Skvělé zprávy pro pivařky: víme, proč pravidelně pít pivo

bigstockphoto.com
|
03. 03. 2021
|
Že je super si pravidelně dopřát skleničku vína, šálek kvalitní kávy a dobrého čaje, to víme a zejména v krizových situacích nás to těší. Teď ale máme další dobrou zprávu samy pro sebe i pro tebe. Pokud máš ráda pivo, pij ho!

Samozřejmě nemůžeš vypít pět litrů každý den, to bys měla za chvíli pivní pupek jak Homer Simpson nebo tvůj soused, který se svým břichem dennodenně těžko manévruje při východu z bytu. Čas od času a v přiměřeném množství ale pivo neškodí – naopak může hodně pomoci s nejrůznějšími potížemi. Proč tedy pivo pít?

1. Obsahuje vitamín B

To, že je pivo prosyceno „béčkem“, je známá věc. Víš ale, k čemu je tenhle vitamín dobrý? S kyselinami, které v pivu taky jsou, především prospívá tvojí pleti, protože podporuje metabolismus k její efektivnější regeneraci.

2. Snižuje riziko mrtvice a infarktu

Možná si říkáš, že na tohle ty rozhodně myslet nemusíš, ale věř, že nám všem nebude stále tolik, kolik je nám teď. Mimo to – infarkt je bohužel docela normální věcí třeba i u třicátníků. Vědci zjistili, že při pití půllitru až litru piva denně se riziko infarktu snižuje o 40-60 %. Proti mrtvici zase pomáhají některé přísady v pivě, které zabraňují shlukování červených krvinek a tvorbě krevních sraženin.

bigstock-157369145.jpg

Pivo obsahuje velké množství vitamínů a minerálů.
bigstockphoto.com
Pivo je prý skvělým lékem na nachlazení. Teplé ho smíchej s trochou medu a popíjej. Bude líp!

3. Pomáhá při hubnutí

No, to je trochu sporné. Přišlo se sice na to, že pivaři mohou snáz hubnout než abstinenti, protože pivo dokáže pořádně nastartovat metabolismus, a argumentuje se taky tím, že pivo má méně kalorií než stejné množství ovocné šťávy, na druhou stranu jeho kalorie/kilojouly rozhodně nejsou zanedbatelné. Půllitr desítky má asi 770 kJ, což je srovnatelné třeba s dvěma většími kusy medovníku. Abys tohle množství energie spálila, musela bys (například při váze 70 kg) absolvovat 50 minut chůze nebo 20 minut rychlejšího běhu.

4. Pomáhá při nespavosti

Ruku na srdce – kdo z nás nesáhl po trošce alkoholu, když nemohl dlouho usnout? Pivo je na tohle ale prý úplně nejlepší, protože vhodně stimuluje produkci dopaminu, který se jinak předepisuje jako lék na nespavost, když ho tělo není schopno samo vyprodukovat v dostatečné míře. Už lžíce světlého i tmavého piva ti může zajistit dobrou noc.

5. Pozitivně působí na kosti a zuby

Pivo obsahuje docela dost vápníku a fosforu, což jsou minerály, které mají co mluvit do stavu kostí a zubů. Při jejich nedostatku klesá jejich kvalita a na zuby nemusí být pěkný pohled.

6. Bezvadně zahání žízeň

Říká se, že po fyzické aktivitě by člověk neměl pít alkohol, protože ten ještě více dehydratuje. U piva to ale tak nějak neplatí. Pokud se hlásíš k milovníkům piva, sama jsi určitě už žízeň po sportu nebo jakémkoli fyzickém výkonu zaháněla právě tímhle nápojem. Podle vědců prospěje pivo v takové chvíli víc než jakýkoli speciální iontový nápoj, za který navíc zaplatíš hříšné peníze.

beer-926616_960_720.jpg

Pivo perfektně zahání žízeň.
pixabay.com
Jen máloco předčí jedno čerstvě natočené po sportu...

7. Zabraňuje vzniku Alzheimerovy choroby

Další strašák na obzoru. Pivo proti němu ale pomáhá. Ne že by vyléčilo každého, komu tenhle „nevyzpytatelný Němec schovává věci“, ale z výzkumů ze 70. let víme, že pivaři se s touhle chorobou potýkají až o 23 % méně. A hovoří se i o snížení rizika rozvoje demence. Může za to zřejmě především křemík, který chrání mozek před dopady hliníku, jenž je jednou z příčin Alzheimerovy choroby.

8. Ničí ledvinové kameny

Pivaři prý mají díky hořčíku obsaženému v pivu o 40 % nižší šanci, že je potrápí ledvinové kameny. A že to je pěkně nepříjemná a bolestivá záležitost.

9. Chrání žaludek před vředy

Stačí prý vypít tři velká piva týdně – potom nedochází k rozvoji bakterií, které způsobují zánět žaludku a vředy.

10. Pokrývá značnou část potřeby vitamínů a minerálů

Když vypiješ litr piva denně, získáš asi 20 % denní potřeby vitamínu B2, 35 % vitamínu B6, 50 % niacinu a 25 % kyseliny panthotenové.

Pivo je zdravé, ale opatrně s ním!

Pivo je evidentně zdravé a s ledasčím pomáhá, nezapomeň ale na jeho kalorie, aby ses za chvíli nedivila narůstajícímu bříšku. Každodenní popíjení piva se taky může snadno stát závislostí. Podle odborníků je v pořádku, když si muži dají denně maximálně dvě velká piva a ženy asi jedno velké a jeho malé.  

Související články