Interrupce a potrat: Citlivé téma, které má svoje podmínky i rizika

Bigstockphoto
|
04. 06. 2022
|
Ať mluvíme o interrupci, nebo o potratu, je to prašť jako uhoď. Výsledek stejný, etické trable kolem jakbysmet a případné šrámy na duši taky nejsou výjimkou.

Co se komunikace, diskuzí a debat týče, skoro všichni se většinou motáme spíš kolem potratu, když už dojde na tohle ne zrovna veselé téma řeč. Taky česká populace má v 78 % interrupci zafixovanou jako potrat. Lidová slovesnost je ale věc jedna a správná terminologie druhá. Potrat ve skutečnosti není to samé co interrupce. I když je obojí intimní, osobní a nepříjemné stejně, rozdíl mezi potratem a interrupcí přece jen je.

Co je potrat

Když mluvíme o potratu, pak mluvíme o jakémkoliv přerušení těhotenství. Může tak jít třeba o potrat samovolný a stejně tak je ve hře ukončení těhotenství rukou lékaře. Takových spontánních potratů naše luhy a háje hlásí14 000 ročně. Ani budoucnost pak odborníci nemalují zrovna do barev té nejcukrovější vaty. Strašákem je průměrný věk matek, který se šplhá až někam k 35. roku.

Co je interrupce

Ne, ani v případě toho nejblbějšího vtipu fakt nejde o žádné erupce na slunci. Zábavné to není ani trošku. Všechno kolem ukončení těhotenství je velice citlivé a tohle téma už dlouho rozděluje společnost ne zrovna jemným způsobem. V hlavní roli je etika a handrkování se o to, kdy život vlastně začíná.

Interrupce je na rozdíl od potratu lékařský termín, který označuje umělé přerušení těhotenství. Žádnou jinou variantu nenabízí. Co ale nabízí, jsou různé možnosti. Máme miniinterrupci, klasickou interrupci i tu pozdní.

Rozlišujeme taky mezi interrupcí chemickou a chirurgickou. Ty se od sebe liší jak provedením, tak stádiem těhotenství. Chemická interrupce se obvykle provádí do 9. týdne těhotenství a chirurgické podtlakové odsání se odehrává v prvních 12–15 týdnech. Tahle metoda nahrazuje riskantnější čištění dělohy stěn kyretou, kterému říkáme kyretáž. Tak jako tak se v Čechách ročně provádí až 20 000 interrupcí.

bigstock-young-pregnant-woman-unhappy-w-392425694.jpg

Do 12. týdne těhotenství můžeš na interrupci zajít na vlastní žádost.
Bigstockphoto
Jsi těhotná, ale děti nechceš? Nemusíš je mít. Rozhodni se za sebe.

Jaké jsou podmínky pro přerušení těhotenství?

V silně věřícím Polsku mají potraty stopku úplně. Poslední dobou se debata kolem jejich zákazů začíná nehezky vyostřovat taky v USA. Byť my nežijeme v zemi, kde by ženám ohledně interrupcí kdokoliv cokoliv diktoval nebo nedej bože zakazoval, jisté náležitosti takový zásah přece jen má.

  • O umělé přerušení těhotenství je nutné požádat u gynekologa, který má ženu v péči.
  • Interrupce se provádí na žádost ženy nebo ze zdravotních důvodů.
  • Interrupce se nesmí provést častěji než jednou za půl roku (to ale neplatí pro interrupci na žádost ženy v případě, kdy je těhotenství důsledkem trestného činu; stejně tak pro ženy, kterým je více než 35 let a přivedly už na svět aspoň dvě děti)
  • Po 12. týdnu těhotenství se interrupce provádí pouze ze zdravotních důvodů.
  • Pokud žena požádá o přerušení těhotenství sama, tento zákrok hradí z vlastní kapsy. Cena se odvíjí od typu zdravotnického zařízení a pohybuje se kolem 5 000 Kč.
  • Musí-li žena podstoupit interrupci ze zdravotních důvodů, hradí výkon zdravotní pojišťovna.
  • V případě nezletilých dívek do 16 let je nutný souhlas rodičů nebo zákonných zástupců.
  • Po každé interrupci je nutné dodržet šestinedělí.

Rizika interrupce

Jak už to tak na světě bývá, všechno má dvě strany mince. Interrupce není výjimkou a i takové přerušení těhotenství má svoje rizika. Je sice pravda, že medicína dělá obrovské pokroky, a tak jsou dneska rizika už jen minimální, ale případné komplikace se s jistotou vyloučit nedají asi nikdy. Může dojít k perforaci dělohy, zánětům, nitroděložním srůstům, alergické reakci na chemickou látku, komplikované může být další početí nebo může (ale to jen mimořádně vzácně) dojít k infekci.

Zamysli se a buď k sobě upřímná

Aby toho nebylo málo, bolavá zranění samozřejmě může utrpět i psychika ženy. Nechtěné těhotenství určitě není procházka rozkvetlou zahradou, ale na konečné rozhodnutí má žena čas do 12. týdne. A to není zrovna málo času na důkladné zvážení všech pro a proti. Samozřejmě platí, že rozhodující slovo by měla mít žena, ale možná, že v některých případech se opravdu nemusí nic jíst tak horké, jak se uvaří.

Mrkněme jen pro zajímavost letem světem na jiná řešení, než k definitivnímu a nenávratnému ukončení těhotenství dojde.

  • Pár dní na utříbení myšlenek není na škodu. Někdy s velkým problémem i zdánlivě obyčejná debata pohne. Nemusíš všechno řešit hned, teď, okamžitě.
  • Hledat pomoc v rodině je taky jedna z reálných možností.
  • Pilířem může být i partner a komunikace s ním.
  • Nemusíš být na problém sama. Existují různá centra a poradny, na které se můžeš bezplatně obrátit.

A jaký názor máš na interrupci ty?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články