Historie bramborového salátu tě překvapí: dřív se dělal ze zbytků nebo z vývaru

Shutterstock
|
13. 12. 2022
|
Bez bramborového salátu si mnozí neumí představit štědrovečerní večeři a bez té zase Štědrý večer. Kapr a lahodný salát k sobě prostě patří. V minulosti se přitom připravoval docela jinak.

Možná bys to netipla, ale klasická pochoutka z brambor, vajec a zeleniny s majonézou je stará přibližně sto let. Říká se, že jsme si ji přivezli z Ruska, kde se podává na Silvestra, zpravidla po novoročním přípitku.

Úplně původně ho francouzský kuchař Lucien Olivier podával bohatým Rusům z Moskvy ve své luxusní restauraci. Zajímavostí je, že měl být recept na přípravu salátu přísně tajný, na veřejnost se dostal až po Olivierově smrti. Tuhle verzi podporuje i fakt, že v původní variantě obsahoval salát ohromné množství kyselých okurek, které Rusové milují.

Slavnostní salát ze zbytků

Ve své slavné kuchařce ho v pozměněné variantě popsala už v roce 1826 Magdalena Dobromila Rettigová. Nebyla to ale žádná lahůdka, poskládala ho totiž z nedojedených zbytků na talířích. „Studenou telecí pečeni a třeba i koroptve smícháme s majonézou a přidáme za tepla pokrájené brambory a cibuli,“ zněl její recept. Pokud zbyla telecí pečeně nebo uzený jazyk, všechno nakrájela na malé kostičky a vmíchala do salátu. Výraznější chuť pak dodalo pár sardelí nebo slanečků. Umíš si takový salát představit na štědrovečerní večeři?

shutterstock_739134820.jpg

Bramborový salát bylo sváteční jídlo i pro chudé.
Shutterstock
Původní bramborový salát by nám asi moc nechutnal...

Majonéza jako luxusní přísada

Jako první ho coby přílohu ryby ve variantě bez majonézy a kořenové zeleniny popsala Marie Janků Sandtnerová v roce 1924. Tradiční suroviny nahradila zálivka z octu, oleje, hořčice, soli, pepře, cukru a silného hovězího vývaru.

V Česku se tak bramborový salát objevil až ve 20. letech 20. století, přičemž si ho lidé oblíbili hlavně v době protektorátu ve 40. letech. Ingredience se daly sehnat i v těch nejnuznějších dobách. To byla jedna z jeho velkých výhod, dal se považovat za slavnostní jídlo, které nezruinovalo rozpočet. Přidání majonézy z něj pak v roce 1946 učinilo luxusní pokrm.

Salám do bramborového salátu (ne)patří

Jak jistě víš, obměn tradičního receptu na bramborových salát je mnoho. Už v minulosti na něm lidi milovali, že ho můžou připravovat různými způsoby, podávat ho teplý i studený, s octem nebo bez nebo třeba s ančovičkami.

Užívají si ho v Německu, v Americe, v Polsku nebo v Británii. Dnes do něj někdo dává cibuli, vejce, hořčici nebo jablka, někdo jogurt nebo tradiční majonézu. A o tom, jestli do něj patří salám, se vedou vášnivé debaty. Určitě i v tvé rodině, nebo ne? Dneska se taky snaží červená řepa vystrnadit brambory.

Recept na tradiční bramborový salát

Co potřebuješ: 600 g brambor (typu A), mrkev, jablko, 4 nakládané okurky, 4 lžíce nakrájeného hrášku, cibule, 4 lžíce majonézy, lžíci hořčice, lžičku cukru, lžíce octu, sůl, pepř a pažitku

Jak na to?

  • Uvařené a oloupané brambory a mrkev nakrájej na menší kostky. Okurky a jablko na kostičky a cibuli najemno. Všechno pak spolu s povoleným hráškem vlož do mísy a promíchej.
  • Z majonézy, soli, pepře, octa a cukru připrav dresink a smíchej ho se zeleninovou směsí. Salát pak dochuť solí, octem nebo cukrem.
  • Před podáváním ho nech odležet.

Pokud salát nezvládneš sníst na štědrovečerní večeři a trpělivě ho dojídáš v dalších dnech, radši do něj použij kvalitní kupovanou majonézu, která díky obsahu konzervantů vydrží déle. Ta domácí sice může být stejně lahodná, ale syrové žloutky by mohly postupem času způsobit nepříjemné zdravotní problémy.

Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články