Paleo strava: Mimořádně zdravé poselství z doby kamenné

Bigstockphoto
|
07. 07. 2022
|
Drastické diety nikdy nikam nevedly a nepovedou. Ztracená kila jsou zpátky na to šup a zůstává jen pocit selhání. S paleo stravou se ti tohle stát nemůže.

Když držíme dietu, nutíme se do něčeho, co nám není příjemné. A to, co nám je proti srsti, zkrátka nemůžeme dlouho vydržet. Dřív nebo později se tak na dietu vykašleme a jsme mrknutím oka tam, kde jsme byli.

Jojo efekt na sebe nenechá dlouho čekat a jedeme si zase pěkně svoje důvěrně známé zakulacování. S paleo dietou, která ale ve skutečnosti vlastně žádnou dietou není, je to jiné. Jde spíše o znovuobjevený blahodárný životní styl, který ti může vyřešit i hromadu zdravotních problémů.

Strava našich předků

Asi jen málokdo hltal školní dějepis. Doba kamenná kolem většiny z nás tak nějak prosvištěla. Z výkladu učitele si často pamatujeme nanejvýš poznatky o pravěkých ženách, které nesekaly dobrotu. Ty pak byly svými muži vláčeny po osadách za vlasy. Víc ani ťuk. A přesto je pro nás právě tahle doba dost významná i v otázce stravování.

Jak už samotný název napovídá, paleo jídelníček by se měl co nejvíc přiblížit stravě v době paleolitu.  Kopíruje tak čas, kdy se jen lovilo a sbíralo. Jiné než přirozené potraviny by tehdy člověk hledal marně a zacházelo se s nimi taky podstatně uvážlivěji.

Paleo dieta je v podstatě totéž. Lidé, kteří s touhle staronovou jídelní filosofii souzní, se vlastně jen obyčejně vrací k přírodě a k tomu, co je přirozené našemu trávení. Samozřejmě si nemusíš běhat lovit oběd před panelák, jde ale o využívání dnešních možností, kdy můžeme rozumným způsobem sytit tělo i ducha.

bigstock-man-s-hands-holding-straw-b-373657261.jpg

Paleo strava ti může i pěkně prospět.
Bigstockphoto
Paleo dieta není dieta v tom smyslu, ve kterém ji často vnímáme. Jde o komplexní stravovací styl.

Jak paleo dietě rozumět

I když se taková přirozená strava může na začátku tvářit jako věda, opak je pravdou. Jednoduchým tahákem ti zprvu může být představa zmíněné doby kamenné. Mohl si takový pračlověk ulovit hamburger? Samozřejmě ne. Šustilo se na večerních kmenových poradách brambůrkami? Taky ne. A tak je to v paleo stravě se vším. Zjednodušeně řečeno se v podstatě soustředíš na průmyslově nezpracované, lokální, sezónní a hlavně kvalitní potraviny.

Z čeho poskládat jídelníček

Tam, kde není obal, není složení. Nejlepší je tak zaměřit se na potraviny, u kterých je ti složení hned přirozeně jasné. Žádné přidané cukry ani další navoněné látky v nich taky nenajdeš. Paleo strava je nízkosacharidová a neobsahuje novodobé strašáky, kvůli kterým se čím dál častěji objevují alergie. Pilířem jsou bílkoviny a seznam na paleo nákup pak bude vypadat nějak takto:

  • maso
  • ryby
  • vejce
  • ovoce
  • zelenina
  • vnitřnosti
  • ořechy
  • různá semínka
  • houby

Co na seznamu (rozhodně) nebude:

Paleo strava a zdraví

I když se na paleo stravu víceméně pějí jen samé ódy, určitě není vhodná pro každého. Obloukem by se jí měli vyhnout mrňata, dospívající, těhotné i kojící ženy. Opatrní by v tomhle směru měli být taky senioři nebo osoby trpící cukrovkou. Ani metabolické poruchy nejdou s paleo stravou zrovna dvakrát dobře dohromady a neuškodí zvýšená opatrnost. Ideální je se před zahájením nového stravování poradit se svým lékařem.

Tenhle způsob stravování ale zase přímo parádně řeší následující problémy:

Plánuješ si tenhle směr vyzkoušet i ty?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články