Volná menstruace. Ženy prý můžou své dny dokonale ovládnout

www.pixabay.com
|
30. 08. 2019
|
O tomhle tématu se bude ještě hodně mluvit. I kvůli přírodě se snažíme minimalizovat stopu, kterou po sobě zanecháváme tampóny, vložkami a dalšími hygienickými pomůckami. Řešením se zdá být menstruační kalíšek, látkové vložky… A pak taky volná menstruace.

Krev, která se koncentruje v děloze, dokud nedojde k jejímu vypuštění díky děložním stahům. Někdy to dokáže velmi nepříjemně překvapit, ale podle odborníků se dá tak dobře naslouchat vlastnímu tělu, až ovládneme děložní čípek a tím pádem si samy určíme, kdy krev odteče z těla. Můžeme to tedy vytrénovat a pak se krve ve vhodnou chvíli zbavíme, třeba ve sprše nebo na toaletě. Celé to může trvat třeba dvě minuty, pak se můžeme opláchnout a v klidu si jít za svým.

Zní to jako sci-fi, ale prý to tak opravdu může fungovat. Jen je k tomu potřeba vytrénovat děložní svaly. Jde o pohyby a stahy, které jsou podobné situaci, kdy musíme urputně zadržovat moč.

Jak na to? Nacvič to na toaletě a pozor na změnu tlaku

Nepůjde to hned, může to chvíli trvat. Kdykoli ale půjdeš na toaletu, můžeš potrénovat. Postupem času poznáš, kdy je třeba vypustit krev ven. Tenhle pocit je totiž podobný tomu, kdy se nám začíná chtít na malou. Ze začátku můžeš jako pomocníka používat menstruační kalíšek, protože ne vždycky vychytáš ten správný okamžik.

Dokonalou moc musíš získat i nad poševními svaly. To budeš rozhodně potřebovat. K vyloučení krve totiž dochází hlavně při nečekaném nebo jednorázovém pohybu, při kterém se mění tlak v těle – například když sedíš a najednou si stoupneš. Dalším takovým případem je kýchnutí nebo zakašlání.

bigstock-125213051.jpg

Volná menstruace ušetří tvoji peněženku i přírodu kolem.
Menstruace opravdu nebývá procházka růžovou zahradou. Někomu může technika volné menstruace opravdu vyhovovat.

Dobrou zprávou je, že volnou menstruaci můžeš praktikovat i přes noc. I během spánku si uvědomíš, že potřebuješ na malou, stejně tak o sobě dá vědět krev, která se nahromadí na svém místě. Vleže se krve pravděpodobně nezbavíš, snad jen při přetáčení do různých poloh – před nimi je vždycky potřeba zpevnit pánevní dno a pak je vyhráno. Stejně tak ho musíš zpevnit, než se rozhodneš vstát. Uvolnit ho pak můžeš na toaletě nebo ve sprše.

Prospěješ přírodě i svojí peněžence

Většina z nás šetří, jak se dá, ale některé výdaje se zdají být nezbytné – třeba ty za tampóny a vložky. Tím taky zase trochu ulevíš přírodě. Takových použitých pomůcek je totiž všude kolem až hrůza… Kromě toho se nebudeš muset stresovat, že u sebe nemáš dostatek hygienických pomůcek, nebo že tě někde něco cizího tlačí. Mimochodem – podle průzkumů připadají na jednu americkou ženu 3 kilogramy menstruačních pomůcek na rok. A to je bomba.

Žádný nový výmysl

Volná menstruace není výmysl moderních žen, i když ty se občas rády vracejí k tomu, co bylo dřív, protože jde mnohdy o šetrnější a přirozenější metody, ať už jde o cokoli.

Až do 17. století ženy obvykle při menstruaci žádné speciální pomůcky nepoužívaly. Nechceme si představovat, jak to muselo vypadat, pokud neovládaly techniku volné menstruace. Zřejmě podobně, jako když Kiran Gandhi, absolventka Harvardu, běžela během své menstruace maraton a nechtěla použít ani vložku, ani tampón.

Bohatší ženy si často rozřezávaly staré oblečení, které místo vložek používaly, načež ho pochopitelně vyhodily. Tedy pochopitelné je to pro většinu z nás, nejspíš ale ne pro ty ženy, které se rozhodly používat pratelné vložky…

Jak se na volnou menstruaci díváš ty? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Tagy: 
Související články