Příběh instantní kávy: pili ji vojáci za války a s kvalitní kávou nemá moc společného

Pexels
|
30. 10. 2022
|
Každý odborník by ti nejradši hned odpověděl, že instantní káva, kterou pijeme po litrech a náramně si ji vychutnáváme, nemá s kvalitním kávou mnoho společného. Není však třeba ji zatracovat, její příběh docela zajímavý. A když nám chutná…

Asi každá z nás dá oněm odborníkům za pravdu, protože je něco jiného dát si doma kyblík instantního kafe s ledabyle dolitým mlékem a dát si pořádnou kávu v některé z lepších kaváren, kde ji připravují docela jinak. Jenže – instantní káva má dvě neoddiskutovatelné výhody. Cenu a rychlost a jednoduchost přípravy. Nevýhody? S kvalitní kávou nemá jakkoli jemně nadrcený prášek příliš mnoho společného.

Pozůstatek z 1. světové války. Vojáci ji milovali

Právě rychlost a jednoduchost přípravy okouzlila vojáky během 1. světové války. Světlo světa sice instantní káva spatřila už během 19. století, ale v té době ji ještě nikdo tak hojně nepoužíval. V roce 1938 vznikla společnost, která je velkovýrobcem kávy dodnes.

pexels-photo-230588.jpeg

Frappé je oblíbený nápoj.
Pexels
To jediné, kam instantní káva opravdu patří, je frappé.

Sotva se svět vzpamatoval z jednoho válečného pekla, spustilo se další a i v něm vojáci blahořečili všechno, co je postavilo během několika minut na nohy. Američané si mohli na rozdíl od většiny ostatních vojáků už docela i pochutnat.

Výroba instantní kávy: uvaření + usušení = prodej

Než se káva dostane do našich hrnečků, prochází hodně dlouhým procesem – je potřeba ji vypěstovat, sklidit, usušit, přebrat, oloupat, upražit, rozvézt všude po světě. Instantní káva prochází ještě jinými procesy, a to uvařením a vysušením.

Sušení probíhá buď sprejováním, kdy se kávový extrakt rozpráší na stěny předehřátých bubnů a odsud pak prášek padá do sběrné nádoby, nebo mražením, během něhož je kávový koncentrát zmražen na -40°C, následuje vytvoření krystalů z molekul vody, vytvoření podtlaku a sublimace, kdy dojde k vytažení ledu ze zmrzlých granulek kávy. Dobrou chuť.

Tohle musíš o instantní kávě vědět

Jak sis asi všimla, instantní káva není tak „svěží“ jako ta, kterou si čerstvě umeleš, připravíš v kávovaru, french pressu nebo třeba v moka konvičce. Instantní káva má oproti té „normální“ slabší aroma a chuť, některé výrobky mohou být směsí kávy a náhražek, aby došlo k úsporám – objevuje se cikorka, fíkový prášek nebo některé druhy obilnin. Aroma je nutno dodat chemicky, protože běžná instantní káva jako káva moc nevoní.

coffee-cup-mug-drink.jpg

Příprava kávy v moka konvičce je snadná a rychlá.
Pexels
Místo instantní kávy vyzkoušej namlít zrnkovou a připrav si nápoj v moka konvičce.

Instantní káva má taky méně kofeinu a menší zastoupení antioxidantů. Pokud tedy mluvíme o tom, že je dobré dát si nějaký ten šálek denně, o instantní kávě to tak úplně neplatí.

Zajímavé je, že s postupem doby se chuť a vůně instantní kávy zdokonaluje, a to až tak, že té instantní dává přednost většina Britů, Norů a Švédů.  

Která instantní káva je ta „lepší“?

Když se dojdeš v marketu k regálu s kávou, dost možná tě napadne, v čem se všechny ty instantní kávy liší. Testy ukázaly, že jde především o množství kofeinu, který je v nich obsažen. Rozhodně zde ale neplatí, že by dražší byla lepší, naopak. V testu, v němž došlo k porovnání 13 produktů, se vysoko umístily i ty levnější. Obecně platí, že čím větší "krystalky", tím lépe.

Ingredience vynikající v kuchyni

Nemusíš si ji vařit jako nápoj, který tě má postavit na nohy. Instantní kávu můžeš využít v kuchyni třeba i do dezertů, které tím získají kávovou chuť, do smoothies, které si vyrábíš podle chuti, do mléčných koktejlů a pozor, hodí se i do marinády!

salad-healthy-diet-spinach.jpg

Instantní káva nachází uplatnění v kuchyni nejen jako nápoj.
Pexels
Káva v salátu? Skvělá volba!

Chuť kávy se totiž poměrně hodí k chuti masa, a to jak kuřecího, tak hovězího i vepřového. Do marinády, ve které maso necháš nějakou tu hodinku, klidně přidej lžičku instantní kávy. Vynikající je taková kombinace s hořčicí, česnekem, solí a pepřem.

Pro ty, kteří už ledacos vyzkoušeli, máme ještě jeden tip – přidejte trochu kávy do zeleninového salátu, k tomu dejte olivový olej, med a vinný ocet. Teď je to možná nepředstavitelné, ale nakonec se olíznete!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články