Čím se v létě osvěžit kromě zmrzky? Zkus kefír nebo teplý čaj!

Shutterstock
|
11. 07. 2023
|
Nezbláznily jsme se. Neuvěříš, jak je příjemné dát si v teplém počasí čaj, který je tak akorát. Ne vytažený z chladicího boxu v marketu. Mrkni na naše tipy a poraď si s letošním létem jinak než s těmi předchozími. Funguje to!

Dobře, ten trik na tebe vybalíme hned na úvod. Určitě už jsi slyšela, že pít v horkých dnech ledové nápoje a cpát se jedním nanukem za druhým, není ten nejlepší způsob, jak se ochladit. Tělu totiž jenom přivodíš teplotní šok a ochladíš si maximálně ústa (a možná z toho bude i parádní bolest v krku). Ve finále to tělu nic dobrého nepřinese. Zkus si uvařit čaj a ještě teplý ho popíjet. Ač to zní skoro masochisticky, udělá ti to dobře.

Proč pít teplý čaj, když je venku pařák?

V čem je ten fígl? Tělo reaguje na teplotu látek, které do něj dáváš. Jakmile dostane studenou zmrzlinu, připraví se na to, že „bude zima“ a bude se muset zahřát. Udělá tak všechno proto, aby teplotní šok co nejdřív vyrovnalo. Začne se zahřívat. Kdežto když dostane teplý čaj, dáš mu tím signál, že přichází teplo. Podpoříš tělo v pocení a ve finále se víc ochladíš. Číňani už to praktikují hodně dlouho a záměrně. Vědí, co dělají.

Kefír. Tohle léto si ho zamiluješ

Jestli ho nemáš v zásobě proto, že je to zdravá odpolední svačinka, určitě si ho oblíbíš v horkých letních dnech. Jen ho vytáhni z lednice po dlouhé a náročné letní túře. Zasyčí v tobě stejně parádně jako pivo, zasytí tě a dodá ti bílkoviny. Co víc si přát?

shutterstock_2172144925.jpg

Kefír tě osvěží i zasytí.
Shutterstock
Ještě nemáš v jídelníčku kefír? Je nejvyšší čas ho tam zařadit.

Ovoce a zelenina na tebe čeká!

V létě se ovoce a zelenina setkává snad s největším ohlasem. Když jsou totiž plody aspoň trošku vychlazené, jejich konzumace je příjemná (ale pozor, i tady platí, že nesmí být moc studené). Hlavně ale obsahují spoustu vody – například okurka není skoro nic jiného. Krásně proto konzumací zavodníš tělo a ještě do sebe dostaneš vitamíny a minerály, o které přicházíš pocením.

Bezvadným řešením je ovocný salát k svačince dopoledne a zeleninový salát na odpoledne nebo k večeři. Jednak stejně nemáme v horku chuť na hutná jídla, jednak tím aspoň uděláš něco pro svou figuru. A navíc to báječně osvěží.

shutterstock_1682139529.jpg

Ovocný salát je skvělá dopolední svačinka.
Shutterstock
S ovocem opatrně. Sice je příjemné ho jíst, ale je v něm cukr. Tak bacha.

Nealko pivo – to ti ani v práci nezatrhnou

Pivo k horkým dnům naprosto neodmyslitelně patří. Nepijící výjimku tvoří snad jen abstinenti a ti, kteří holdují jinému druhu alkoholu. Dát si odpoledne s miláčkem na zahrádce u oblíbené restaurace jeden kousek je slast, ale když jsi v práci, asi ti to úplně neprojde. Kromě toho alkohol v teple rychle stoupá do hlavy a nabombená můžeš být už po tom zmíněném jednom pivečku.

Proto v létě vsaď na nealko verze. Vyrábí se jich spousta a osvěží stejně dobře. Navíc mívají nealkoholická piva i míň kalorií (hurá, konečně dobrá zpráva) a bývají báječně dochucená. Určitě si vybereš. Pamatuj ale na to, že bys ani pivo neměla pít ledové. Strč ho jen na pár minut do ledničky, než se do něj pustíš.

Voda s citrónem a okurkou

Voda s citrónem bylo jeden čas hodně diskutované téma, ale to šlo o hubnutí. Teď jde o něco jiného. Voda s citrónem a okurkou, případně ještě s mátou, je dalším skvělým způsobem, jak si v létě dopřát dostatek té nejlepší tekutiny, která ti v tomhle podání navíc bude chutnat a ještě tě osvěží. Chladivý účinek je totiž zaručen, zvlášť když nezapomeneš na tu mátu!

shutterstock_445451560.jpg

Voda je základ všeho. S okurkou a citrónem ti bude i chutnat!
Shutterstock
Báječné osvěžení nabízí i voda s citrónem a okurkou.

Extra tip: domácí ledový čaj a ledová káva

Přece jen bys ráda něco studeného třeba jako chuťovku po obědě? Tak se do toho dej. Připrav si domácí ledový čaj nebo ledovou kávu. Jednou pro vždy zapomeň na ty cukrem napěchované verze všude kolem. Ty si do svých nápojů můžeš dát cukru nebo sladidla (zkus xylitol, erythritol nebo čekankový sirup!), kolik budeš chtít. Vždycky budeš vědět, kolik ho tam doopravdy je a že v nápojích není další chemie.

Na ledovém čaji není nic světoborného, prostě si uvař oblíbený čaj do konvičky, nech ho vychladnout a dej ho na chvíli do ledničky nebo do něj hoď pár kostek ledu. Pokud budeš chtít vyzkoušet něco nového, dá se sehnat i cold brew čaj – klasický porcovaný čaj, který jen přeliješ studenou vodou, necháš vyluhovat a piješ. Bývá neslazený, takže dochucování už je na tobě.

Na ledovou kávu existuje zaručený recept. Předem si uvař oblíbenou kávu, nech vychladnout a pak ji nalij do formiček na led a dej do mrazáku. Jakmile zmrzne, hoď si pár kostek do skleničky a zalij je mlékem. Dobrota bude za chvíli na světě!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autor článku: redakce

Související články