5 otázek, které si musíš položit, než se necháš potetovat

Shutterstock
|
10. 12. 2023
|
Pokud se jdeš poprvé potetovat, měla bys vědět minimálně těchhle několik základních věcí. Ušetří tě nepříjemného zklamání z první kérky.

#1 Opravdu ti tetování nebude vadit?

Jasně, že je to cool! Kámoši to určitě ocení, na letním festivalu splyneš se stylovým davem. Ale zas tak nadšený z toho nemusí být tvůj šéf. Zejména bankéři a úředníci mají na tetování zaměstnanců těžké alergické reakce. Tetování nevadí na uvolněnějších pozicích, jako jsou kreativci nebo třeba novináři. Nicméně normy se rozvolňují a šéfové nemusí být tou největší překážkou.

Pokud se ti dělají osypky z představy, jak tě zavrhne vlastní máma, až se to dozví, možná bude dobré ještě chvíli počkat. S tetováním musíš být ztotožněná a musíš být připravená na to, že ho budeš muset občas hájit.

#2 Máš ten správný motiv a tatéra?

Špatné řešení? Jméno tvého kluka. Možná vám to vydrží na věky, ale možná taky ne. Jakkoli vašemu vztahu věříš, zkus si představit, že budeš někomu jinému vysvětlovat, kdo to byl Honzíček a proč máš jeho jméno vykérované přes celý zadek.

Dneska už se tetování nevybírá tím způsobem, že přijdeš do salónu, nalistuješ si v katalogu stránku s nejlepšími klikyháky a pak mávneš na nejbližšího týpka se strojkem. Tvoje tělo je umělecké plátno. Zasloužíš si nosit originální kousek od skvělého umělce. V Česku jich pár dobrých je, další jsou za hranicemi. Každý šikovný tatér má navíc svůj styl – někdo si jede temnější věci, jiný dot work, další má radši geometričtější záležitosti, retro… Dej si čas na hledání.

shutterstock_630963365.jpg

Motiv by měl ladit se všemi rolemi, které v životě hraješ a budeš hrát.
Shutterstock
Na výběru motivu i samotného tatéra si dej záležet.

#3 Vybrala sis dobré místo?

Zní to trochu srábkovsky, ale nechat si dát tetování na místo, které můžeš schovat pod oblečení, je prostě nejpohodlnější. Většinu času nemusíš nic vysvětlovat lidem, kteří mají pocit, že se můžou vyjadřovat k tvým rozhodnutím. To ale nemusí být jediné kritérium výběru.

Možná se většinou cítíš jako nezávislá rockerka. Čas od času ale musíme všichni vytáhnout sáčko nebo večerní šaty. Lebka přes celá záda nebo krajkový podvazkový pás na stehně nemusí být ty pravé doplňky. I při výběru místa přemýšlej nad tím, že v životě hrajeme různé role a tvoje kérka se jimi všemi bude prolínat. Pokud máš navíc kožní problémy, raději se zajdi poradit se svým dermatologem. Možná ti doporučí místo, které ti po potetování doživotně nezhnisá...

#4 Jsi připravená na bolest?

Samozřejmě je rozdíl, pokud si necháš vytetovat na rameno malé srdíčko, nebo epický motiv vinoucí se přes páteř. Různá místa bolí různě. Něco je prostě jen nepříjemné, u jiného budeš mít chuť vyskočit z kůže a tatéra za jeho mučení profackovat. Pokud jsi citlivější, započítej do svého rozhodování i tenhle faktor.

#5 Víš, že tetování není bezúdržbové?

A to nejen po samotném natetování, ale dokonce i před ním. Nějaký čas by ses měla vyhýbat intenzivnímu slunění (letní kérky prostě nejsou zadarmo), den před tím vynech alkohol. Bezprostředně po tetování si pořiď hojivý krém a vyhýbej se slunění.

Může se stát, že během pár dnů až týdnů některé linky vypadnou a budeš muset vyrazit na úpravu. Tetování na nártu může být namáhavější, jeho usazování se může komplikovat. Čerstvý obrázek je zkrátka otevřená rána, která se hojí. Takže ber hygienu opravdu vážně. Časem navíc tetování bledne, proto tatéři doporučují používat ochranný krém s vysokým faktorem. Někdy dokonce vybledne natolik, že musíš vyrazit na refresh.

Autorský článek

Tagy: 
Související články