Co pomáhá proti chrápání? Třeba rady našich babiček

bigstockphoto.com
|
07. 03. 2020
|
Nepsané pravidlo říká, že z páru je chrápající vždycky ten, který usíná jako první. Pro toho druhého je pak noc takovým malým peklíčkem. Máš doma chrápajícího partnera? Pak na něm otestuj následující babské rady, které ho těchto pazvuků zbaví.

Nepsané pravidlo říká, že z páru je chrápající vždycky ten, který usíná jako první. Pro toho druhého je pak noc takovým malým peklíčkem. Máš doma chrápajícího partnera? Pak na něm otestuj následující babské rady, které ho těchhle pazvuků zbaví.

Jeden příběh, který mluví za všechny

S Martinem jsem chodila dva roky před tím, než jsme k sobě nastěhovali. Hned první noc jsem věděla, že je zle. Martin chrápal tak, že se otřásaly stěny. Do práce jsem chodila nevyspaná a doma byla podrážděná. Na otravné zvuky, které můj partner noc, co noc vyluzoval, nepomáhalo nic. Žádné spreje ani vyšší polštář. Je to skoro rok, co jsem si ustlala v obýváku a do ložnice chodím jen na takovou menší návštěvu,“ vypráví nešťastná čtenářka Katka.

Kdo jsou největší „chrápači?“

Podle studie se chrápání objevuje častěji u mužů (zhruba ve 40 %) ve věku 35-65 let s nadváhou. U dětí je tahle porucha spíše výjimečná. Pokud jde o „klasické“ chrápání, nikoli o obstrukční syndrom spánkové apnoe (OSAS), jde o problém, který obtěžuje spíš okolí, než samotného spáče. U OSAS ale dochází k zástavě dechu na několik dlouhých sekund a člověk se během spánku dusí. V takovém případě je návštěva lékaře nezbytností.

Chrápající připraví člověka o dva roky spánku

Podle jiné studie chrápající okrade svého partnera o neuvěřitelné dva roky života, které by mohl za optimálních podmínek věnovat sladkému spánku. Když k tomu připočteme fakt, že lidé spolu v průměru stráví 24 let společného života, jeví se dva roky jako dost významný časový úsek. Polovina párů navíc přiznává, že nepříjemné zvukové projevy jim zničily taky sexuální život. Jak je minimalizovat? Tady je pár rad.

Spánek na boku je základ

Pokud se večer tvůj kocour v posteli uvelebí pěkně na zádech (máme na mysli toho dvounohého), popros ho, ať se během večera otočí na bok. V poloze na zádech totiž jazyk totiž blokuje příjem vzduchu a tělo se brání chrápáním.

Aby se spáč během noci neotočil zpátky na záda, není od věci mu do pyžama zašít tenisový míček, který ho otočit na záda prostě nenechá. Trošku tvrdší metoda? Uznáváme! Řada z nás by ale za klidnou noc vyměnila království i půlku chrápajícího prince.

bigstock-woman-covering-her-ears-with-t-344229313.jpg

Chrápání je hodně nepříjemné pro spáčovo okolí.
bigstockphoto.com
Zkus některé babské rady, třeba pomůžou!

Bez polštáře do ložnice vstup zakázán

Další fintou je obyčejný polštář, kterým si spáč podloží hlavu. Polštář by měl být tvrdší a vyšší. Ideálně by měl mít chrápající hlavu zhruba o deset centimetrů výše, než obvykle. Stejně dobře poslouží i zvednutá matrace. Jednoduše tak chrápajícímu zprůchodníš proudění vzduchu v dutinách a oba se vyspíte dorůžova.

Pozor na alkohol i obezitu

Alkohol uvolňuje svaly, rozšiřuje tkáně v krku a tím blokuje i dýchací cesty. Po bujarém večírku tak nepříjemné zvuky vyluzují i ti, kteří za běžných okolností nechrápou.

Problémem je také obezita. Lidem s nadváhou se ukládá více tuku i v oblasti hrtanu, měkkého patra a kořene jazyka. Dochází tím k zúžení dýchacích cest a člověk má tendenci k chrápání. Následující rada je proto velice prostá – stačí zhubnout a vynechat alkohol.

Pomůže sůl i bylinky

Naše prababičky moc dobře znaly účinky léčivých bylin, ale i surovin, které měly běžně ve spíži. Chrápání například „léčily“ slanou vodou nebo mátou, ostropestřcem či oreganem. Stačí dvě lžíce sušených bylinek zalít horkou vodou a večer před spánkem pravidelně ordinovat šálek téhle voňavé tekutiny. Účinné jsou i bylinkové oleje (máta, eukalyptus nebo citrón), kterými můžeš pokapat polštář chrápajícího partnera.

Zpívejte a uklízejte. Zn. společně!

Že jsme se v redakci naprosto zbláznily nebo trpíme spánkovou deprivací? Ani omylem. Zpěv jednoznačně posiluje ochablé svaly horního patra, které většinou nelibé noční zvuky způsobují. Na místě je taky zbavit ložnici prachu, který chrápajícího zbytečně dráždí v nose a krku, čímž podporuje vyluzování nepříjemných zvuků. Když se navíc těmhle aktivitám budete věnovat společně, utužíte svůj (chrápáním už tak dost pošramocený) vztah!

Máš doma chrápajícího partnera? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem, jaké další triky na něj fungují.

Související články