První příkrmy: které potraviny jsou vhodné a čím svoje děti nekrmit

Bigstockphoto
|
29. 06. 2021
|
Zdravá strava je v dnešní době často skloňované téma, které se nesmí podcenit již v útlém věku. Jak dobře budeš svého drobečka krmit v dětství, tím můžeš výrazně ovlivnit jeho zdraví v dospělosti.

Pro miminko nastává v rámci stravy zlomové období po prvních 6 měsících života. Jak děťátko roste a začíná být aktivnější, už mu nestačí jen kojenecké nebo mateřské mléko. Přišel čas dítě zvykat na tuhou stravu. Prvních příkrmů se nemusíš obávat. Jejich zavádění není tak složité, jak se může na první pohled zdát.

Kdy začít s příkrmy?

Mléko bude i nadále nějakou dobu pro miminko důležitým zdrojem energie. Pokud dítě plně kojíš, první příkrmy mu můžeš začít podávat od ukončeného 6. měsíce věku. Kojenci, kteří pijí umělé mléko, mohou začít s příkrmy už po ukončení 4. měsíce věku. Všechny důležité informace ti vždy sdělí tvůj pediatr.

Jak zavádět příkrmy?

Obecně se postupuje tak, že se nejprve zavádí zelenina, pak maso, ovoce a na konec kaše. Aby se vyloučila potravinová alergie, každou novou potravinu podávej dítěti dva až tři dny. Poté můžeš pokračovat jiným druhem. Nejprve se podávají 2-3 lžičky příkrmu, následně se miminko dokojí nebo dokrmí umělým mlékem. Plnou dávku příkrmu, což je přibližně 150-200 gramů, zvládne dítko spořádat asi za měsíc. Nezapomeň, že miminko do jídla nemáš nutit, pouze mu ho nabízet.

Co dát jako první příkrm?

Pro první příkrmy se doporučuje začít zeleninou a to z jednoho prostého důvodu. Dítě si totiž lehce zvykne na sladké chutě, přece jen i mateřské mléko je nasládlé, takže zelenina je klíčová. Kdybys začínala ovocem, miminko by mohlo méně sladké potraviny později odmítat.

Jak připravit první příkrm?

Nejvhodnější způsob je zeleninu (oloupanou a nakrájenou) uvařit v neosolené vodě s kapkou oleje, případně ji dusit na páře do změknutí. Ze začátku budeš potraviny mixovat, aby se miminko naučilo jídlo správně polykat a nedusilo se drobnými kousky. Stačí jen malé množství zeleniny, které společně s převařenou vodou nebo kojeneckou vodou rozmixuješ. Ideální konzistence je hladké pyré.

Co se zbytkem příkrmu?

Pokud jsi toho navařila více, než dokáže miminko sníst, můžeš příkrm nechat v lednici a nabídnout později či druhý den. Velké množství hotového jídla můžeš vložit do čistých lahviček nebo kelímků a zmrazit. Jedna porce = jedna nádobka. Na lahvičku si napiš, co je uvnitř a aktuální měsíc. Příkrm by se měl spotřebovat do jednoho měsíce od zmražení.

Jsou dobré příkrmy z obchodu?

Připravit první příkrm svépomocí není nic složitého. Ano, chce to cvik a trochu času, ale aspoň víš, z čeho jsi jídlo pro svého drobečka připravila. Pokud si nejsi jistá a nevadí ti utratit nějakou tu korunu navíc, můžeš si kupovat hotové příkrmy v obchodě. V prvé řadě si všímej, zda je na etiketě uvedeno, pro jak staré dítě příkrm je.
Pečlivě si pročítej složení a všímej si, zda jídlo neobsahuje konzervanty, přidaný cukr či umělá barviva.

Potraviny vhodné na začátek

Zelenina

Od čtyř měsíců jsou vhodné brambory, batáty, brokolice, cuketa, hrášek, okurka, dýně nebo červená řepa. Pozor na mrkev, která způsobuje u dětí tužší stolici, proto je lepší ze začátku volit vodnatější druhy zeleniny. Dále můžeš zkusit, zda bude po chuti květák, špenát, mangold, čínské zelí, zelené fazolky nebo patizon. Od 6 měsíce už můžeš podávat kedlubnu, tuřín, vodnici, růžičkovou kapustu, listový salát, polníček, petržel, pastiňák, chřest, pórek, cukrový hrášek a kukuřici. Po dovršení 8. měsíce můžeš do jídel přidávat cibuli, česnek, lilek nebo kapustu.

Ovoce

Nejprve jablka, hrušky, banán, švestky, blumy, meruňky, nektarinky, broskve, mirabelky, zralé mango či vodní meloun. Od 7. měsíce lze přidat hroznové víno, borůvky, třešně, višně, kaki a další druhy druhy melounů. Po 9. měsíci se jídelníček rozšiřuje o jahody, maliny, ostružiny, moruše, rakytník, brusinky. Později o citronovou šťávu, datle, fíky, papáju, granátové jablko. Ve 12. měsíci věku můžeš podávat pomeranč, mandarinky, kiwi, pomelo, grapefruit, liči, karambolu, mochyni, rybíz a angrešt. Nezapomeň, ovoce vždy zpracuj bez slupky, která je pro miminko špatně stravitelná.

