Robotický vs. ruční vysavač. Poradíme, jaký vybrat

bigstockphoto.com
|
29. 08. 2020
|
Mezi jednu z nejméně oblíbených domácích prací patří nepochybně vysávání. Taky s ním máš osobní problém? Rozhodně nejsi jediná! Naštěstí dnes už existují moderní pomocníci, se kterými je úklid hračka. Jaký vysavač vybrat? Poradíme!

Ruční vysavače jsou lehké, skladné, ale s nízkou výdrží

Nedokážeš si představit život bez dětí nebo domácích mazlíčků? Pak nám dáš určitě za pravdu, že kromě nich tvoji domácnost obývají i chuchvalce chlupů, drobků a rozcupovaných zvířecích hraček, které už přestaly tvého psího nebo kočičího parťáka bavit.

Spousta rodičů a majitelů zvířat si čistě z praktických důvodů pořizuje ruční vysavače, které jsou okamžitě připravené do akce. Zároveň zvládnou vysát jak sypké, tak tekuté věci a jejich pořizovací cena není bůhvíjak závratná.

Mezi jejich další výhody patří i nízká hmotnost, absence šňůr i kompaktní rozměry. Protože má ale každá mince dvě strany, i s těmihle kompaktními pomocníky je spojeno několik nevýhod.

Ta hlavní spočívá v malé nádržce na nečistoty (objem cca 0,5 l), kterou musíš neustále vyklepávat. Problémem může být i malá kapacita baterie a opakované dobíjení. Při výběru se proto zaměř na ty modely, které vydrží vysávat alespoň deset minut v kuse.

bigstock-close-up-of-massively-clogged-358633130.jpg

Robotický vysavač může oddálit velký úklid i o týdny.
bigstockphoto.com
Ruční vysavač holt musíš vést. Ale výsledek tě určitě potěší.

Robotické vysavače jsou sice drahé, ale samostatné

Kdo by nesnil o tom, přijít po práci do uklizeného a čistého bytu? A víš, že si ho můžeš zajistit i bez bůhvíjaké námahy? Stačí si pořídit robotického společníka a o nic dalšího se nestarat.

Robotické vysavače jsou hudbou budoucnosti a jejich obliba rok od roku stoupá. Navíc se na našem trhu objevují vážně vymazlené přístroje, které zvládnou vysát, vytřít, ale třeba si taky zajet zpátky do dokovací stanice nebo se spustit ve chvíli, kdy budeš zrovna v práci.

Mezi nevýhody robotických vysavačů patří vyšší pořizovací cena, se kterou je potřeba počítat zejména u výkonnějších modelů s celou řadou praktických funkcí. Prvotní investice je ale vykoupena minimem starostí s údržbou nejrůznějších podlahových krytin.

Robotický vysavač si totiž poradí jak s plovoučkou, tak s keramickou podlahou, linoleem, marmoleem nebo kobercem s různou výškou vlasu. Navíc bez větších obtíží zvládne překonat prahy nebo třeba špatně přístupná místa (např. prostor pod postelí).

Výhodou je i větší nádobka na prach a nečistoty, než u výše zmíněného ručního vysavače, stejně jako celá řada vymakaných funkcí, možnost dálkového ovládání nebo aplikace pro chytré mobilní telefony.

I přes to, že je robotický vysavač samostatný, je potřeba nádobku na prach a chlupy čas od času vysypat. Ani ten nejvýkonnější přístroj navíc nedokáže zázraky, proto je potřeba podlahy sem tam vlyuxovat vysavačem klasickým.

Máš doma ruční nebo robotický vysavač? Dej nám vědět do diskuze pod článkem, jak jsi s ním spokojená.

Tagy: 
Související články