Jak bude vypadat otevírací doba obchodů během červencových svátků?

Shutterstock
|
28. 06. 2023
|
První červencový týden nás čekají rovnou dva státní svátky. Jak budou 5. a 6. července 2023 otevřené obchody a nakoupíš si vůbec?

Jak je to s otevírací dobou velkých obchodů?

Nejdřív slavíme 5. 7. Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje a 6. 7. nás pak čeká státní svátek Den upálení mistra Jana Husa. A protože v otázce sváteční otevírací doby panuje řada zmatků a nepřesností, pravděpodobně budeš i ty pátrat po tom, jestli si během červencových svátků nakoupíš.

Máme pro tebe dobrou zprávu! Po oba dva sváteční dny budou obchody otevřené podle klasické otevírací doby, na kterou jsi běžně zvyklá. Na svátky 5. a 6. července se totiž omezení prodejní doby podle zákona o prodejní době v maloobchodě z roku 2016 nevztahuje!

Kdy si ve velkých obchodech nenakoupíš?

Velké obchody zůstávají v Česku zavřené během sedmi svátků. Mezi ty patří 1. leden (Den obnovy samostatného českého státu, Nový rok), Velikonoční pondělí, 8. květen (Den vítězství), 28. září (Den české státnosti), 28. říjen (Den vzniku samostatného československého státu) a 25. a 26. prosinec (první i druhý svátek vánoční).

Omezená otevírací doba pak platí pro 24. prosinec, kdy mohou být obchody s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních otevřené jen do 12 hodin.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články