Asertivita, základ spokojeného života. Jak se jí naučit?

Bigstockphoto
|
04. 11. 2021
|
Dělá ti problém prosadit si vlastní názor? Nauč se základy asertivity a začni konečně žít podle svého. Jak na to?

Pokud míváš tendence všem vyhovět a své potřeby odkládat na vedlejší kolej, nejspíš tě trápí nedostatek sebevědomí. Právě to je klíčem k asertivitě, a tím pádem i spokojenému životu. Je prokázáno, že asertivní lidé jsou úspěšnější v zaměstnání a jejich vztahy jsou harmoničtější. Jak se asertivitě naučit?

Co je to asertivita

V první řadě je potřeba neplést si asertivitu s arogancí, manipulací nebo dominantním chováním. Asertivitou se označuje schopnost přiměřeně prosadit svůj názor bez toho, abychom druhé omezovali nebo uráželi.

Asertivní člověk zná svoji hodnotu a dokáže si stát za svým. Každopádně je v komunikaci flexibilní, umí vyslechnout názory druhých lidí, případně i svůj názor přehodnotit a uznat chybu. V ideálním případě by asertivní vyjednávání mělo skončit spokojeností na obou stranách.

bigstock-attractive-successful-and-stro-353258453.jpg

Asertivita není arogance.
Bigstockphoto
Nesnaž se všem vyhovět na úkor vlastního života. Stejně ti za to všichni nebudou vděční.

Jak vznikají problémy s asertivitou?

Podle psychologů mívají s asertivitou častěji problém ženy. Jádro problému bývá obvykle ve výchově – většina dívek je vychovávána tak, aby bez odmlouvání poslouchala. Tyhle naučené vzorce všem vyhovět si často bereme s sebou do dospělosti. Stereotypy společnosti tomu taky moc nepřidávají.

Neklesej ale na mysli, asertivní chování se dá naučit! Jak na to? Nejdřív bude potřeba zapracovat na svém sebevědomí. Nauč se přijmout taková, jaká jsi, zapracuj na zahojení křivd z minulosti, pečuj o sebe a vyhledávej společnost optimistických lidí.

Jak být asertivní

Osvojit si pravidla asertivity vyžaduje čas a trpělivost. Začít můžeš maličkostmi – například když ti šéf zadá urgentní projekt, když už tak máš práce nad hlavu. Nebo když ti v restauraci donesou jídlo s cibulí, i když jsi servírku při objednávce upozornila na to, že jsi na cibuli alergická. Neboj se formulovat jasně, co chceš, dodržuj přiměřený oční kontakt a vyjadřuj se nahlas – kuňkáním ničeho nedosáhneš. Pamatuj taky, že pozitivním přístupem nic nepokazíš.

Pravidla asertivity:

  • Nauč se říkat NE. Nenech se vykořisťovat. Když si budeš stát za svým, okolí si tě bude mnohem víc vážit. V životě se nikdy nezavděčíme všem.
  • Neboj se sdílet své pocity a potřeby. Ostatní ti do hlavy nevidí. Nauč se vyjádřit své pocity a potřeby. Druzí ti tak líp porozumí.
  • Mysli na své sny a snaž se za nimi jít. Pamatuj, že své chování nemusíš omlouvat nebo vysvětlovat.
  • Máš právo dělat chyby. Neboj se převzít zodpovědnost za své chování. Jsme jenom lidi a chybami se učíme.
  • Nestyď se vyjádřit svůj názor. Nikdo není neomylný. To, že respektuješ názory druhých, neznamená, že s nimi automaticky musíš souhlasit. Neboj se ozvat.

Ovládáš asertivní jednání, nebo s ním máš problém?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články