Diagnóza zlomené srdce aneb Může ti rozchod fyzicky ublížit?

Shutterstock
|
21. 05. 2023
|
„Mít zlomené srdce“ se používá jako metafora běžně. Co když nejde jen o známou hlášku, ale o opravdovou diagnózu?

Ať už se vyrovnáváš s těžkým rozchodem, nebo třeba se smrtí blízkého, symptomy zlomeného srdce jsou stejné: deprese, problémy s dýcháním, svíravé bolesti hrudníku, totální psychické vyčerpání… Do jaké míry tyhle negativní emoce ovlivňují i tvůj fyzický stav?

V podstatě infarkt?

Podle poloviny Čechů zlomené srdce fyzicky bolí a mají pravdu. I když v lékařské praxi tuhle metaforu neuslyšíš, narazíš na jiný termín – kardiomyopatie nebo taky syndrom Takotsubo. Jde o srdeční dysfunkci, která má příznaky podobné srdečnímu infarktu. Na rozdíl od infarktu, kdy se uvnitř cév tvoří překážky, které zabraňují proudění krve, nejsou u syndromu zlomeného srdce cévy zablokované. V čem je teda problém?

shutterstock_2156346617.jpg

Zlomené srdce není jen klišé.
Shutterstock
Stavy, které prožíváme, když nás někdo opustí, bolí i fyzicky.

Můžou za to hormony

Po emočně těžce stresující situaci se lidské tělo přepne do nastavení „přežití“, což je jeho přirozená obrana proti prožitému šoku. Zároveň začne stoupat hladina stresových hormonů, hlavně adrenalinu a kortizolu, a to způsobí kardiomyopatii.

Jak vyléčit zlomené srdce

Po stanovení diagnózy ti můžou lékaři předepsat například betablokátory nebo podobné léky, které předchází škodlivému působení stresových hormonů na srdce. Žádná univerzální léčba ale neexistuje.

Protože v těžké životní situaci utrpí předně psychika, musíš se při zotavování zaměřit právě na ni. Tady je pár tipů, jak na to:

  • Prožívej své emoce a bolest – potlačování vlastních pocitů vede akorát k tomu, že se v budoucnu vrátí v horší podobě. Proto breč, buď naštvaná a plně prožívej svou ztrátu, aby ses mohla posouvat dál.
  • Zaměř se na sebe a své koníčky – věnuj čas něčemu, co ti dělá radost. Pro negativní emoce pak nezbyde prostor.
  • Nauč se pracovat se stresem a svými emocemi – stresovým událostem ve svém životě zabránit nemůžeš, ale můžeš se pokusit naučit se stresem pracovat. Jestli máš pocit, že ses zasekla a nevíš, jak dál, můžeš zkusit terapii nebo koučink, které ti pomůžou s uzdravením.

I když se situace může zdát bezvýchodná, zlomené srdce je dočasné a vratné. Slovy klasika: co bolí, to přebolí.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články