Energie po celý den. Přestaň se cítit unaveně už od rána!

Shutterstock
|
04. 06. 2023
|
Jakmile se vzbudíš a horko těžko se postavíš na nohy, hned bys nejradši padla zpátky do peřin. Vyčerpanost tě nepřejde ani se snídaní, a jakmile dorazíš do práce, hodila bys čelo na pracovní stůl. Víme, jak s tou neustálou únavu zatočit!

Způsobů, jak se ráno nakopnout a vydržet s energií po celý den, je celá řada. Sepsali jsme pro tebe ty základní, které by pro začátek mohly stačit. Respektive – i ty s tebou mohou udělat úplné divy.

Strava je základ

Jestli posnídáš hrnek kávy a ještě ke všemu ve spěchu, protože sis místo pořádné snídaně radši přispala, není divu, že se budeš cítit hrozně už cestou do práce. Nezlepší se to, dokud se nenajíš a nedostaneš do sebe energii. Tyhle situace ale nemůžeš řešit loupáčkem, koblihou, šátečkem nebo meruňkovou kapsou, i když to všechno vypadá neskutečně lákavě.

Snídej. A promyšleně!

Po těchhle jídlech bys sice chvíli pobíhala po práci jako sprinter, ale zase by tě to brzy opustilo. Ideální je posnídat sacharidy s trochou bílkovin – třeba vločkovou kaši s ovocem, plátek chleba s tvarohovou pomazánkou nebo jogurt s kvalitním a nepřeslazeným müsli.

Kromě toho bys vůbec neměla snídani vynechávat. Když oželíš půlhodinku spánku, připravíš si pořádnou snídani a pak ji v klidu sníš a doplníš ji kávou, budeš se cítit mnohem líp.

Mysli na bílkoviny

V dnešní době máme tendenci cpát do sebe hromady sacharidů a jednoduchých cukrů na úkor bílkovin, díky nimž se déle cítíme líp. Takže vyřaď sladkosti a sladké pečivo a zapoj kvalitní šunku, maso, vejce, tvaroh, luštěniny a další zdroje.

Začni vodou

Všude se to píše, ale většina z nás má problém to dodržet. Začni každé ráno tím, že vypiješ půl litru čisté vody. A samozřejmě dodržuj pitný režim v průběhu celého dne. Pitný režim je individuální, obecně platí, že to chce 0,4 l na 10 kg tvé hmotnosti. Uvidíš, že i správná hydratace tě posune k lepšímu pocitu z celého dne.

shutterstock_1117381490.jpg

Pít vodu je to pro naše zdraví nejspíš to nejdůležitější.
Shutterstock
Voda je základ našeho života. Když jí budeš pít dostatek, budeš se cítit líp.

Ideální je vypít každou hodinu dvě deci vody. Jestli s tím máš problém, nastav si upozornění v mobilu. Zapomeň na sladké limonády plné cukru, na energetické nápoje, alkohol a přemíru kávy. Zkus si dát hrnek zeleného čaje denně. Ten sice dehydratuje jako káva, takže vodu budeš muset doplňovat tak jako tak, ale díky jeho antioxidačním účinkům budeš zase o krůček blíž k hezčímu dni.

Sportuj!

Že jsme se zbláznily, doporučit sport na únavu? Věř, že nezbláznily (aspoň zatím). Tou největší chybou je přijít domů z práce, narvat se něčím „dobrým“ a s výmluvou na únavu se svalit na gauč k televizi. Hecni se a jdi se projít se psem, zaběhat si, zaplavat si, posilovat do fitka, projet se na kole. Cokoli. Aspoň na hodinu. Tvoje psychická únava začne po čase ustupovat a fyzická únava ti napomůže k lepšímu spánku. Díky tomu se ráno vzbudíš svěžejší, než kdybys zalehla do postele po večerníčku.

Ideálním řešením je spojení sportu s pobytem v přírodě. Ona zmíněná procházka, běh nebo jízda na kole tě zavede do parků a lesů a příroda, jak známo, dobíjí lidi energií. Vnímej denní světlo a zeleň kolem sebe a uvidíš, že i to ti pomůže.

Dopřej si spánku tak akorát

Dobře se vyspat je samozřejmě taky důležité. Spánek by neměl být kratší než 6 hodin a delší než 8 hodin, pokud jsi předchozí ten nezaběhla maraton. Po delším spánku se totiž paradoxně cítíme rozlámaně. Tak na to mysli, až si zase budeš nařizovat budík.

Dělej si radost

Čas od času se něčím potěš. Jestli to budou šaty, botky nebo kousek hořké čokolády, to je docela jedno. Osvěžíš tak svou mysl, navodíš si dobrou náladu. Energie s ní pak často jde ruku v ruce.

Dodržování základních pravidel tě nabije energií

Spánek, správná strava, pitný režim a pohyb, to je to, co ti dodá energii. Když budeš dodržovat základní pravidla, výsledku se za čas určitě dočkáš a budeš překvapená, jak málo stačí k tomu, aby ses celý den cítila dobře. Hodně štěstí!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články