Sbohem, kocovino! Vznikne alkohol, po kterém nebolí hlava?

bigstockphoto.com
|
15. 02. 2021
|
Asi každý z nás už někdy zažil ukrutný stav způsobený nadměrnou konzumací alkoholu. Pokud to s popíjením čas od času přeženeš, určitě tě potěší následující zpráva.

Elitní tým britských chemiků totiž připravuje syntetický alkohol, který by měl navozovat příjemný stav, aniž by ale způsoboval kocovinu, bolest hlavy a všechny další vedlejší zdravotní účinky. Na trhu by se měl objevit do pěti let.

Laboratoře v Británii jedou na plné obrátky

Speciální syntetická látka, kterou vědci pojmenovali alcosynth, tak v současné době vzniká v laboratoři Davida Nutta a Davida Orrena ve Velké Británii. Slavnější ze zmíněné dvojice – David Nutt  je bývalým vládním poradcem.

Z této role ale musel odstoupit poté, co zpochybňoval morální standardy, jimiž se měří zneužívání léků a drog. I přesto patří mezi uznávané experty v oblasti toxikologie.

V prestižním časopise Lancet například vyšlo jeho vyjádření, ve kterém vysvětluje, proč je alkohol pro společnost nebezpečnější než heroin nebo kokain.

Méně rizikový alkohol

Podle Nutta vědci už roky vědí, jak alkohol působí na lidský mozek a organismus. Navíc je v mnoha studiích podrobně popsáno, které části mozku alkohol pozitivně ovlivňuje. Díky tomu je údajně možné vyvinout alkohol „nové generace“ tak, aby stejně jako klasický alkohol aktivoval v mozku hormon štěstí dopamin.

bigstock-hands-toasting-with-champagne-310208476.jpg

Kocovina je hodně nepříjemný následek mejdanu.
bigstockphoto.com
Doufáme, že se s uvedením tohohle zázraku na trh nebude příliš otálet...

Zmíněný alcosynth by ale na dopaminové receptory neměl působit chaoticky, nýbrž cíleně, a tak nedojde k nežádoucím vedlejším účinkům. Na trh by se měla zmíněná látka dostat v podobě nápoje Alcarelle, se kterým se ale naneštěstí pojí ještě jedna „drobná“ chybička. Alcarelle totiž vůbec nechutná dobře a vědci ho tak snaží míchat se sladkou šťávou.

Přesto jsou ve svých představách ambiciózní a tvrdí, že do roku 2050 syntetický druh alkoholu bez nežádoucích vedlejších účinků ten klasický z trhu zcela vytlačí. Nuttův tým tak v současné době pracuje na pětiletém plánu, během kterého by měl přípravek projít schvalováním. Protože nežádají o schvalování léčiva, nýbrž jen potravinového doplňku, měl by být celý proces snadnější.

Co na to říkáš? Dala by sis? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Tagy: 
Související články