Maso, ryby, vnitřnosti

Zeleninu můžeš smíchat nejlépe s kuřecím, krůtím a králičím masem. Skvělou volbou je rovněž maso telecí, jehněčí, kůzlečí, husí, kachní, libové vepřové a vyzrálé hovězí. Můžeš zkusit koupit maso z farmy v bio kvalitě, ale není to podmínkou. Ryby je vhodné zavádět od 6 měsíce - pstruh, kapr, lín, cejn, treska, mořský vlk, amur, cejn, tolstolobik, losos atd. Vnitřnostem se v raném dětském věku raději vyhýbej. Když už chceš něco vyzkoušet, tak po dovršení 12 měsíců z malých a dobře živených zvířat (kuřecí, krůtí, domácí králičí) nejlépe v bio kvalitě.

Vejce

Od 6. měsíce můžeš maso jednou týdně nahradit uvařeným vaječným žloutkem. Vaječný bílek se dává až po roce věku.

Luštěniny

Klasicky fazole, čočka a cizrna (římský hrách). Aby se zamezilo nadměrnému nadýmání, luštěniny vař společně s anýzem nebo fenyklem. Je dobré vědět, že červená čočka je lépe stravitelná, nezpůsobuje prdíky a je uvařená za pár minut.

Jogurt

Plnotučný bílý jogurt můžeš zkoušet přidávat k ovocné přesnídávce po 6. měsíci věku. Nejlepší jsou neochucené varianty s maximálně 5 % tuku, které jsou doplněny o probiotika, tedy přátelské bakterie pozitivně působící na střevní mikroflóru.

Tuky

Dítěti podávej s mírou živočišné tuky a kombinuj je s tuky rostlinnými. Vhodné jsou především za studena lisované oleje olivový, řepkový, konopný, lněný, avokádový nebo kokosový. Dále ghee, máslo a kvalitní sádlo.

Koření

Různé druhy koření je možné zavádět dle následujícího přehledu.

  • 6. měsíc: fenykl, kmín
  • 7. měsíc: anýz
  • 8. měsíc: petrželka, kopr, libeček, pažitka, červená paprika, kerblík
  • 9. měsíc: majoránka, tymián, bazalka, saturejka, bobkový list, římský kmín, estragon
  • 11. měsíc: vanilka, řeřicha, oregano, rozmarýn, nové koření, skořice, citrónová tráva, sušená kurkuma
  • 12. měsíc: sůl, pepř, česnek, zázvor, hřebíček, badyán, koriandr, jalovec, kurkuma, čerstvá kurkuma, hořčičné semínko
  • od 2 let: muškátový oříšek, pískavice, šalvěj, řecké seno
  • od 3 let: šafrán, kardamom, chilli

bigstock-192875182.jpg

Prvního příkrmu podávej jen 2-3 lžíce.
Bigstockphoto
Dítě nemůžeš začít krmit vším najednou. Chce to postupně.

Co nedávat malým dětem?

Lepek

Neměl by se podávat dětem aspoň do 6. měsíce věku. Poté ho můžeš miminku v malém množství dát. Dle studie je podávání v období do 7. měsíce věku dokonce prospěšné, aby se snížilo riziko vzniku alergie na lepek v pozdějším věku. V tzv. tolerančním okně, kdy maminka ještě kojí, jsou střevní sliznice a její imunitní složky nejlépe nastaveny na přijmutí a navození tolerance. Ale s pečivem buď opatrná. Kvůli rizika udušení by se například rohlíky měly dítěti nabízet až po roce věku, proto vždy svou ratolest při pojídání jakéhokoliv pečiva hlídej.

Sůl

Jídlo se doporučuje solit až po prvním roce věku. Zvýšený příjem soli může dětem v dospělosti způsobit vysoký krevní tlak a závažná srdečně-cévní onemocnění.

Cukr

Dítěti se jídlo nemá sladit. Zvykání na sladké chutě vede v pozdějším věku k nadměrnému příjmu cukru, tedy i energie a stává se základem pro vznik obezity. Sladkosti a čokoláda tedy nejsou to pravé pro vyváženou stravu stejně tak, jako skryté cukry v kupovaných přesnídávkách, granulovaném čaji apod. Existují samozřejmě i "zdravější" alternativy sladidel (med, hroznový cukr, čekankový sirup, březový cukr, agávový sirup...), ale stále bys neměla dítě učit na nepřirozeně sladkou chuť, jinak ji bude vyžadovat.

Dochucovadla

Nevhodné přísady nejen pro děti, ale také pro dospělé. Obloukem se vyhýbej majonéze, kečupu, tatarské omáčce a hořčici.

Masné výrobky

Uzeniny a tučné maso obsahují příliš mnoho soli, tuku a konzervačních látek. Podobně je tomu u paštik, párků a masových konzerv. Občas můžeš dítko dát kousek šunky, ale měla by obsahovat minimálně 90 % masa, mít nízký podíl soli a přídatných látek.

Kravské mléko

Má zcela jiné složení než umělé mléko, takže je pro děti nevhodné. Neupravené kravské mléko lze použít k přípravě pokrmů až od prvních narozenin. Do té doby je nevhodné ani pro dochucení jídel. Děti mohou pít kravské mléko jako samostatný nápoj až budou mít dva roky.

Voda

Pokud kojíš několikrát denně a dítě prospívá, nemusíš mu přidávat zhruba do devátého měsíce žádné tekutiny navíc. Aby se miminko naučilo přijímat vodu, můžeš mu nabízet vodu po snědení příkrmu - stačí na lžičku nebo přes lahvičku se savičkou.

Tvaroh

Obsahuje příliš mnoho bílkovin, které zatěžují ledviny.

Autorka článku: Olga Kolková

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články