Vědci objevili nový koronavirus. Je prý smrtelnější a rychlejší

Bigstockphoto
|
01. 02. 2022
|
Svět se zatím ještě nestihl vzpamatovat z toho, co napáchal koronavirus SARS-CoV-2 a v médiích rezonuje zpráva o nově objeveném druhu.

Vůbec poprvé s touhle zprávou nějakým záhadným způsobem přišli vědci z čínského Wu-chanu. Podle nich je nově objevený koronavirus smrtelnější a přenosnější než dosud známé varianty viru SARS-CoV-2, jenž způsobuje onemocnění covid-19.

Můžou za všechno netopýři?

Nový druh koronaviru se vůbec poprvé objevil u netopýrů v Jihoafrické republice. Podle vědců zvířata virus na člověka zatím nepřenesla. Ve studii nicméně stojí, že „vir je vzdálen jednu mutaci od přenosu na člověkarel“.

Podle vědců nejde o zcela nový typ koronaviru, varianta, nově pojmenovaná jako NeoCoV, by měla mít návaznost na koronavirus MERS-CoV, který je znám už od roku 2012.

Jen pro zajímavost – virus MERS dokázal v minulém desetiletí zabít jednoho ze tří infikovaných lidí. Od prvního přenosu na člověka v roce 2012 byly hlášeny případy nákazy z 27 zemí. Evidováno je dodnes 858 prokázaných úmrtí.

bigstock-bat-as-one-of-the-versions-of-363191374.jpg

Koronavirus a netopýři. To je kombo posledních dvou let.
Bigstockphoto
Koronavirus údajně pochází od netopýrů.

Vyšší smrtnost a obcházení protilátek

Oproti covidu-19 se tenhle virus údajně vyznačuje rychlejším šířením, nižší úmrtností, ale vyšší smrtností. Jak si tuhle informaci vysvětlit v praxi? Úmrtnost je vztažena k celkové populaci, zatímco smrtnost udává podíl zemřelých ze skupiny zasažené nemocí.

Vědci se navíc domnívají, že protilátky získané po prodělání či očkování proti covidu-19 jsou proti koronavirům MERS, tudíž i variantě NeoCoV, neúčinné a nedokážou ji zastavit. Podle WHO ale zatím není důvod k panice.

„Zda bude nově objevený virus představovat riziko pro lidstvo, to zjistí až další studie,“ uvedla WHO na dotaz ruské agentury TASS.

Co ty a koronavirus? Jak tohohle prevíta vnímáš?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články