Pomazánky s tvarohem, které zasytí a mile překvapí svou chutí

Bigstockphoto
|
26. 05. 2021
|
Letní dny se pomalu blíží a chuť na těžká jídla naopak mizí. Zkus naše tipy na zdravé pomazánky s tvarohem, které tě zasytí a na kterých si určitě pochutnáš.

Určitě to znáš sama – s pomalu se blížícím létem a horkými dny přestáváš mít chuť na těžká hutná jídla a raději volíš lehčí varianty. Navíc, co si budeme povídat, moct se vystavovat v plavkách není jen tak! Zkus tyhle tři jednoduché recepty na pomazánky s tvarohem, které tě s kouskem pečiva skvěle zasytí. A ještě si pochutnáš!

Brokolicová pomazánka

Je rychlá, zdravá a určitě potěší i dávné odpůrce téhle známé košťálové zeleniny. Brokolice je významným zdrojem vlákniny, hořčíku, vitamínu C a betakarotenu a funguje jako účinná prevence proti střevním onemocněním. Abys získala co nejvíc prospěšných živin, zkus k pomazánce přikusovat třeba rajčata.

bigstock-broccoli-spread-with-garlic-an-177886564.jpg

Zdravá a chutná svačinka? Přesně to může být kousek dobrého pečiva s brokolicovou pomazánkou.
Bigstockphoto
Milovníky brokolice tahle pomazánka jistě oblaží.

Co potřebuješ: 400 g růžiček brokolice, 200 g (libovolně tučného) tvarohu, 3 lžičky lahůdkového droždí, sůl, pepř

Jak na to?

  • Do hrnce si nalij dostatek vody. Tu osol a přiveď k varu.
  • Do vroucí vody hoď připravené růžičky brokolice, sniž plamen na střední stupeň a brokolici vař do změknutí (trvá to asi 4-6 minut).
  • Poté vodu slij, přidej k brokolici tvaroh a dohladka rozmixuj.
  • Podle chuti přidej sůl, pepř a lahůdkové droždí.
  • A je hotovo! Zbylou pomazánku můžeš skladovat v lednici, ale maximálně 2-3 dny.

Rybičková pomazánka

Rybičková pomazánka – komu ji rodiče v dětství nenutili? Navíc s mraky másla nebo majonézy. Tuhle zdravou variantu si ale dáš s radostí a dostaneš do sebe i dávku prospěšných omega-3 mastných kyselin. Sardinky navíc podporují správnou funkci mozku a zmírňují deprese.

bigstock-bread-and-spread-119255663.jpg

Rybičková pomazánka může být skvělá, když vznikne z tvarohu.
Bigstockphoto
Rybičky a tvaroh, to je skvělá kombinace bílkovin a prospěšných tuků.

Co potřebuješ: 100 g nízkotučného tvarohu, 1 balení sardinek ve vlastní šťávě, 1 PL čerstvé limetkové šťávy, 1 šalotku, 1 PL hořčice, sůl, pepř

Jak na to?

  • Šalotku nasekej najemno.
  • Sardinky slij, smíchej s tvarohem, limetkovou šťávou a hořčicí. Nakonec přidej šalotku.
  • Pomazánku podle chuti osol a opepři.

Náš tip: Podávej tuhle dobrotu s celozrnným pečivem nebo opečenými toasty!

Pomazánka z červené řepy

Jen růžová to může být... Ano, přesně takovou barvu má tahle super jednoduchá pomazánka z červené řepy. Doporučuje se používat spíš čerstvou řepu, ale pokud chceš ušetřit čas, můžeš použít i zavařenou (jen počítej s tím, že je v ní přidaný cukr). Červená řepa působí proti stárnutí organismu a dodá tvým vlasům, nehtům a pleti lesk. Červená řepa si prostě zaslouží šanci z mnoha důvodů.

bigstock-two-slices-of-bread-on-a-woode-115260314.jpg

Pomazánka z červené řepy ti určitě zachutná.
Bigstockphoto
Mlsné jazýčky určitě uspokojí tahle nasládlá dobrota.

Co potřebuješ: 200 g čerstvé nebo konzervované červené řepy, 150 g nízkotučného tvarohu, 50 g nízkotučného krémového sýru, sůl, pepř

Jak na to?

  • Krémový sýr vyndej z lednice a nech ho ohřát na pokojovou teplotu (pokud není moc tuhý, tak nemusíš).
  • Jestli používáš čerstvou řepu, předem ji uvař nebo upeč v alobalu v troubě do změknutí (počítej s tím, že to zabere minimálně hodinu).
  • Řepu nahrubo rozmixuj v sekáčku.
  • Smíchej tvaroh s krémovým sýrem a přidej nasekanou řepu.
  • Podle chuti dodej sůl a pepř.

Máš nějakou svou oblíbenou pomazánku z tvarohu? Poděl se s námi o recept v diskuzi pod článkem!

Související články