Pomazánky s tvarohem, které zasytí a mile překvapí svou chutí

Bigstockphoto
|
01. 01. 2025
|
Chceš odlehčit jídelníček, ale nevíš, jak na to, abys neměla hlad? Zkus naše tipy na zdravé pomazánky s tvarohem, které tě zasytí a na kterých si určitě pochutnáš.

Pokud se cítíš tak nějak přeplněná, a přitom ne úplně sytá a fit, pak bys měla mít v hledáčku kvalitní pečivo a pomazánky! Zkus 5 jednoduchých receptů na pomazánku s tvarohem, které tě s kouskem pečiva skvěle zasytí. A ještě si pochutnáš!

Brokolicová pomazánka

Je rychlá, zdravá a určitě potěší i dávné odpůrce téhle známé košťálové zeleniny. Brokolice je významným zdrojem vlákniny, hořčíku, vitamínu C a betakarotenu a funguje jako účinná prevence proti střevním onemocněním. Abys získala co nejvíc prospěšných živin, zkus k pomazánce přikusovat třeba rajčata.

bigstock-broccoli-spread-with-garlic-an-177886564.jpg

Zdravá a chutná svačinka? Přesně to může být kousek dobrého pečiva s brokolicovou pomazánkou.
Bigstockphoto
Milovníky brokolice tahle pomazánka jistě oblaží.

Co potřebuješ: 400 g růžiček brokolice, 200 g (libovolně tučného) tvarohu, 3 lžičky lahůdkového droždí, sůl a pepř

Jak na to?

  • Do hrnce si nalij dostatek vody. Tu osol a přiveď k varu.
  • Do vroucí vody hoď připravené růžičky brokolice, sniž plamen na střední stupeň a brokolici vař do změknutí (trvá to asi 4-6 minut).
  • Poté vodu slij, přidej k brokolici tvaroh a dohladka rozmixuj.
  • Podle chuti přidej sůl, pepř a lahůdkové droždí.
  • A je hotovo! Zbylou pomazánku můžeš skladovat v lednici, ale maximálně 2–3 dny.

Rybičková pomazánka

Rybičková pomazánka – komu ji rodiče v dětství nenutili? Navíc s mraky másla nebo majonézy. Tuhle zdravou variantu si ale dáš s radostí a dostaneš do sebe i dávku prospěšných omega-3 mastných kyselin. Sardinky navíc podporují správnou funkci mozku a zmírňují deprese.

bigstock-bread-and-spread-119255663.jpg

Rybičková pomazánka může být skvělá, když vznikne z tvarohu.
Bigstockphoto
Rybičky a tvaroh, to je skvělá kombinace bílkovin a prospěšných tuků.

Co potřebuješ: 100 g nízkotučného tvarohu, balení sardinek ve vlastní šťávě, lžíci čerstvé limetkové šťávy, šalotku, lžíci hořčice, sůl a pepř 

Jak na to?

  • Šalotku nasekej najemno.
  • Sardinky slij, smíchej s tvarohem, limetkovou šťávou a hořčicí. Nakonec přidej šalotku.
  • Pomazánku podle chuti osol a opepři.

Náš tip: Podávej tuhle dobrotu s celozrnným pečivem nebo opečenými toasty!

Pomazánka z červené řepy

Jen růžová to může být... Ano, přesně takovou barvu má tahle super jednoduchá pomazánka z červené řepy. Doporučuje se používat spíš čerstvou řepu, ale pokud chceš ušetřit čas, můžeš použít i zavařenou (jen počítej s tím, že je v ní přidaný cukr). Červená řepa působí proti stárnutí organismu a dodá tvým vlasům, nehtům a pleti lesk. 

bigstock-two-slices-of-bread-on-a-woode-115260314.jpg

Pomazánka z červené řepy ti určitě zachutná.
Bigstockphoto
Mlsné jazýčky určitě uspokojí tahle nasládlá dobrota.

Co potřebuješ: 200 g čerstvé nebo konzervované červené řepy, 150 g nízkotučného tvarohu, 50 g nízkotučného krémového sýru, sůl a pepř

Jak na to?

  • Krémový sýr vyndej z lednice a nech ho ohřát na pokojovou teplotu (pokud není moc tuhý, tak nemusíš).
  • Jestli používáš čerstvou řepu, předem ji uvař nebo upeč v alobalu v troubě do změknutí (počítej s tím, že to zabere minimálně hodinu).
  • Řepu nahrubo rozmixuj v sekáčku.
  • Smíchej tvaroh s krémovým sýrem a přidej nasekanou řepu.
  • Podle chuti dodej sůl a pepř.

Mrkvová pomazánka s tvarohem

Pokud máš ráda mrkev (a že bys měla!), určitě tě potěší mrkvová pomazánka s tvarohem, která tě nabije vitamíny a minerály a díky tvarohu a jeho bílkovinám i parádně zasytí.

Co potřebuješ: 200 g tvarohu, 4 mrkve, 2 stroužky česneku, 60 g zakysané smetany, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř

Jak na to?

  • Mrkve uvař v osolené vodě. 
  • Jakmile budou měkké, dej je s ostatními ingrediencemi do mixéru a vytvoř pomazánku.
  • Na pečivu ji dozdob pažitkou.

Hermelínová pomazánka s tvarohem

Kdo zbožňuje tenhle sýr, nenechá si hermelínovou pomazánku ujít. Jen pozor, hermelín je tučný, tak to s ním moc nepřeháněj.

Co potřebuješ: 250 g tvarohu, hermelín, 2 lžíce majonézy, 50 g šunky, 1/2 cibule, sůl a pepř

Jak na to? 

  • Cibuli oloupej a nakrájej nadrobno.
  • Šunku nakrájej na tenké proužky nebo na kostičky.
  • Hermelín rozmačkej vidličkou a pomocí tyčového mixéru vymixuj s tvarohem.
  • Do směsi přimíchej majonézu, šunku a cibuli.
  • Přidej sůl a pepř podle chuti.

Máš nějakou svou oblíbenou pomazánku z tvarohu? Poděl se s námi o recept v diskuzi pod článkem!

Související články