Švestkový koláč na plech i kynutý. Vyzkoušej oba!

Bigstockphoto
|
10. 08. 2021
|
Miluješ švestky, sklízíš je na zahradě nebo tě jimi zásobují příbuzní a známí? Ať už je to jakkoli, můžeš si je dát třeba v koláči.

Švestkový koláč je stará dobrá klasika, která nemůže být na škodu – ani k odpolednímu kafíčku, ani při nedělní návštěvě. Navíc se dá připravit několika způsoby, takže je tu i prostor pro to, aby sis vybrala ten pro tebe nejlepší. My jsme vybraly dva způsoby, které nás zaujaly.

Ještě než se ale pustíme do pečení, rády bychom připomněly, proč jsou švestky tak skvělé, i když na chvíli pomineme jejich úžasnou chuť. Jsou nabité vitamíny a minerály, pomáhají při dně tím, že obsažené látky odbourávají a vyplavují močovinu, prospívají ledvinám a střevům, hodí se každému, kdo se potýká s revmatem. A mají ještě další výhody.

Švestkový koláč na plech

Tenhle recept je báječně jednoduchý a výsledek je famózní, i když třeba nejsi hospodyňka roku.

Co potřebuješ: 180 g polohrubé mouky, 200 ml zakysané smetany, 2 vejce, vanilkový cukr (celý sáček), 5 lžic rozpuštěného másla, ½ sáčku prášku do pečiva, kilo švestek (vypeckovaných, rozkrojených podélně na poloviny); na drobenku pak 80 g polohrubé mouky, 50 g cukru moučka, 50 g másla, ½ lžičky skořice a mandlové lupínky

Jak na to?

  • V míse smíchej zakysanou smetanu, rozpuštěné máslo, cukr, vanilkový cukr a vajíčka.
  • V druhé misce smíchej mouku s práškem do pečiva a sypkou směs přidej k té tekuté.
  • Z obou směsí vytvoř těsto, které bude pěkně držet pohromadě.
  • Vymaž si troškou másla pekáč nebo zapékací mísu (ideálně 20 x 30 cm), vysyp okraje moukou, vlij těsto a rovnoměrně ho uhlaď.
  • Předehřej troubu na 180 °C a na těsto zatím dej švestky – slupkou dolů a tak, aby bylo celé těsto pokryté.
  • Vytvoř si drobenku umačkáním másla s cukrem, skořicí a moukou.
  • Drobenkou posyp koláč a navrch ještě lehce rozházej mandlové lupínky.
  • Koláč peč asi 50 minut a kontroluj jeho stav špejlí. Hotovo!

bigstock-homemade-plum-pie-cooking-plu-393695903.jpg

Univerzální těsto můžeš doplnit jakýmkoli ovocem.
Bigstockphoto
Zkus zmiňované těsto použít taky třeba s meruňkami!

Kynutý švestkový koláč

Je libo dobrotu z kynutého těsta? Žádný problém, švestkový koláč je luxusní i na tenhle způsob.

Co potřebuješ: na těsto 500 g polohrubé mouky, 250 ml vlažného plnotučného mléka, 21 g čerstvého droždí, 60 g cukru krupice, vejce, lžíci slunečnicového oleje a špetku soli; na drobenku 230 g hrubé mouky, 125 g cukru krupice, 125 g másla a špetku soli; na náplň kilo švestek (vypeckovaný, podélně rozkrojených na poloviny), 2 lžíce cukru krupice a trošku skořice

Jak na to?

  • Ve vlažném mléce rozmíchej droždí a nech ho odpočívat při pokojové teplotě 10-15 minut.
  • Ve velké míse smíchej mouku, cukr, vejce, špetku soli a slunečnicový olej.
  • Postupně do sypké směsi vlij rozpuštěné droždí. Míchej a vytvoř hladké a vláčné těsto.
  • Z těsta vytvoř kouli, přikryj ho v míse potravinářskou fólií a nech ho kynout 60-90 minut na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj původní objem.
  • Připrav si drobenku. Prsty důkladně promni cukr, mouku a máslo. Hotovou drobenku dej zatím do lednice.
  • Předehřej si troubu na 180 °C.
  • Vykynuté těsto dej na slabě pomoučněný vál a rozválej ho na obdélník zhruba 30 x 40 cm. Pak těsto opatrně přendej na plech s pečicím papírem.
  • Na těsto vyskládej švestky (slupkou dolů), zasyp ho troškou cukru a skořice, navrch nasyp drobenku.
  • Peč 30-35 minut, dokud těsto nezezlátne. Hotovo!

Máš ráda švestkový koláč a taky máš svůj oblíbený recept? Poděl se o něj s námi v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články