Domácí donuty: tohle nebe v puse se hodí na soukromé mlsání i významnou hostinu

Shutterstock
|
19. 09. 2023
|
Můžeme se po nich utlouct. Hitparádu zdravé výživy by zrovna nevyhrály, ale jednou za čas si je dát, to se rovná návštěvě ráje. Donuty neboli americké koblihy se chutí podobají těm klasickým evropským, ale v něčem jsou lepší!

Není díl seriálu Simpsonovi, v němž by se donut neobjevil. Jde o klasický americký pokrm, který se postupem času rozšířil po celém světě. Na rozdíl od evropských koblížků se neplní a ochucují se mnohem větším množstvím polev a posypů. Víš, jak si doma udělat vlastní donuty, ty nejpoctivější?

Domácí donuty, o které se všichni poperou

No dobře, prát se asi budou jen ti, kteří se nebojí čas od času porušit zásady zdravého stravování a kteří milují sladké. Ke kafíčku nebo dobrému čaji jsou perfektní, ať už je nabídneš během obyčejného dne, nebo se stanou součástí velké hostiny, kamarádské session nebo rodinné oslavy. Vždycky s nimi budeš slavit úspěch.

Co budeš potřebovat (na 16 kousků): 500 g hladké mouky, 10 g droždí, 50 g cukru krupice, 2 vejce, 200 ml mléka, 50 g másla, 2 lžičky vanilkového extraktu, slunečnicový olej a špetku soli

shutterstock_1568185666.jpg

Donuty se vyrábějí z kynutého těsta a chutnají podobně jako české koblihy.
Shutterstock
Donuty můžeš klidně jen posypat cukrem a skořicí, ale mnohem lepší jsou s polevou a sypáním.

Jak na to?

  • Mouku prosej a smíchej s cukrem, solí, droždím a máslem, které si předem nakrájíš na menší kostky. Vzniklou směs promni, aby se rozmělnilo máslo.
  • Přidej mléko, lehce vyšlehaná vejce a vanilku. Vypracuj těsto, které bude pěkně držet pohromadě a lepit bude jen trošku.
  • Těsto nech asi hodinku kynout ve větší, olejem vymazané nádobě. Potom ho dej na vál s popraškem mouky, vytvoř z něj kouli a zase nech odstát, tentokrát asi 45 minut, dokud nevykyne na dvojnásobek.
  • Připrav si pečicí papír – nastříhej ho na čtverce 10x10 cm.
  • Těsto vyklop na vál, rozválej ho na 1 cm silný plát a vykrajovátkem vykrájej kolečka (ideálně o průměru 8 cm).
  • Vzniklá kolečka dávej na kousky pečicího papíru. Vykrajovátkem (ideálně s průměrem 3 cm) vykrájej ještě středy a dej je na stranu.
  • Vykrájené donuty nech odpočívat, samy nakynou. Po 30-60 minut je nech všechny osmažit na vysoké pánvi nebo v hrnci, kde jsou aspoň 3 cm oleje na výšku. Olej musí dosahovat teploty 180 °C.
  • Každý donut opeč dozlatova a vytáhni z oleje, nech okapat, osuš papírovou utěrkou.
  • Nech donuty chladnout třeba na mřížce, ať z nich ještě případně olej vykape. Do té doby můžeš využít vykrájených středů a udělat z nich stejným způsobem malé koblížky – ty jsou pak skvělé jen posypané cukrem a skořicí.
  • Jakmile vychladnou, můžeš se pustit do zdobení.

Už jsi slyšela o cronutech? Sladké pečivo, které vypadá jako donut, ale lístkuje jako croissant, spatřilo světlo světa teprve v roce 2013. Poctivý cronut je naprosto famózní záležitost, tak při nějaké příležitosti určitě ochutnej!

Tři polevy, které musíš vyzkoušet

Stejně jako české koblížky, i donuty můžeš jen pocukrovat. Oblíbené jsou však pro nespočet polev a posypů, s nimiž se dá fantasticky kouzlit. Tyhle tři rozhodně musíš zkusit! Jakmile je budeš mít hotové a donuty budou studené, můžeš začít máčet nebo natírat a pak posypávat.

bigstock-197573239.jpg

Donuty jsou nezdravé, ale chutnají báječně.
Bigstockphoto
Donuty s kávou prý posílala americká Armáda spásy svým vojákům během 1. světové války. Tak ceněné byly!

Čokoládová poleva

V malém hrnci si rozpusť čokoládu (jakou máš ráda) a přidej trochu másla a kapku vanilkového extraktu. Postupně přimíchej trošku cukru moučky. Poleva musí být hustá, aby nestékala ze lžíce.

Vanilková poleva

Vanilkovou polevu připrav smícháním vanilkového extraktu, tří lžic mléka a cukru moučka. Konzistence by měla být taková jako u čokoládové polevy – to ostatně platí u všech polev. Při přidávání ingrediencí se řiď svou vlastní chutí.

Jahodová poleva

Propasírované jahody, citrónovou šťávu, vanilkový extrakt a 150 g cukru moučka smíchej a vytvoř správnou konzistenci. Pokud je poleva příliš řídká, ještě přidej cukr.

Čím donuty posypat? Fantazii a chuti se meze nekladou

Polev můžeš vymyslet ohromné množství a stejně tak můžeš experimentovat s posypem. Nejoblíbenější je samozřejmě čokoláda a drobné barevné sypání, populární je ale i lyofilizované ovoce, kokos, skořice nebo najemno drcené oříšky.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články