Babské rady na zánět šlach: pomáhá tvaroh a zpevnění

Foto: Bigstockphoto
|
31. 03. 2023
|
Zánět šlach je jedno z mnoha onemocnění pohybového aparátu. Jakmile se u tebe jednou rozjede, pravděpodobně se potíže budou vracet. Patří totiž k těm často chronickým.

Zánět šlach nijak akutně neohrožuje život, ale dokáže být pěkně nepříjemný. Když není stav přímo nesnesitelný, dá se s ním bojovat díky vyzkoušeným a osvědčeným babským radám, které si představíme. Nejdřív se ale podívejme, jak k takovému zánětu vůbec dochází.

Zánět šlach nejčastěji vzniká jednostranným přetěžováním konkrétní části těla, svalu. Šlachy totiž, jednoduše řečeno, pojí svaly s kostmi, a jakmile dochází k nerovnováze, problém se šlachami je na světě.

Zároveň je třeba vědět, že existují hned 4 druhy zánětu šlach:

  • Hnisavý: tady je příčinou bakteriální infekce, která se rozšíří z původní místa až na šlachy. Při nedostatečné léčbě hrozí i odumření postižené šlachy.
  • Revmatický: ten je podobný revmatoidní artritidě, nezpůsobuje ho ovšem imunitní reakce organismu, nýbrž streptokok. Takový zánět šlach dost bolí a snižuje hybnost.
  • Lupavý prst: i tohle je druhy zánětu šlach. Nejčastěji se týká palců na rukou. Pohyb postižených prstů je výrazně skákavý nebo trhavý.
  • Tenisový loket: nadměrné přetížení svalů na přední straně předloktí označujeme jako tenisový loket. Samozřejmě ale nevzniká jen při tenisu. Vzniká vlivem dlouhodobě vykonávaného stejného pohybu bez odpočinku – může jít klidně o manuální práci, ale třeba i o práci na počítači.

bigstock-close-up-portrait-of-a-disable-404167655.jpg

Zpevnění a chlazení jsou dva nejúčinnější způsoby, jak si pomoct od bolesti.
Bigstockphoto
Jestli tě bolest trápí často, zainvestuj do kvalitní ortézy.

Jak poznat zánět šlach?

To se těžko radí, zánět šlach se totiž rozvíjí velmi pozvolna. Postižené místo začíná zpravidla svědit a pálit, je citlivé na dotek. Člověk si ho ale obvykle všimne až ve chvíli, když už místo bolí. Když nedojde ke včasnému řešení, může se bolest přesunout i do blízkého kloubu (a to je pak radost). Pamatuj si tedy, že místo, kde se zánět vyskytuje, je většinou zarudlé, teplé, oteklé a bolestivé.

Babské rady, které na zánět šlach platí

Když je problém teprve ve svém počátku, nemusíš hned plašit a běžet k lékaři. Tady je několik osvědčených babských rad, které můžou rychle i po nějaké době pomoct.

Chce to chlad. Pytlík s mraženou zeleninou nebo speciální chladivý sáček s gelem zabal do utěrky a přilož ho na postižené místo. Můžeš ho tam nechat, dokud to nebude nepříjemné, nebo nebude potřeba vyměnit „obklad“.

Zpevni to. Pokud se šlachy ozývají jednou za čas a ty už víš, že se to může stát znovu, pořiď si bandáž nebo rovnou ortézu. Seženeš ji ve zdravotnických potřebách i na internetu a věř, že ti prokáže velmi dobrou službu.

Vsaď na klasický tvarohový zábal. Vychlazený měkký tvaroh (z ledničky) si nanes na postižené místo. Vrstva by měla mít maximálně 2,5 cm na výšku a zábal by měl přesahovat bolestivé místo o 5 cm všude tam, kde to jde. Na tvaroh polož utěrku a vydrž, dokud tvaroh nezteplá. Ideální doba je asi 30 minut.

Konopná a kostivalová mast. Obě pomáhají, ale chce to najít poctivý produkt. Nejlepší je samozřejmě domácí. Jako základ můžeš použít lékařskou vazelínu.

Změny v jídelníčku. Zařaď víc bílkovin a dopuj se hořčíkem, draslíkem a vápníkem. Nezapomeň na vitamín B6!

Pokud se během několika dnů bolesti nezbavíš, zajdi za lékařem, ať nic nepodceníš!

Trápí tě často zánět šlach?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články