Co jíst před cvičením a po něm. Otázka, která nedává spát

bigstockphoto.com
|
05. 02. 2020
|
Uveďme to na pravou míru. Je to otázka, která nedává spát těm, kteří cvičí a chtějí, aby jejich snaha měla nějaký efekt. Dámy, které si zajdou do fitka, aby o hodinku později mohly o blok dál v cukrárně tlačit indiánky, se moc neptají.

Když má mít pohybová aktivita smysl a chceš, aby její výsledky byly viditelné co nejdřív, musíš myslet na to, co a kdy správně jíst před cvičením i po něm. Je to hodně zásadní a určitě sis všimla, že to řeší spousta lidí stále dokola. Tak se na to pojďme podívat.

Před cvičením doplň sacharidy

Abys měla dostatek energie, bude ideální, když si dáš 1,5 hodinky před cvičením menší sváču, kde se objeví zhruba 30 g sacharidů a 10 g bílkovin. Může to být třeba jogurt s ovocem nebo menší kousek kvalitního pečiva se šunkou. Ještě 3-4 hodiny před cvičením si můžeš dát normální větší jídlo, ale pozor – mělo by být lehce stravitelné. Na knedlo, zelo, vepřo v porci pro dřevorubce zapomeň. Při cvičení by tě to zatěžovalo, tělo by vydávalo energii na trávení, a ne na to, na co by mělo.

bigstock-brutal-athletic-woman-pumping-80814371.jpg

Jídlo před tréninkem může být bohatší na sacharidy.
bigstockphoto.com
Během tréninku musíš mít energii, tak se nezapomeň vhodně najíst.

Když si dáš ovoce, doplníš jednoduché sacharidy, které ti dodají rychle energii. S nimi se to ale jinak nesmí přehánět – jejich nadmíra v těle při nedostatku aktivity zůstává v podobě tukových zásob.

Po cvičení frčí bílkoviny

U jídla po cvičení je potřeba hledět na to, co děláme – jestli se věnujeme aerobní aktivitě (běh, jízda na kole, na bruslích aj.), nebo anaerobní (posilování, kruhový trénink atp.). V první případě si dej odstup jídla od aktivity 45-60 minut, dej si jídlo podle denní doby, které by sis dala i bez cvičení. Neměl by v něm chybět dostatek bílkovin – podle modelu „zdravého talíře“ je to čtvrtina jídla.

Po posilování je naopak potřeba do 30 minut doplnit živiny, v jídle nesmí chybět kvalitní sacharidy, a pokud následuje během dne ještě další jídlo, mělo by být bohaté na bílkoviny.

Správný přísun živin před cvičením i po něm můžeš vyřešit i speciální instantními nápoji.

A co pití? Voda vs. ionťák

Věčnou otázkou je pití během cvičení. Obecně se má za to, že není dobré pít nárazově třeba až po hodině cvičení – mimo jiné je to zátěž pro ledviny. Mnohem lepší je se napít trochu každých 10 minut. Tělo je pak svěží a nedochází k nepřiměřené zátěži.

Ani s vodou, ani s iontovým nápojem neuděláš chybu. Zatímco někomu voda stačí a vyhovuje mu, pro jiného je příliš „těžká“, během cvičení nechutná a ten pocit v žaludku není nic moc. Ionťák se díky svému složení lépe vstřebává a osvěžuje. Do tělocvičny nepatří slazené perlivé nápoje a džusy!

bigstock-157174286.jpg

Je škoda zazdít cvičení nevhodnou stravou.
bigstockphoto.com
Chceš, aby tvoje námaha vešla vniveč? Pak si dej za odměnu dortík a do kafe nasyp cukr!

Jídlo i pití před cvičením a po něm je důležité

Volba jídla před cvičením a po něm z nezanedbatelné míry ovlivňuje efektivitu fyzické aktivity. Je naprostá škoda, když jdeš cvičit jenom proto, aby sis pak mohla bez výčitek dát s kamarádkou slazenou kávičku a větrník za odměnu.

Stejně tak důležitý je i správný pitný režim – především po dobu cvičení. Odvodněné tělo je to nejhorší, co může během fyzické aktivity být. Pohyb je pro něj pak extrémně náročný a v nedobře větrané posilovně se ti může udělat pořádně nevolno. Tak na to mysli.

Související články