Diagnóza endometrióza: děložní zákeřňák, který potrápí

Bigstockphoto
|
09. 03. 2023
|
Snažíš se o miminko, ale nějak to nejde? Pokud se ukáže, že je partner v pořádku, zbystři. Důvodem může být onemocnění zvané endometrióza.

Březen je měsíc endometriózy, tak se s ní pojďme společně seznámit. Tenhle složitý název je odvozený od slova endometrium, které označuje sliznici v děložní dutině. Během menstruace odchází z těla spolu s menstruační krví i buňky endometria – to určitě víš z vlastní zkušenosti.

Při endometrióze se tohle nestane. Místo toho, aby šly z těla pryč, se buňky endometria dostanou do dutiny břišní, kde se uchytí na jiných orgánech. A výsledek? Mimoděložní těhotenství, potraty a neplodnost.

Proč se to děje?

Na vině je hormonální nerovnováha, při které v těle výrazně dominuje estrogen. K tomu může dojít z různých důvodů, ať už kvůli zvýšené hladině estrogenu, nebo naopak snížené hladině progesteronu. Protože není jednoduché určit příčinu rozházených hormonálních hladin, nejde ani jednoznačně říct, co endometriózu skutečně způsobuje.

Je ti tohle povědomé?

Mezi příznaky endometriózy samozřejmě patří neschopnost otěhotnět. Kromě toho to může být i tlak a bolest v podbřišku, bolesti při sexu nebo stopy krve v moči. Endimetriózu taky prozradí bolestivá menstruace – můžeš namítat něco jako „to mi teda pomůže, když každá menstruace bolí!“ a my s tebou úplně souhlasíme. V tomhle případě jde ale o vystupňovanou bolest, která předčí to, na co jsi zvyklá.

bigstock-young-woman-has-abdominal-pain-429217847.jpg

Neléčená endometrióza může být pořádný průšvih.
Bigstockphoto
Březen je měsíc endometriózy. Je tedy čas, aby se o ní zase dozvědělo víc lidí.

Vyšetření není růžové

Při podezření na endometriózu tě doktor vyšetří buď laparoskopicky, nebo hysteroskopicky. Zní to možná jako důvod pro hysterii, ale co bys pro miminko neudělala! Vyšetření případně i odhalí, o jaký typ endometriózy jde – to se pozná podle toho, na jaké místo buňky endometria docestovaly.

Čtyři hlavní letoviska jsou vaječníky, pobřišnice, děložní svalovina a oblast mezi konečníkem a vagínou. V bezpečí ale nejsou ani vzdálenější končiny; je doložené, že endometrióza může zasáhnout i plíce nebo mozek!

Léčba endometriózy: skalpel a umělá menopauza

Pokud se u tebe endometrióza potvrdí, otevírají se před tebou dvě cesty léčby, které se samozřejmě můžou vzájemně prolínat – chirurgická a hormonální.

Při chirurgické léčbě se sahá po zmiňované laparoskopii, kdy se přes malinký řez na břiše odstraní překážející buňky endometria. Jestli se ale ukáže, že buňky tvoří ložiska na těžko přístupných místech, tak laparoskopie nestačí a musí se vyměnit za klasickou chirurgickou operaci.

Hormonální léčba zabraňuje uvolňování hormonů, které způsobují změnu endometria. Nejlíp působí, když máš endometriózu v pobřišnici; naopak moc nezabírá na endometriózu v oblasti mezi konečníkem a vagínou.

Protože je ale hormonální léčba v podstatě uměle vyvolaná menopauza, musíš při ní počítat i s vedlejšími účinky, které menopauzu přirozeně doprovází – náladovost, poruchy spánku, návaly a dočasná ztráta menstruace.

V současnosti nejde endometriózu stoprocentně vyléčit. Mezi ženami v reprodukčním věku jde přitom o jedno z nejčastějších gynekologických onemocnění, které se projeví u pětiny pacientek gynekologických ordinací.

Ani o prevenci nemůže být moc řeč, protože tuhle nemoc ovlivňuje genetika, hormony a imunita. Údajně se ale víc vyskytuje u dívek a žen s krátkým menstruačním cyklem (tzn. 27 dní a míň).

Sice to může znít beznadějně, ale jedno je jisté: s léčbou, o které jsme psaly, je pořád možné zachovat plodnost. Tak neklesej na mysli a při obavách hybaj k lékaři!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články