Alternativní sladidla: melasa sladí i pomáhá. Třeba s chudokrevností

foto: Bigstockphoto
|
29. 03. 2021
|
Klasický bílý cukr už se dneska moc nenosí. Tedy nejí. Existuje totiž celá řada kvalitních náhrad. Tentokrát si společně posvítíme na melasu.

Hnědý sirup, trochu mazlavý, hustý a lepkavý, vůbec nepůsobí jakkoli vábně. Vzniká z cukrové řepy nebo třtiny jako vedlejší produkt při výrobě cukru a někdo ho dokonce nadšeně řadí mezi superpotraviny, protože obsahuje celou řadu prospěšných látek. Právě to je melasa!

Jakkoli je ovšem melasa zdravější, upozorňujeme, že asi z 50 % ji tvoří jednoduché cukry, takže není radno to s ní přehánět. I kvůli kaloriím, které ukrývá (na 100 g je to asi 920 kJ). Jestli plánuješ hubnout a nedokážeš se vzdát sladkého, zaměř se spíš na erythritol nebo xylitol.

Co je v melase navíc?

Melasa je ceněná hlavně jako zdroj vitamínů a minerálů. Z vitamínů můžeme zmínit B1, B2 a B6, kyselinu listovou a pantotenovou. Z minerálů je pak hojně zastoupené železo, dál pak hořčík, vápník, fosfor, zinek, chrom, sodík a měď. Kromě toho v melase najdeme ještě prospěšné nenasycené mastné kyseliny – kyselinu linolovou, linolenovou a olejovou.

bigstock-keto-chocolate-cookies-with-al-356684339_0.jpg

Melasa obsahuje kalorie i dost cukrů. I tak je ale lepší než klasický bílý cukr.
Bigstockphoto
Melasa se může stát skvělým doplňkem při vaření a pečení.

Díky tomu, co v melase najdeme, se tenhle produkt stal součástí přírodní medicíny. Konzumace melasy se doporučuje v případě anémie, zácpy, nespavosti nebo revmatu. A pomáhá i zevně, používá se na ekzém a lupénku.

Zároveň je taky skvělá k tlumení symptomů premenstruačního syndromu a může zvyšovat touhu po sexu.

Co s melasou v kuchyni?

To je jednoduché. Melasa se dá přidat do buchet, koláčů a sušenek, do marinády na kuře, do ovesné kaše, do dresinku nebo si jím klidně oslaď čaj.  

Používáš melasu, nebo ji neznáš? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články