Tokofobie aneb Jaké to je, když máš hrůzu z těhotenství a porodu

Shutterstock
|
23. 07. 2023
|
Možná se budeš divit, ale opravdu existují ženy, které mají z těhotenství a porodu extrémní strach. Tahle fobie má dokonce svůj vlastní název. Tokofobie.

Je úplně normální, že těhotné ženy pociťují nějaké úzkosti a obavy z porodu. Tokofobie je ale stav, kdy cítí iracionální a nepřiměřené množství strachu, které je přímo vysilující.

Odborníci rozlišují primární a sekundární tokofobii. Záleží podle nich na tom, jestli žena ještě nikdy nebyla těhotný (tedy první případ), nebo už porod zažila (druhá možnost). Sekundární tokofobie se projevuje u těch žen, které si prožily traumatizující událost – třeba těžký porod, potrat nebo neúspěšnou léčbu neplodnosti. Není se čemu divit, když porod někdy může mít za následek i posttraumatickou stresovou poruchu (PTSD).

Úzkosti, panika a hrůza z porodu

Jak poznat, jestli nemáš tokofobii? Pokud žena tokofobii zažívá, snaží se všemi možnými způsoby vyhnout otěhotnění. Mohla bys jí trpět, pokud máš strach z pohlavního styku a při pouhém pomyšlení na těhotenství a porod cítíš hrůzu.

Pokud přece jen otěhotníš, nemáš z toho radost, pokoušíš se skutečnost, že jsi v jiném stavu, skrývat nebo necítíš spojení se svým nenarozeným dítětem. Ženy, které touhle fobií trpí, taky častěji podstupují potraty nebo dávají své děti k adopci. A taky upřednostňují císařský řez před vaginálním porodem.

shutterstock_728510158.jpg

Tokofobie dokáže ženám pěkně zavařit.
Shutterstock
Tokofobie může být důvod, proč žena nechce mít děti.

Mezi další příznaky tokofobie patří poruchy spánku, záchvaty paniky, noční můry, ale i úzkosti a deprese. Můžeš pociťovat extrémní strach z vrozených vad u dítěte, narození mrtvého dítěte nebo se vyskytují obavy z toho, že při porodu umřeš. Tokofobii provází i strach z bolesti a z porodních komplikací a je s ní spojený i nedostatek důvěry v lékařský personál.

Ale pozor, tokofobii můžou zažívat i muži! Ti mají často vážné starosti o zdraví a bezpečnost své partnerky a dítěte.

Existuje mnoho příčin, které můžou extrémní strach z těhotenství a porodu spustit. Patří mezi ně například pocit tlaku na komplikovaný vaginální porod, poslouchání špatných zkušeností ostatních o porodu nebo obavy ze změny životního stylu při těhotenství.

Pomůže psycholog i pozitivní sdílená zkušenost

A jaká je léčba tokofobie? Běžně se strach z otěhotnění a porodu léčí jako každý jiný druh fobie, tedy kognitivně behaviorální terapií, ve které se ženy učí rozpoznávat aspekty porodu, které jim nahánějí hrůzu.

Kromě toho může pomoci i hypnoterapie, která využívá soustředěnou relaxaci, a různé relaxační techniky, jako například meditace nebo jóga. Pokud pacienti pociťují i deprese, může jim psycholog předepsat antidepresiva. Hřejivý je i pocit, že máš v okolí někoho, kdo je schopný ti pomoct a podporuje tě, ať už je to rodina, nebo porodní asistentky a psychologové.

Pro lepší pocit se taky doporučuje zaměřit se na pozitivní zkušenosti s porodem a spíš se vyhýbat hrůzostrašným historkám a negativním informacím o tom, jak může porod probíhat. Pomáhá zjistit si, co všechno můžeš udělat pro zvládnutí porodních bolestí a jak se na porod co nejlépe připravit. Pociťovaná kontrola nad průběhem událostí často vede ke snížení úzkostí a strachu.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články