zřejmě nepozřela.
pixabay.com
Šálek dobré kávy aspoň trochu spraví i tu nejpitomější náladu.

Rychlost vstřebání

Kofein se z kávy vstřebává do několika minut po vypití. U čaje je nástup účinku o něco pomalejší. To proto, že čaje obsahují jiné alkaloidy, které vstřebávání kofeinu oddalují. Tvé tělo bude ale zcela prosté kofeinu až po pěti nebo šesti hodinách od vypití posledního šálku kofeinového nápoje. Výsledná doba samozřejmě vždy závisí na typu nápoje nebo pokrmu, ale i jeho síle. Rychleji se z těla vyplaví kofein po vypití šálku casacary, než když si dopřeješ pořádného „cloumáka“ v podobě dvojitého ristretta.

Kde bys kofein opravdu nečekala

To, že je součástí kávy asi nemusíme dvakrát zmiňovat. Jeho nemalé množství (v podobě theinu) je i v čajích a energetických nápojích. U „energeťáků“ jde ale o synteticky vyráběný kofein, který je samozřejmě levnější než ten přírodní. Jeho nemalé množství (asi 25 mg) obsahuje ale i průměrná tabulka čokolády. A to není ani zdaleka všechno!

Kofein hledej také v čokoládové nebo kakaové zmrzlině, kde ho v jednom kopečku může být až 50 mg. Nemalé množství obsahují také některé šampony, které mají stimulovat růst vlasů. Je součástí i nejrůznějších tablet a preparátů na hubnutí, u nichž je využíváno stimulačního účinku, který je s kofeinem neodmyslitelně spojován.

bigstock-186074914.jpg

Kofein najdeš třeba i v oříšcích a semenech.
bigstockphoto.com
Že je kofein jenom v kávě a čaji? Ani zdaleka ne!

Kofein je ale i v některých semenech a oříšcích. Třeba porce slunečnicových semínek obsahuje neuvěřitelných 140 mg kofeinu! A jinak tomu není ani u energetických žvýkaček. Co tě ale asi zarazí je skutečnost, že zhruba 10 mg kofeinu obsahuje i šálek bezkofeinové kávy.

Kdy už jde o závislost?

Odborníci i lékaři se shodují na tom, že 3-6 miligramů kofeinu na kilogram tělesné hmotnosti je v pořádku. Vyšší dávky jsou ale již považovány za závislost s řadou nepříjemných doprovodných jevů a zbytečných rizik. Třeba magazín USA Today se zmiňuje o tom, že ačkoliv je psychologická závislost na kofeinu stále ještě v rovině dohadů, fyzická závislost na droze je zcela evidentní. Nastává ve chvíli, kdy jedinec během dne pravidelně konzumuje víc než 100 mg kofeinu.

Kofeinový absťák

Pokud si dlouhodobě denně dopřáváš víc než 100 mg kofeinu a po přečtení těchto řádků se rozhodneš se svou závislostí skoncovat ze dne na den, mohou se u tebe vyskytnout abstinenční příznaky. Mezi ty patří bolesti hlavy, únava, neschopnost soustředit se, ale dokonce i malátnost, pocity mořské nemoci a zvracení. I v tomto ohledu tedy platí, že nic se nemá přehánět. 

Znáš někoho, kdo je opravdu závislý na kofeinu? Napiš nám o tom v diskuzi pod článkem!

Tagy: 
Související články