Kimči: Zelenina, kterou mají Korejci radši než manželky

Bigstockphoto
|
14. 10. 2021
|
Jedno staré korejské přísloví říká, že „muž může žít bez ženy, ale nemůže žít bez kimči“. Co je na něm pravdivého a jak si luxusní domácí kimči připravit?

Něco málo z historie kimči

Nakládaná kvašená zelenina patří mezi nefalšované superpotraviny, které naboostují imunitu i tvoje zažívání. Odkud se ale tahle pochoutka vzala a jak je možné, že se dostala až do válečné vřavy nebo vesmíru? Důvodů je nespočet.

Kimči (nebo taky kimčchi či korejsky 김치) je korejské národní jídlo, jehož historie se začala psát pravděpodobně před 2 600 až 3 000 let. Vůbec první dochované zmínky o téhle nakládané a kvašené zelenině pocházejí z čínské poezie Ši-kjung, kde se korejskému národnímu jídlu říkalo nikoli kimči, ale „dži“ (치).

Dnešní kimči začalo vznikat v 19. století

Pokud bychom ti ale daly ochutnat tradiční „dži“, asi by sis ho s dnešním kimči vůbec nespojila. Moderní historie tohohle pokrmu se totiž začala psát zhruba před 1 000 lety. Vůbec první recepty, které se podobají těm dnešním, spatřily světlo světa počátkem 19. století.

Zajímavé je, že zelenina upravená pomocí bakterií mléčného kvašení původně vůbec neplnila roli chutného salátu, ale měla za cíl uchovat zeleninu déle čerstvou. A to zejména během zimních měsíců. Až mnohem později se nakvašené kousky čerstvé zeleniny začaly dochucovat chilli, solí, rybí omáčkou a dalšími surovinami.

Kimči ve válce i vesmíru

Málokterý pokrm se dostal tak daleko jako právě kimči. Zajímavá je historka, která se dochovala z období války ve Vietnamu. Během ní totiž jihokorejská vláda požádala tu americkou o pomoc, jež spočívala v zajištění kimči pro vojáky, kteří se války zúčastnili. Jihokorejský prezident Park Chung-hee řekl tomu americkému, že kimchi je životně důležité pro morálku korejských jednotek.

Cesta národního korejského pokrmu ale neskončila pouze válkou. V roce 2008 měl tenhle pokrm čest dostat se na palubu vesmírné lodi Sojuz TMA-12, kde si na něm pochutnávala kosmonautka Yi So-Yeon – vůbec první jihokorejský člověk, který se do vesmíru dostal.

Proč zařadit kimči do našich jídelníčků?

Na tomhle místě je potřeba zmínit, že samotný proces kvašení může poměrně citelně zamávat s žaludky citlivějších jedinců. Pokud ti vadí pachy nebo výrazné vůně, raději nech výrobu kvašené zeleniny na někom jiném, případně nádobu, ve které bude kimči kvasit, ulož na tmavé a stinné místo (třeba do sklepa), kam běžně nechodíš.

Odměnou za pár dnů výraznějšího zápachu ti nicméně bude vitamínová bomba s vysokou koncentrací dietní vlákniny, vitamínů (především A, B12, B2), vápníku, železa a dalších minerálních látek. Navíc jedna malá porce kimči (zhruba o velikosti zaťaté pěsti) pokryje polovinu denní potřeby vitamínu C a karotenů.

bigstock-traditional-korean-kimchi-cabb-434958662.jpg

Kimči je vitamínová bomba.
Bigstockphoto
Příprava kimči je jednoduchá, výsledek ohromující!

Dalším benefitem téhle kvašené zeleniny je i přítomnost bakterií mléčného kvašení (v tomhle případě druh Lactobacillus kimchii), které se běžně nachází v našich střevech, kde zlepšují trávení a pomáhají udržovat náš imunitní systém v kondici.

Kimči jako jedlý dárek? Jasně! Tady jsou tipy na další

Jak si domácí kimči připravit?

Příprava domácího kimči není nikterak složitá a potřebovat k ní budeš vlastně jen několik základních surovin a pár minutek volného času. O samotný proces mléčného kvašení se pak už nemusíš vůbec starat. Ten si totiž vezmou na starost zmíněné bakterie.

Na samotné kimči budeš potřebovat:

  • 0,5 kg čínského zelí
  • 1 kg klasického bílého zelí
  • 2 litry vody
  • 4 jarní cibulky
  • 2 mrkve
  • 1 bílou ředkev nebo klasické ředkvičky
  • 40 g soli
  • snítku koriandru

Chilli pastu připravíš z:

  • 2 lžic třtinového cukru
  • 4 stroužků česneku
  • 40 g čerstvého zázvoru
  • 4 lžic sójové omáčky tamari
  • 1 lžíce mletého chilli
  • 1 lžičky soli

Jak na to:

Veškerou zeleninu očisti a nakrájej ji na větší kusy. Do mixéru nasypej všechny suroviny pro přípravu chilli pasty a důkladně rozmixuj. Připrav si větší misku, ve které smícháš zeleninu se vzniklou pastou.

Důkladně promíchanou zeleninu pak pěchuj do čisté sklenice, kterou zatížíš a necháš kvasit alespoň čtyři dny při pokojové teplotě. Po čtyřech dnech ji šoupni do lednice, kde chlad proces kvašení zastaví.

Máš ráda kvašenou zeleninu nebo dáváš přednost raději jiným pochoutkám?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články