3 tipy na úžasné zpracování dýně hokaido: dej si do nosu!

Dýně hokaido je čím dál oblíbenější.
|
07. 09. 2018
|
Je čas na hokaido! Sklizeň už je tady a je jedno, jestli tě zláká dýně v obchodě, nebo máš svoje vlastní zdroje. Připravili jsme pro tebe tři naprosto odlišné způsoby, jak ji zpracovat. Čti, inspiruj se a vyzkoušej, co se ti bude zamlouvat!

Ještě než začneme, dovolíme si trochu vás seznámit. Proč by měla tahle dýně být ve tvém jídelníčku aspoň část roku? Obsahuje celou řadu minerálních látek – hořčík, draslík, selen, chlór, měď, zinek, fosfor a další a pak taky vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny. Hokaido je úplnou zásobárnou vitamínu E a C a provitamínu A. Semínka dýně obsahují rovněž minerály, ale i vitamíny skupiny B.

Konzumací dýně svému tělu jednoznačně prospěješ. Posiluje totiž imunitu, snižuje hladinu tuku v krvi, pomáhá při potížích s ledvinami a při detoxikaci organismu, regeneruje buňky a je skvělým pomocníkem pro všechny, kteří trpí na revma a dnu. A teď už k těm dobrotám…

Polévka, na kterou už nedáš dopustit

Dýňová polévka, to je naprostá klasika. Tenhle recept jsi možná ale ještě nezkoušela. Byla by škoda nechat ho ležet ladem.

Co potřebuješ:

  • 1 hokaido dýni nakrájenou na kousky i s kůrou, bez semínek
  • 1 středně velkou cibuli nakrájenou na kousky
  • ¾ litru zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka nebo potřebné objem smetany
  • 2 stroužky nasekaného česneku
  • kari koření (ideálně 2 lžičky)
  • 1-2 chilli nasekané chilli papričky
  • olivový olej

bigstock-bowl-of-squash-soup-with-basil-253306846.jpg

Dýňová polévka je vynikající se smetanou, s krutony nebo opraženými semínky.
Prohřeje a uspokojí chuťové buňky. Když ti dýně vydrží až do chladných dní, určitě ji oceníš.

Jak na to?

  • Do hrnce nalij trochu olivového oleje a osmahni na něm cibuli, česnek a chilli papričky.
  • Přidej nakrájenou dýni a kari.
  • Nech pár minut restovat a pak přilij kokosové mléko nebo smetanu a vývar.
  • Nech dýni dusit, dokud nezměkne.
  • Jakmile se tak stane, rozmixuj směs, aby měla krémovou konzistenci.
  • Podávej se lžící zakysané smetany nebo s krutony, můžeš přidat i osmažená dýňová semínka.

Náš tip: Skvělá je taky varianta polévky se zázvorem!

Dýňové placičky – snadná cesta do chuťového ráje

Co potřebuješ:

  • 500 g dýně hokaido
  • červenou cibuli
  • lžičku mletého kmínu
  • lžičku mletého koriandru
  • lžičku hořčičného semínka
  • 2 lžíce koriandru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • olej
  • 85 g polohrubé mouky
  • 1-2 lžičky prášku do pečiva
  • 125 ml mléka
  • 2 vejce

 Jak na to?

  • Kostičky dýně vař ve vodě tak dlouho, až změknou. Bude to trvat asi 10 minut.
  • Pak vylij vodu a kostičky rozmačkej na kaši.
  • Z polohrubé mouky, prášku do pečiva, mléka a vajec udělej těsto.
  • K těstu vmíchej dýňovou kaši, cibuli, mletý koriandr, kmín, hořčičné semínko a čerstvý koriandr.
  • Když bude tohle těsto moc řídké, zahusti ho trochou mouky podle svého výběru.
  • Pak už jen stačí vytvořit placičky a osmažit je.
  • Podávat je můžeš samotné nebo jako přílohu třeba k masu.

bigstock-pumpkin-pancakes-with-zucchini-153971522.jpg

Dýně hokaido je nabitá minerály.
Dýně hokaido se dá zpracovat na mnoho způsobů. Jedním z nich jsou úžasné placičky.

Pečená dýně – náš favorit na skvělou večeři

Uznáváme, že to nebude večeře, se kterou by ses měla chlubit na Instagramu, protože tahle dobrota obvykle nevypadá tak pěkně, jak chutná. Ale přesto si ji zamiluješ!

Co potřebuješ:

  • dýni hokaido nakrájenou na větší kousky/měsíčky
  • sůl a koření/bylinky podle chuti, doporučujeme libeček
  • olivový olej
  • parmazán

Jak na to?

  • Dýni omyj, rozkrájej na měsíčky. Zbav ji semínek.
  • V misce si rozmíchej olej s bylinkami nebo kořením, které si vybereš.
  • Dýni vyskládej na plech, potři připravenou směsí s olejem a posyp nastrouhaným parmazánem.
  • Předehřej si troubu na 180 °C a pak dýni peč, dokud není pěkně měkká.
  • Podávej ještě teplé samotné nebo jako přílohu.

bigstock-ingredients-for-hokkaido-soup-252250675.jpg

Pečená dýně hokaido může být pořádným labužnickým zážitkem.
Dýně hokaido je vynikající i pečená. Ochutit ji přitom můžeš tak, jak tě to zrovna napadne.

Náš tip: Udělej si skvělý dresink z cottage sýru a česneku a užij si perfektní večeři složenou ze zeleniny a bílkovin, kterou by ti schválili i výživoví poradci!

Máš svůj oblíbený způsob, jak zpracovat hokaido? Poděl se o něj s námi v diskuzi pod článkem!

Tagy: 
Související články