Digitální hygiena a jak na ni: chraň se před virtuálním nebezpečím

Shutterstock
|
30. 05. 2024
|
Kdo dneska nemá mobil a v něm sociální sítě, jako by nebyl. Svět digitálních technologií ale dokáže i zahltit. Proto by sis ve svých zařízeních měla aspoň občas udělat pořádek. Od toho je tu digitální hygiena.

Podobně jako se sprchuješ, abys měla čisté a zdravé tělo, neměla bys zanedbávat digitální hygienu, která se zase postará o čištění negativního vlivu elektronických zařízení na tvé duševní zdraví. Každý má občas na ploše počítače desítky souborů, o kterých už ani neví, odkud se vzaly, nebo plnou schránku e-mailů, které ještě neměl čas přečíst nebo vytřídit. To ale není nic moc příjemného pro lidskou psychiku.

Výhody jsou bezpečí a soukromí

Díky digitální hygieně můžeš využívat výhody technologií, ale zároveň si zachováš soukromí, bezpečnost na internetu a celkovou psychickou pohodu. Mezi ty největší výhody digitální hygieny patří také vyšší produktivita díky uklizenějšímu prostředí. A v neposlední řadě ti to dodá klid na duši. Pravidelná digitální hygiena snižuje pravděpodobnost, že ti někdo ukradne data, identitu nebo napadne počítač virem.

Aktualizuj software a měj silná hesla

A jak na to? Starej se o svůj počítač, mobil nebo jiné zařízení tak, jako by ses starala o svůj byt. Určitě chceš, aby se ti do něj nikdo nevloupal a něco neukradl (třeba hesla), proto si nainstaluj dobrý antivirus.

Odborníci taky radí nenechávat si v počítači stařičký software, ale pravidelně si ho aktualizovat za odolnější kousek. Myslí tím nejen operační systém (jako Windows, Linux atd.) ale taky prohlížeč (Chrome, Firefox) nebo různé kancelářské balíčky.

Taky můžeš popřemýšlet nad používáním virtuální privátní sítě (VPN), která ochrání tvou pravou digitální identitu. Kromě toho je dobré nastavovat si silná hesla. Zapomeň přitom na své jméno nebo narození a stejně tak na kopírování umístění kláves na klávesnici (třeba QWER).

Používej číslice, symboly a kombinaci velkých a malých písmen. Zvaž taky aktivaci vícefaktorového ověřování, třeba pomocí biometriky nebo mobilního telefonu. A taky nebuď snadným cílem! Ve virtuálním světě buď obezřetná, ideálně o krok napřed potenciálními útočníky a dbej na bezpečnost.

Zálohuj a stanov si hranice

Kromě toho si nezapomeň zálohovat data. Ať už se jedná o důležité pracovní smlouvy, nebo rodinné fotografie z padesátých narozenin tvého tatínka, díky zálohování máš jistotu, že kdyby ti „klekl“ počítač nebo se ti do něj někdo naboural, budeš k nim mít vždycky přístup.

Ochránit své psychické zdraví můžeš i tím, že budeš dodržovat pracovní rozvrh a úkoly si nebudeš nosit domů (tím spíš, když pracuješ na home office). Mysli na to, že digitální technologie mají sloužit tobě, a ne ty jim. Buď ta, která si rozhodne, kdy do digitálního světa vstoupí, co si tam prohlédne a kdy zase odejde. Tomu se ve skutečnosti říká digitální wellbeing, ve kterém jde o zdravé a vědomé používání technologií, aby ti byly ku prospěchu.

Důležitá je přitom kvalita stráveného času online a dostatečně naplňující offline život. Měj na paměti, že o svých hranicích bys měla informovat i své okolí. Když bude kamarádka vědět, že už se například večer chceš věnovat něčemu jinému než odepisování na zprávy, napíše ti ráno (nebo bude počítat s tím, že na večerní zprávu odpovíš později), a ty si tak po práci můžeš od technologií odpočinout.

Za podcenění digitální hygieny zaplatíš psychikou

Je jasné, že každý je občas unavený a nechá své zařízení žít svým životem. A nejsi v tom sama. Nová studie ukázala, že mnoho mladých si je sice vědomo potenciálních rizik, ale mají problémy dodržovat pravidla bezpečnosti na internetu (Souza, Sadhana, & Krishna, 2024).

Pokud ale podceníš digitální hygienu, může to mít negativní důsledky na tvou psychiku. Za nadměrnou digitální stimulací a informačním přehlcením se schovává stres, úzkost, deprese a další duševní problémy. Velké množství nadbytečných nebo nerelevantních informací vede k neschopnosti zpracovávat další informace nebo dělat racionální rozhodnutí.

Zároveň digitální sítě mívají za důsledek hypekonektivitu, tedy pocit, že musíš být neustále „na drátě“ a máš povinnost pohotově reagovat. Dochází ale i k narušení soukromí, kyberšikaně nebo vlivu dezinformací (Souza, Sadhana, & Krishna, 2024). Díky digitální hygieně máš ale šanci překonat důsledky nadměrného používání technologií a zlepšit tak obecnou duševní pohodu, kterou psychologové znají pod pojmem mental wellbeing.

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • medium.com/@sprayiton1122/what-is-digital-hygiene-and-ways-to-hide-your-online-activity-554ee7ebad3e
  • smowl.net/en/blog/digital-hygiene/
  • digitalhygiene.net/
  • replug.me/digitalni-wellbeing-co-to-znamena-a-jak-ho-dosahnout/
  • Souza, P. H. A., Sadhana, M., & Krishna, S. (2024). A comparative study of sustainable campus practices in India and Brazil. In Twelfth Annual Research Journal of SCMS, Pune (pp. 1-17). Symbiosis International (Deemed University).
Související články