Vajíčkový salát není vajíčková pomazánka. Rozdíl je v ingrediencích a textuře. Připrav si ho!

Shutterstock
|
30. 04. 2025
|
Jestli se dá někde ještě pořád narazit na poctivý vajíčkový salát, to nevíme. Takže jsme pro to, aby sis ho připravila doma, když na něj dostaneš chuť. Máme pro tebe recept i odpověď na otázku, čím se liší od vajíčkové pomazánky.

Na vajíčkový salát (ani vajíčkovou pomazánku) není jedna jediná ideální doba, ta o Velikonocích a po nich, když ti šikovní koledníci domů přinesou tolik materiálu, že nevíš, co s ním. Tuhle dobrotu si můžeš připravit v dubnu, v září i během adventu. Prostě kdykoli. Proto pro tebe máme recept na vajíčkový salát, který si s největší pravděpodobností zamiluješ!

Vajíčkový salát vs. vajíčková pomazánka: v čem je rozdíl?

Vajíčkový salát se od pomazánky liší už použitými ingrediencemi. Brambory nebo kyselé okurky nejspíš běžně do vajíčkové pomazánky (nejspíš) nedáváš.

A pak je tu taky textura a konzistence. Do vajíčkového salátu se suroviny krájí na větší kousky, salát je oproti pomazánce víc sypký a míň drží pohromadě.

Samozřejmě musíme zmínit i způsob podávání – vajíčkový salát není stvořený k tomu, aby sis ho natřela na oblíbené pečivo. Často se s pečivem jí „na lžičce“, případně poslouží jako příloha.

Vajíčkový salát: recept na chuťovou hitparádu i zasycení

Víš, že vajíčkový salát se „za socíku“ připravoval podle pevně stanovené normy? Máme pro tebe recept právě na takovou poctivou klasiku, tak se do toho pusť a pak si nech chutnat!

Co potřebuješ (na 1 kg): 360 g vajec, 250 g brambor (uvařených ve slupce), 180 g kyselých okurek, 80 g cibule, 40 g plnotučné hořčice, 160 g majonézy, 15 g octa a 25 g soli

Jak na to?

  • Uvař si vajíčka a brambory (ty uvař ve slupce).
  • Obojí nech vychladnout a pak nakrájej na kostičky 1x1 cm.
  • Cibuli a kyselé okurky nakrájej najemno.
  • Všechny tyhle suroviny smíchej dohromady a přidej trošku soli.
  • Hořčici smíchej s majonézou a lžičkou octa. Tenhle dresink vmíchej do směsi surovin.
  • Ještě jednou všechno pořádně promíchej. Podle chuti můžeš přidat ocet a sůl. Dochucovat ale taky můžeš, až když bude salát uleželý (aspoň hodinu v lednici).

Nevíš, kolik je 360 g vajec? Nedělej si s tím hlavu a uvař 6 velkých nebo 7 menších.

Neboj se experimentovat!

Tohohle receptu se nemusíš za každou cenu sveřepě držet. Klidně zaexperimentuj s dalšími surovinami. Hodí se třeba slanina, kečup, paprika, rajčata, kapary, tuňák, celer, zázvor, kopr, petrželka, avokádo, šunka, kousky kuřecího masa… Prostě něco přidej a uvidíš. Záleží na tom, co ti chutná! Ale pozor, ať z to zase není jako ten pověstný dort od pejska a kočičky…

shutterstock_2078510560.jpg

Vajíčkový salát je sytý a hutný, ale dá se připravit i v odlehčené verzi!
Shutterstock
Na rozdíl od pomazánky se salát na nic nemaže. Konzistencí a texturou se k tomu nehodí.

Zdravý vajíčkový salát? Taky může být!

Chceš si dopřát vajíčkový salát, ale místo toho „normovaného“ bys radši odlehčenější verzi? Žádný problém.

Místo majonézy použij zakysanou smetanu nebo bílý jogurt (100–150 g), k tomu trošku olivového oleje. Mimochodem – vynikající je i verze s cottage sýrem!

Když budeš chtít salát nabušit bílkovinami, vyměň brambory za uvařenou cizrnu (zhruba 100 g). A jestli nemáš (nebo nechceš jíst) kyselé okurky, klidně použij úplně obyčejnou salátovou.

Výsledek pak můžeš dochutit bylinkami a kořením přesně podle svého gusta (a gusta strávníků, kteří se na salát těší).

Domácí vajíčkový salát je vždycky ten nejlepší

Nechce se ti s tím vším krájet a míchat? Možná bys radši sáhla po vajíčkovém salátu někde v marketu. Když si ale připravíš ten svůj, budeš vědět jistě, co všechno v něm je, obejdeš se bez spousty chemie a je menší riziko toho, že ti z něj bude ouvej. Ještě to tedy zvaž. Myslíme, že ta práce za to stojí.

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • fresh.iprima.cz/recepty/retro-vajickovy-salat-podle-norem-z-roku-1976
  • cs.wikipedia.org/wiki/Vajíčkový_salát
  • aktin.cz/velikonocni-vajickovy-salat-v-odlehcene-verzi
  • autorčiny zkušenosti
Související články