Suchej únor slaví 10 let. Pusť se letos do výzvy i ty!

Bigstockphoto
|
26. 01. 2022
|
Přesně 10 let má u nás únor svůj přívlastek – suchej. Tak dlouho se každoročně koná výzva, která má lidem ukázat, že bez alkoholu může být líp.

Jasně, dát si dvakrát za měsíc dvojku vína s kamarádkou nebo párkrát do roka oslavit narozeniny, svátky nebo Vánoce, to se sluší a patří a není na tom zhola nic špatného.

Potíž je ale v tom, že zhruba každý sedmý dospělý Čech je za hranou rizikového pití – nemá ho úplně pod kontrolou, pije víc, než by bylo vhodné. Průměrný Čech údajně za rok zkonzumuje 14,4 litru čistého lihu, přičemž muži mají před ženami razantní náskok. Je nám z toho šoufl, i když si samy čas od času rády dáme panáčka nebo drink…

Opravdu pomůže jeden měsíc?

Jak sami tvůrci projektu říkají – každý den, kdy se snažíme žít líp, se počítá. A měsíc? To je přece úplná bomba, zvlášť když se ukázalo, že asi 60 % účastníků po své suchoúnorové zkušenosti své pití zmírní!

Během 28 dní si můžeš ověřit, jestli ovládáš ty alkohol, nebo on tebe, a jestli by ti bez něj náhodou nebylo líp. Nebo jestli by nebylo vhodné jeho konzumaci aspoň omezit.

Když totiž nebudeš pít, můžeš:

  • mít víc energie
  • zhubnout
  • líp spát
  • mít čistší hlavu
  • být na sebe hrdá, že to dokážeš
  • mít víc peněz
  • míň kouřit, protože jak známo, často si zapalujeme právě při popíjení

Zdraví je samozřejmě na prvním místě. Spousta lidí ale ocení i úspory, na které si přijdou, když nebudou utrácet za alkohol (a přidružené kuřivo).

bigstock-422684990.jpg

Milión Čechů má s pitím alkoholu problém.
Bigstockphoto
Náladu si můžeš zvednout spoustou způsobů. Nemusíš pít!

Zaregistruj se a staň se součástí osvětové kampaně

Podporuješ tuhle výzvu? Můžeš tvůrcům přispět na osvětovou kampaň, která se už desátým rokem snaží Čechům ukázat, že dát si pivo po výletě na kole je super, ale vypít dvě každý večer u televize a proložit to vodkou není to pravé ořechové. Zaregistrovat se můžeš na oficiálním webu kampaně Suchej únor.

Nebo to prostě dělej jen pro sebe!

Nemusíš se hned někam hlásit a posílat příspěvek. Prostě si to zkus sama pro sebe. Vyměňte s kámoškou sezení u drinku za procházku nebo kafíčko, sama doma si dobrou náladu navoď zapálením vonné svíčky, čtením bezva knížky nebo poslechem oblíbené hudby. Jde to!

Během února jednoduše zjistíš, jak na tom jsi. Můžeš si klidně dělat poznámky, kdy jsi měla na alkohol chuť, jestli znáš příčinu (třeba takový stres v práci dokáže s člověkem pořádně zamávat) a další okolnosti. Když náhodou seznáš, že máš problém, může to být dobrý odrazový můstek pro tebe i pro případného terapeuta. Tak vzhůru k sušším zítřkům!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Tagy: 
Související články