Jak si udržet dobrou náladu? Triků je spousta

Bigstockphoto
|
27. 02. 2022
|
Usmívat se každý den asi nemůžeme, to prostě nejde. Ale když se zrovna neděje nic špatného a neprožíváme nějakou nepříjemnost či tragédii, dobrou náladu bychom si měli všichni udržovat. Žije se s ní totiž mnohem lépe než se zamračeným obličejem.

Základem je zbavit se toho, co nám náladu kazí, a přijmout více toho, co nám ji zlepšuje. Jak prosté. Uvědom si, co tě nejvíc vysává a co ti naopak pomáhá. Od toho se můžeš odrazit.

Vysavači a upíři

Pravděpodobně těmi největšími kaziči nálad jsou vysavači a upíři. Vysavač nebo upír může být tvůj kamarád, kolega v práci, soused, rodič nebo i partner. Mračí se, vzdychá, všechno je podle něj na nic a tak vůbec. Vypadá to, že vysavače a upíry nic nerozveselí. Nad pozitivními věcmi se nepozastaví a nezaradují, ale ty negativní nasávají a umocněné svou negativistickou energií je posílají dál do světa. Nic by je nepotěšilo. I kdybys jim řekla, že v Africe už není hlad a vědci konečně vyvinuli lék na rakovinu, tenhle člověk se zakaboní a pronese něco o tom, že svět bude přelidněn.

Kdyby tihle lidé kazili náladu sami sobě, tak by snad jejich chování ani nestálo za řeč, oni ale mají „vyšší cíle“ – nakazit svou chorobně špatnou náladou i ostatní. A bránit se takovému negativismu stojí spoustu energie. Vyčerpává to. Proto je nejefektivnější, pokud to jde, se těmto lidem vyhýbat nebo s nimi mluvit jen o tom nejnutnějším.

Vysavačem a upírem nemusí být člověk, může jít o aktivity, které tě deptají. Pak je na zvážení, zda jsou tyto aktivity nevyhnutelné, nebo by se s nimi dalo něco udělat.

Jak mít dobrou náladu? Poslouchej hudbu a zdravě jez!

O omezování nelibých aktivit a kontaktu s nevhodnými osobami už řeč byla. Teď je na čase prozradit si pár triků, které bys do svého života měla zařadit, aby byl svět kolem tebe o něco veselejší. A vynechme teď nápad o sklence vína…

Usmívej se

Přesně tak. I když je ti třeba zrovna smutno, usmívej se na lidi kolem, pokud to jde. Oni se totiž pak budou usmívat na tebe a tobě to bude příjemné. A ačkoli ses na začátku dne usmívala jenom ústy, večer se můžeš usmívat i očima a srdcem.

Zdravě jez

Možná ti to zní nesmyslně, ale zdravá strava přispívá k rovnováze fyzické i duševní. Omez sladká a tučná jídla, protože ta dělají v krvi pěkný chaos s hladinou cukru. Důsledkem je pak nervozita, rozmrzelost, špatné rozpoložení.

yogurt-1442034_1280.jpg

Dbej na dostatek vitamínů a minerálů ve stravě, nezapomeň na vlákninu a bílkoviny.
Pixabay
Strava má vliv nejen na tělesnou, ale i na duševní pohodu!

Sportuj

Opravdu tady zrovna neagitujeme za zdravý životní styl. I sport má pozitivní vliv na tvou psychiku. Jestli je tvoje hlava „ospalá“, a proto máš náladu pod psa, prokrv ji při sportu. Stačí si pravidelně zaběhat, projet se na kole nebo zajít do fitka.

Stýkej se s přáteli

Jedna kamarádka se odstěhovala, druhá má tolik práce, že už zapomněla žít. Přesvědč je o tom, že by bylo fajn se čas od času vidět, jen si tak popovídat u kafe. Občas vyraz ty za nimi, někdy ať přijdou nebo přijedou ony za tebou. Jestli to kamarádky, budou souhlasit.

Udělej z negativa pozitivum

Nebo z něj udělej aspoň menší negativum. Sice ses nedostala na oběd a máš hlad, že bys polykala hřebíky, ale ruku na srdce – dějí se horší věci. A asi je tady nechceme jmenovat. Takhle jde zbagatelizovat všechno!

Věnuj se zvířatům

Zvířata umí pořádně nabít pozitivní energií! Jestli nějaké zvíře chováš, určitě víš, o čem mluvíme. Ono vůbec nikomu neublíží zabořit obličej do psího kožichu, když mu není do zpěvu. Zvíře je rádo, když si s ním hraješ, ty se jednoduchou hrou s ním zase rozptýlíš.

Dopřej si světlo

Zatímco jaro a léto je obvykle na náladu lepší, podzim a zima může být pořádná katastrofa. Může za to méně slunečního světla, kratší dny, víc šera… Takže se neboj pořádně si doma rozsvítit, do té míry, do jaké je ti to příjemné, a zapal si svíčky, jestli je máš ráda. Důležité je, abys měla radost!

Poslouchej hudbu

Poslouchej hudbu, kterou máš ráda. Tenhle jednoduchý recept na dobrou náladu opravdu funguje. A nerozpakuj se ani tancovat, když ti to situace dovolí. Pohybovat se do rytmu je totiž nesmírně uvolňující, a to nejen pro tělo, ale i pro duši.

Jaký je tvůj recept na dobrou náladu?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články